El nou polígon i el foment d’habitatge, pilars de la inversió d’enguany a Cardona

L’Ajuntament aprova un pressupost de més de 7 milions, que augmenta d’un 5,7% el capítol d’inversions

Acte d'inici de les obres del nou polígon La Cort II de Cardona, el setembre passat

Acte d'inici de les obres del nou polígon La Cort II de Cardona, el setembre passat / ARXIU/JORDI ESCUDE

David Bricollé

David Bricollé

La realització del nou polígon industrial La Cort II i la millora de l’actual (La Cort I) i la promoció d'habitatge públic aglutinen gran part d’un capítol d’inversions de 2,3 milions d’euros, al qual l’Ajuntament de Cardona ha donat llum verd aquest dijous dins de l’aprovació del pressupost, de més de 7 milions, per a aquest 2024. Una xifra que situa els comptes municipals d’enguany com els més elevats de la darrera dècada i amb un increment del 4% respecte de l’exercici anterior. El pressupost preveu un augment del 5,7% del capítol d’inversions respecte de l’any passat.

Pel que fa a les despeses ordinàries del pressupost, que ascendeix al voltant de 5 milions d’euros, segons ha destacat l’equip de govern d’ERC aquest 2024 es finalitzarà el procés d’estabilització del personal de l’Ajuntament, «i amb la voluntat de reforçar totes aquelles àrees que són estratègiques», el govern local incorpora, mitjançant subvencions, personal de suport, especialment en l’àmbit d’habitatge, desenvolupament econòmic i atenció a les persones.

El pressupost del 2024 preveu més de dos milions al capítol d’inversions (2.345.986,35 euros). Una proposta que, segons l’equip de govern (ERC), permetrà tirar endavant projectes en l’àmbit de desenvolupament econòmic i habitatge públic. La regidora d’Hisenda ha detallat, en l’àmbit de la promoció econòmica, les obres del nou Polígon La Cort II, amb un pressupost de 5 milions d’euros, i la millora del Polígon actual (amb una inversió de 200.000 euros), el projecte de revitalització del comerç local (276.000 euros) o, en l’àmbit de l’habitatge, la compra de pisos al nucli antic per a la seva rehabilitació i creació de nou habitatge públic, amb una partida que ho recull al voltant de 500.000 euros.

L’equip de govern destaca que totes aquestes actuacions són fruit de la col·laboració i intervenció publicoprivada amb altres administracions, especialment a través de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i ajuts públics com els fons europeus Next Generation, que permeten el finançament d’aquests projectes i actuacions al municipi.

En aquest sentit, destaca que dels més de dos milions d’euros previstos al capítol d’inversions, «1,9 milions provenen de subvencions que l’Ajuntament de Cardona ha treballat per obtenir i finançar, així, aquestes grans inversions estratègiques per tal que l’endeutament pel consistori sigui mínim», que enguany es preveu de 350.000 euros.

En l’àmbit de la via pública, el pressupost inclou més de mig milió d’euros amb diverses actuacions de millora, com el projecte i les obres de la plaça del Mercat i carrer Escasany, la pavimentació del tram final del carrer Mel (La Coromina), l’adequació de la plaça Escoles Escasany (davant del tanatori) o l’adequació d’un nou espai d’aparcament al Raval de Sant Joan, davant el Portal de Graells. A més, el pressupost també incorpora una partida per a la redacció del projecte d’urbanització de l’àmbit del pla de millora urbana de les Colònies Arquers.

Aquests pressupostos també incorporen inversions en altres àmbits com la millora de camins rurals, al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a les instal·lacions esportives i que, en aquest últim punt, s’hi inclou també la proposta guanyadora del procés participatiu d’instal·lar una zona d’ombra al camp de futbol.

Segons la regidora d’Hisenda, Lluïsa Aliste, el pressupost aprovat «és la plasmació pràctica dels objectius estratègics del govern municipal per als pròxims anys i marca unes prioritats clares: desenvolupament econòmic i social, habitatge, millora urbana, benestar i qualitat de vida i sostenibilitat». La primera tinent d’alcalde i responsable d’Hisenda ha detallat que la principal fita per aquest nou any és la finalització i posada en marxa del nou polígon i reforçar l’Agència de Desenvolupament Local, invertir en habitatge, tirar endavant amb un pla de millora de carrers i reforçar totes les polítiques d’atenció a les persones, especialment a les més vulnerables.

En aquest sentit, i amb l’objectiu d’afavorir l’accés a l’habitatge i l’activitat econòmica, el consistori subratlla que mantindrà les convocatòries d’ajuts al lloguer, de rehabilitació i creació de nova activitat econòmica, així com el manteniment del Pla Local d’atenció a les persones i un lleuger augment de les línies de suport a entitats i associacions per desenvolupar la seva activitat. El context socioeconòmic general fa que les despeses energètiques i de subministrament continuïn marcant un increment elevat a la despesa ordinària dels béns i serveis de l’Ajuntament de Cardona.

L’alcalde: «són un punt d’inflexió»

L’alcalde, Ferran Estruch, ha remarcat la importància d’aquest pressupost aprovat, que «suposa un punt d’inflexió pel futur de la nostra vila» i que representa «una aposta pública sense precedents en àmbits com l’habitatge, el desenvolupament econòmic o la millora urbana». Estruch manifestava que aquest «és un pressupost amb una mirada global per la construcció de la Cardona dels pròxims 10 anys», i que «compta amb un fort caràcter social perquè ningú quedi enrere així com una aposta clara per l'ocupació».

Junts tem l'endeutament

Josep Francesc Bonfil, regidor de Junts per Cardona, ha assegurat que el pressupost, que considera que és «ambiciós», genera alhora «incertesa» en evidenciar una «manca de planificació», com ara les millores a l’entorn urbà o la visió de creació d’habitatge, que ha lamentat que només es té en compte l’habitatge públic i no el privat.

Bonfil qualificava d’«alarmant» l’augment de l’endeutament municipal i ha expressat que el seu grup troba a faltar «iniciativa per incentivar l’habitatge privat, la gestió del transport entre La Coromina i les zones de pagès i solucions davant la manca d’espais per al jovent al Centre Cívic». El portaveu de Junts ha lamentat, a més, «l’actitud poc dialogant» de l’equip de govern local amb el seu grup a l’hora de negociar els comptes municipals i ha demanat un «canvi de rumb» a l’hora de gestionar els recursos amb «responsabilitat i eficiència».

El PSC no veu clares algunes despeses

Ferran Verdejo, portaveu del grup municipal del PSC, ha agraït la col·laboració amb el govern municipal per voler pactar les línies principals d’inversions i encabir, així, projectes compartits pel municipi i que el grup socialista duia al seu full de ruta dels darrers comicis municipals. Per altra banda, Verdejo ha destacat alguns elements de discrepància respecte a les despeses ordinàries que recullen els pressupostos i que justifica, segons el portaveu, que no puguin votar favorablement als comptes. Així, el pressupost municipal per al 2024 ha quedat aprovat amb els 6 vots a favor de l’equip de govern (ERC), 4 abstencions del PSC i 1 vot en contra de Junts per Cardona.

Subscriu-te per seguir llegint