Sant Fruitós presenta una festa major d’hivern amb actes repartits en set jornades

El president dels geganters serà el pregoner de la festa, amb la futbolista Laura Vilaseca, com a pregonera jove

Participants en una edició passada de la Marxa del Terme de Sant Fruitós

Participants en una edició passada de la Marxa del Terme de Sant Fruitós / ARXIU/JAUME GRANDIA

David Bricollé

David Bricollé

Sant Fruitós de Bages celebrarà el diumenge 21 de gener l'onomàstica del patró del municipi i amb motiu d’aquesta data ha presentat un programa amb més d'una desena d'actes culturals i d'oci per a la festa major d'hivern.

La lectura del doble pregó ja tradicional al municipi tindrà com a protagonistes Àngel Berengueras, president, cap de colla i fundador de la Colla de Geganters i Grallers del municipi (enguany els gegants Sala i Ricardis celebren el seu 25è aniversari), mentre que el pregó jove anirà a càrrec de Laura Vilaseca, futbolista del FC Fruitosenc i que aquest any ha jugat a la Queens League. És aquest, a més, l'any del centenari del futbol a Sant Fruitós de Bages. L’acte serà el dissabte 20 de gener, a 2/4 de 7 de la tarda, al Nexe-Espai de Cultura, i comptarà amb l'actuació de l'Agrupació Coral Sant Fruitós. El mateix dissabte, a les 9 del vespre, el Teatre Casal Cultural acollirà la posada en escena d’«El Tigre», una comèdia de Ramon Madaula, amb David Olivares i Mercè Martínez. Les entrades es poden comprar per 10 euros (anticipades, jubilats i joves) o per 12 euros a taquilla.

El diumenge 21 de gener, diada de Sant Fruitós, es realitzaran els actes més tradicionals. La jornada començarà amb l'esmorzar de germanor entre les entitats i l'Ajuntament, a les 9 del matí al Nexe- Espai de Cultura. Durant l'esmorzar es farà el lliurament de la distinció a la trajectòria de les entitats locals. A partir de les 11 del matí, les activitats es traslladaran a la Sagrera amb la missa en honor a Sant Fruitós, que se celebrarà a l'església parroquial. Un cop finalitzada, a partir de les 12 del migdia, la plaça de l'Església acollirà l'actuació dels geganters i grallers de Sant Fruitós. A continuació, la Cobla Ciutat de Manresa oferirà una ballada de sardanes que acabarà amb un vermut popular. Durant tot el matí, la rectoria vella obrirà portes amb visites teatralitzades en què el Fruitós i la Nita faran viatjar als participants en la vida del segle passat al poble. Les visites seran a les 11 i a ¾ de 12. Es recomana inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a sfb.museu@santfruitos.cat.

A les 6 de la tarda, el col·lectiu Xarxa de Teatre Infantil ha programat al Teatre Casal Cultural la proposta familiar «Mon petit souvenir» de la companyia La Bleda. Les entrades es poden comprar per 5,5 euros (socis) o 7,5 euros (general).

El dilluns 22 de gener, festiu a les escoles del municipi, s'ha programat una activitat lúdica esportiva al pavelló d'esports, dirigida a infants des de P3 fins a 6è de primària. L'activitat es realitzarà des de les 9 del matí i fins a la 1 del migdia, amb la possibilitat d'ampliar l'horari des de les 8 del matí i fins a les 2 del migdia. El preu de l'activitat és de 10 euros per infant i cal inscriure's fins al 17 de gener a https://forms.gle/5oaL9gioe2YFgdar8

El divendres 26 de gener es farà el concert jove, amb les actuacions del grup Juriol, amb la santfruitosenca Clara Oliveres al capdavant, la festa de les versions de La nit del Canet i, com ja és tradicional, el tancament amb una sessió de DJ Arzett. La festa començarà a les 11 de la nit al pavelló d'esports i acabarà a les 4 de la matinada. Les entrades es poden comprar de forma anticipada per 8 euros, o per 12 el mateix dia del concert.

El programa es perllonga fins al diumenge 28 de gener, quan es farà una de les propostes més participades de la festa: La Marxa del Terme, organitzada pel Grup Excursionista Posa't en Marxa. Aquesta proposta de natura i esport proposa dos recorreguts per fer a peu entorn el terme municipal, amb dues variants: una de 14,5 km i una de 25 km. Tots dos amb sortida des del Bosquet entre les 8 i les 9 del matí. El preu per participar en l'activitat és de 10 euros (anticipada) i inclou avituallaments durant la ruta. El mateix dia de l'activitat el preu serà de 14 euros.

Durant el matí es desenvoluparà un recorregut infantil amb motiu del centenari del futbol al municipi amb diferents propostes per a les famílies. A la tarda del mateix diumenge, a 2/4 de 7, serà al torn del cinema amb la projecció de «Creatura», d'Elena Martin, film inclòs en el Cicle Gaudí de cinema. Les entrades es poden comprar a partir de 3 euros.

Inclòs també en les activitats de la Festa Major d'hivern, el dissabte 13 de gener, previ a la festivitat, MAPFRE Sant Fruitós ha organitzat la segona edició del concurs de botifarra. Serà a partir de 2/4 de 4 de la tarda al Nexe-Espai de Cultura i comptarà amb premis en metàl·lic pels guanyadors i trofeus pels finalistes. Les inscripcions s’han de realitzar al telèfon de l’empresa (93 878 84 12).

I el diumenge 14 de gener els petits també podran gaudir de cinema amb la pel·lícula «Ratolins i guineus: una amistat de l'altre món», dins el cicle CineXic. La projecció serà a les 6 de la tarda i les entrades són gratuïtes fins als deu anys i per 3 euros a partir d'onze anys.