El Baxi passa per damunt del Joventut i jugarà la final de la Lliga Catalana contra el Barça (65-82)

Els manresans, tot i l'absència del lesionat Robinson, ofereixen un joc sòlid i efectiu i, conduïts per Geben i Badio dominen des del segon període

Jordi Agut

Jordi Agut

Un dels avantatges de tenir un equip amb nou jugadors que segueixen de la temporada anterior és que costa menys d'acoblar peces. Al Baxi li està passant enguany i ho pot notar en les primeres setmanes de la temporada. A Lleida, tot i no disposar de, segurament, el seu home més determinant, Devin Robinson, amb molèsties a un adductor, ha passat per damunt d'una Penya que, entre baixes respecte de l'any passat, nous fitxatges, joves i algun que arriba amb el canvi horari del Mundial no ha plantat gairebé mai cara. Els manresans tenen un títol a l'abast després de vèncer per 65-82 i, veient com juguen, no és descartable, ni molt menys, que caigui la quarta Lliga Catalana de la història. La final la disputaran contra el Barça després que l'equip blaugrana s'hagi imposat al Girona.

El primer quart del Baxi Manresa ha estat gairebé perfecte. Els bagencs s'han mostrat més concentrats que la Penya en tot moment i també han tingut un gran encert des de la línia de tres punts en el tram final, amb cinc anotacions que li han permès obrir forat. Això que el duel ha arrencat amb un cop a la cella d'un Guillem Jou que ha hagut de marxar una estona a ser cosit al vestidor. I ha semblat que li anava bé al capità perquè, quan ha tornat, ha clavat dos triples seguits.

Abans, igualtat en els primers minuts, en què el Baxi només ha anat dos cops per darrere i ha dut la iniciativa, amb una bona direcció de Taylor i triple inclòs de Williams. Dos encerts de tres punts, de Badio i de Vaulet, amb el primer bàsquet de Valtonen en el seu retorn al club entremig, han fet agafar la primera distància (11-17). Però el parcial seguia oberti ha estat finalment de 0-12 fins a un 11-21, amb el segon bàsquet del finlandès.

Però és que el tram final del període ha estat encara millor. Els dos triples comentats de Jou i dos punts més de Vaulet en una contra han donat catorze punts (15-29), reduïts per un triple de Feliz en el darrer segon.

Segon període primorós

De tota manera, la inèrcia del partit era clara. El Baxi, tot i no disposar de Robinson, a més, dominava el rebot (9-14) gràcies a un gran desig. L'inici del segon quart ha vist grans minuts de Martinas Geben, que ha anotat sis punts seguits i ha clavat un tap a Busquets abans de cometre la segona falta amb una màxima distància de 20-37. Els minuts immediatament posteriors els ha aprofitat Tomic per fer un parell de bàsquets i el Joventut s'ha aproximat fins a un 30-40, amb un triple de Kraag.

Ha tornat Geben, que de seguida ha comès la tercera falta. Però un encert de tres punts de Steinbergs, que obert feia molt mal, ha iniciat un altre parcial, ara d'1-12 i sota la brillant direcció de Dani Pérez, que ha posat un 31-52 al descans que semblava difícilment remuntable.

La Penya, però, ha iniciat la segona meitat sense voler-se rendir i s'ha basat en un Deshaun Thomas, desaparegut fins aleshores i autor de sis punts. Tot i això, la distància no ha baixat dels disset punts i Dani García, que no havia disputat cap minut dels primers vint, ha superat les dues faltes seguides que ha fet per anotar set punts gairebé seguits, amb un triple, per tornar la tranquil·litat (39-60).

El Baxi ha tornat al format clàssic amb Taylor i Dani Pérez dirigint i ha trobat un Steinbergs molt sòlid per controlar els badalonins i tornar-se a acostar a la vintena de diferència abans del darrer descans. Però el partit no ha quedat tancat del tot per algunes possessions llargues mal finalitzades amb tirs forçats. Quatre punts seguits dels badalonins, entre Busquets i Andrews, han fet acabar el tercer quart amb catorze punts de renda. El Joventut encara no estava mort i la defensa de l'equip de Carles Duran era cada cop més intensa.

L'inici del darrer quart havia de ser determinant per saber cap a on petaria el partit. Cap dels dos equips no ha anotat en els primers dos minuts i ha estat Guillem Jou el primer a fer-ho. Però el Baxi seguia estant erràtic, ara en els llançaments de tres, molts, més que de dos. El Joventut es posava a tretze (55-68) i encara faltaven més de set minuts per al final. Tot un món.

En aquests minuts d'errades, han estat els rebots ofensius els que han donat més aire al Baxi. La diferència en les captures a favor dels manresans, de més de deu en aquest moment, ha tallat les ales als badalonins i, a més, ha aparegut Brancou Badio. Un triple del senegalés, seguit d'una jugada de 2+1 d'ell mateix, permetia recuperar els 17 punts de renda i ja faltaven menys de sis minuts. El Joventut ja feia cara de rendir-se. Duran ha donat minuts als menys freqüents, com el júnior Jordi Rodríguez. Pedro Martínez ha posat Dani Pérez a la pista i el seu control ha servit per tancar el duel.