Fonollosa reobre l’antiga fàbrica tèxtil com a nou espai cultural del poble

El municipi ja té enllestits els treballs del nou equipament municipal on es traslladarà tota l’activitat que es feia al local que tenia llogat al bisbat

L'antiga fàbrica tèxtil Soldevilla acull el nou centre cultural de Fonollosa

L'antiga fàbrica tèxtil Soldevilla acull el nou centre cultural de Fonollosa / Ajuntament de Fonollosa

Queralt Casals

Queralt Casals

Fonollosa ja té enllestides les obres que han convertit una part de l’antiga fàbrica tèxtil Soldevilla, que estava en desús, en el nou centre cultural del municipi. El nou equipament municipal, que s’estrenarà aquest dissabte amb un concert, acollirà les activitats socials i lúdiques que fins ara es feien al centre cultural del poble, als baixos de l’antiga rectoria, que el consistori tenia llogat al bisbat de Vic. Encara queda pendent una segona fase que adequarà nous espais de l’antiga tèxtil.

El nou espai cultural La Fàbrica de Fonollosa obrirà el teló aquest dissabte a la tarda. El municipi acaba d’enllestir la primera fase de la intervenció, que ha transformat una de les naus de l’antic complex fabril en una sala d’actes i d’usos múltiples que li permet disposar d’un espai municipal amb capacitat per acollir els actes socials i culturals de la població.

Al nou espai s’hi traslladaran les activitats que els últims 50 anys s’han dut a terme al centre cultural, ubicat als baixos de l’antiga rectoria, un edifici que és propietat del bisbat de Vic i pel qual, des de fa uns anys, el consistori i l’Associació Cultural i Recreativa (ACR) del poble havien de pagar un lloguer considerable.

La primera fase del projecte ha condicionat un espai de 330 metres quadrats de l’antiga fàbrica com a sala d’actes amb un escenari, vestidors, lavabos i unes grades mòbils, que converteixen l’espai en polivalent. Ara, segons explica l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, amb La Fàbrica, «disposem d’un espai de primer nivell, accessible i que és del poble». La nova sala mantindrà el mateix model de gestió que el centre cultural, amb una cessió a l’Associació Cultural i Recreativa (ACR) de Fonollosa. Segons Hernàndez, a partir de la setmana vinent, l’espai ja acollirà diferents activitats i «continuarà la dinàmica de la vida cultural del poble, que es trasllada del centre cultural a La Fàbrica, amb un relleu natural».

Un concert per obrir el teló

La Fàbrica obrirà portes aquest dissabte a les 7 de la tarda amb un concert de la Banda de Música de Cardona i, al final de l’actuació, s’oferirà un aperitiu. L’estrena del nou espai, que ja té totes les entrades reservades, comptarà amb la presència de la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà.

La primera fase de la intervenció que s’ha dut a terme ha tingut un pressupost de més d’un milió d’euros, que s’han finançat amb ajudes provinents del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i dels fons Next Generation. El consistori ja treballa en una segona fase, que es farà més endavant quan es disposi del finançament necessari, que preveu condicionar uns vestidors, un bar i restaurant amb una cuina equipada, un magatzem, sales, una terrassa porxada i la urbanització exterior de l’espai. El cost previst és de 513.000 euros.

Una donació al consistori

L’antiga fàbrica tèxtil Soldevilla, l’única que hi havia hagut al municipi de Fonollosa, va ser donada al consistori el 2013 pel seu propietari Josep Soldevilla. El 2017, l’Ajuntament va impulsar un procés per decidir quins usos havia de tenir i es va decidir que el conjunt fabril, que ocupa 4.600 metres quadrats, es destinaria a usos culturals o relacionats amb l’economia social.