Monistrol obre el pregó de la festa de Sant Sebastià a persones vinculades a la vila

Fins ara, l’acte estava reservat al Credencer, una de les figures que protagonitzen la celebració

El ball del Bo-Bo és declarat element festiu patrimonial d’interès nacional

El ball del Bo-Bo és declarat element festiu patrimonial d’interès nacional / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

En el marc de la Festa Major d’Hivern en honor a Sant Sebastià, Monistrol de Montserrat viurà de nou aquest dissabte un dels trets identitaris de la vila: el tradicional ball del Bo-Bo. Aquest any, tot i que la festa segueix l’estructura l’habitual, com a novetat, el pregó no anirà a càrrec, com s’havia fet històricament, de la figura del Credencer, que des de l’any passat recau en una dona, sinó que s’obre a persones vinculades amb la vila. En aquesta ocasió, el protagonitzarà el fotoperiodista i estudiós monistrolenc Salvador Redó.

El ball del Bo-Bo, declarat element festiu patrimonial d’interès nacional, és l’element més distintiu dels actes organitzats per l’Associació de Sant Sebastià, que any rere any renova el vot de poble al patró del municipi. Com és habitual, la població acollirà aquest dissabte, a les 8 del vespre, la dansa protagonitzada pels administradors, que també són els balladors, i que enguany seran Josep Maria Camps Marsal (abat), Biel Ribalta Sánchez (prior) i Xavier Cervantes Porta (batlle) acompanyats de les respectives parelles. Com marca la tradició, aquest dissabte, en el transcurs de la dansa, es triaran els administradors de l’any vinent.

Seguint la línia d’obertura de la festa, que l’any passat va incorporar per primera vegada una figura femenina en el càrrec de Credencer, Gemma García, i que el 2016 va flexibilitzar els requisits per permetre ballar als separats, divorciats o vidus, aquest any s’ha apostat per incorporar-hi un pregoner. Històricament, el pregó ha anat a càrrec del Credencer, que té com a funció fer públics durant el ball els nomenaments dels administradors. A partir d’ara, la idea és obrir el pregó a persones vinculades a la vila i, en aquesta ocasió, el protagonitzarà el monistrolenc Salvador Redó, periodista, fotògraf i estudiós de la vila, coautor del llibre recentment publicat Monistrol de Montserrat. Un miler d’anys d’història.

Els actes de la Festa Major d’Hivern de Monistrol comencen aquest divendres amb una gimcana, una mostra de l’associació cultural de Monistrol i les completes cantades a l’església parroquial. Dissabte, diada de Sant Sebastià, hi haurà els actes principals amb la passada per recollir els administradors, les autoritats i la bandera abans de participar en l’ofici solemne, on es veneraran les relíquies i es cantaran els goigs, a càrrec de l’Orfeó Monistrolenc. Posteriorment, hi haurà el pregó i ballada de sardanes. Ja a la tarda, passada i processó amb la imatge de Sant Sebastià abans del ball del Bo-Bo.

Les Santes Relíquies guanyen relllevància

Dins el programa d’actes de les Festes de Sant Sebastià de Monistrol de Montserrat, diumenge també se celebrarà la Diada de les Santes Relíquies, que es va recuperar el 2017 i que segueix el mateix patró que la festivitat patronal. En la mateixa línia, inclourà la passada per recollir els administradors, que aquest any són Joan Pozo, Núria Carreras, Joan Manuel Avilés i Josep Maria Claret, l’ofici, el cant dels goigs i balls. En aquesta ocasió, la diada tindrà lloc l’endemà de Sant Sebastià, com s’havia fet històricament quan el 21 de gener també era festiu a la vila. Per aquest motiu, la festa guanyarà rellevància amb la incorporació d’una ballada dels gegants i nans.

Subscriu-te per seguir llegint