Súria recorda l’alcalde Valentí Camps Claret en el pregó de la Festa de Sant Sebastià

Va deixar una important empremta en la política local de principi del segle passat

Un moment del pregó de l’estudiós Marcel Camps Colomés

Un moment del pregó de l’estudiós Marcel Camps Colomés / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Redacció

Súria ha obert oficialment aquest dijous la Festa de Sant Sebastià amb un pregó dedicat a la figura de Valentí Camps Claret, que va ser alcalde de Súria i personatge influent de la política local en les primeres dècades del segle XX. Una conferència a càrrec de l’estudiós Marcel Camps Colomés, besnet de l’històric alcalde surienc i autor del llibre «Valentí Camps Claret, pagès, alcalde i forner».

En el seu pregó, Marcel Camps va descriure la trajectòria personal, familiar i política del seu avantpassat, destacant l’entorn històric d’un municipi que es trobava en una etapa de profunda transformació social, econòmica i urbanística.

Valentí Camps (Súria, 1861-Manresa, 1933) va formar part de l’Ajuntament de Súria entre 1910 i 1931 com a alcalde, tinent d’alcalde o regidor. Les seves dues etapes com a batlle van ser entre els anys 1912-13 i 1916-17, en una època convulsa de la política local. Durant la seva primera etapa a l’alcaldia es produeix el descobriment de la potassa, que va ser «el fet més important del primer terç del segle XX» a Súria, segons el pregoner de la festa. L’alcalde Valentí Camps també va fer les primeres gestions per a la construcció de l’actual Casa de la Vila, a més d’altres iniciatives de millora dels serveis públics.

Interpretació dels Goigs de Sant Sebastià, a càrrec de la Coral Sòrissons

Interpretació dels Goigs de Sant Sebastià, a càrrec de la Coral Sòrissons / AJUNTAMENT DE SÚRIA

El llibre sobre la vida de l’alcalde Valentí Camps, publicat inicialment en l’àmbit familiar, ha estat reeditat aquest mes de gener amb el suport de l’Ajuntament. En l’inici de l’acte, l’alcalde, Albert Coberó, va comentar que Valentí Camps «va fer una notable contribució als afers col·lectius de Súria», impulsant diferents projectes «que perduren avui dia, com la mateixa Casa de la Vila».

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Turisme, Albert Fàbrega, va manifestar que la figura de Valentí Camps «té molt interès per a Súria» per la rellevància de la seva acció pública i el context històric en què va viure. En l’acte també hi era present la regidora d’Esports i Festes, Alba Martínez. L’acte va acabar amb la interpretació dels Goigs de Sant Sebastià, d’Anton Malats Gallés, a càrrec de la Coral Sòrissons de l’Escola Municipal de Música.

Entre els assistents a l’acte es trobaven descendents de l’alcalde Valentí Camps, procedents de Solsona i altres punts de Catalunya, a més de membres de la corporació municipal i veïns de la població.