Monistrol farà una illa verda i ampliarà l’espai de vianants a la plaça de la Font Gran

Prop de 200 persones han participat a la consulta ciutadana per escollir el model de reurbanització d’aquest cèntric espai de la població

Aspecte actual de la plaça de la Font Gran de Monistrol de Montserrat

Aspecte actual de la plaça de la Font Gran de Monistrol de Montserrat / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

Expandir l’espai verd i arbrat en una gran illa i fer el tram del carrer de les Escoles de preferència per a vianants. Aquesta ha estat l’opció més votada en la consulta ciutadana organitzada per l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat per consensuar amb la població el model de reurbanització de la plaça de la Font Gran, un dels centres neuràlgics del municipi, on hi ha la Casa de la Vila, i que actualment s’utilitza bàsicament per a l’aparcament de vehicles. Ara, el consistori encarregarà el projecte executiu i haurà de buscar el finançament necessari per tirar-lo endavant.

Amb l’objectiu de consensuar un model per reformar la plaça de la Font Gran, l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat va engegar una consulta popular perquè fossin els veïns i veïnes qui escollissin quin era el millor model per convertir aquest espai en zona de vianants. La ciutadania podia triar entre quatre propostes formulades pel consistori, algunes més conservadores i altres de més ambicioses, que presentaven variacions segons el tipus d’expansió de la zona de preferència de vianants i l’ampliació de la zona verda de la plaça. Finalment, ha guanyat l’opció que aposta per expandir l’espai verd i arbrat en una gran illa i per fer el tram del carrer de les escoles de preferència per a vianants.

Ara, a partir de la proposta guanyadora, segons l’alcaldessa de Monistrol de Montserrat, Núria Carreras, «s’ha de redactar el projecte executiu, que determinarà el pressupost, i s’haurà de buscar el finançament» necessari per dur a terme la reurbanització de la plaça. La consulta ciutadana, que s’ha fet durant les darreres setmanes, ha comptat amb un total de 197 vots, 114 electrònics i 83 presencials, que representen una participació del 7,35% de les persones majors de 16 anys empadronades al municipi.

Una gran zona enjardinada

L’actuació que va rebre més suport, amb 77 vots, preveu refer les instal·lacions existents d’aigua, electricitat, telecomunicacions i conducció d’aigües pluvials i residuals; la construcció d’una plataforma unitària d’ordenació de la plaça i el carrer Escoles, on s’indicarà amb paviments diferents el tram viari i la vorera; una gran zona enjardinada a la plaça amb bancs fets in situ i enllumenat de gran alçada emfatitzada amb un paviment diferent de la resta de la plaça. També es preveu un espai per a l’aparcament d’una quinzena de vehicles i motos.

Carreras fa «una valoració positiva» del procés participatiu i en destaca «un augment de la participació en comparació amb l’anterior consulta ciutadana sobre la programació d’ús de la Canaleta el 2021», en la qual van participar 58 persones, amb un 2,16% de participació.

Un dels centres neuràlgics

La plaça de la Font Gran és un dels centres neuràlgics de Monistrol de Montserrat que fa 100 anys, el 1923, l’arquitecte Joan Bruguera i Roget va intentar reformar amb un projecte monumental que mai es va materialitzar. Durant els anys 1926-1928 es va soterrar el torrent i reformar la font que dona el nom a la plaça, i del 1972 al 1974 es va urbanitzar l’espai, adoptant la forma que té actualment.