Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi assalta el Palau i s'acosta molt a la Copa (82-83)

Els manresans guanyen per segona vegada en tres anys a la pista blaugrana amb un tir lliure de Dani García, sumen el vuitè triomf i els en faltaran un o dos en tres partits per ser a Màlaga

Jordi Agut

Jordi Agut

El gener del 2022, el Bàsquet Manresafeia gairebé tres dècades que no guanyava al Palau Blaugrana. Des de l'any de la Copa. Aquell dia, el Baxi va vèncer-hi amb un triple de Thomasson contra un conjunt barcelonista amb moltes baixes per covid. Aquest cop no hi ha excuses. Amb l'única baixa d'Abrines, per tres dels manresans, tot un Barça no ha pogut vèncer un Baxi valent, que no s'ha rendit mai i que ha obtingut un triomf èpic. Amb vuit victòries, els manresans són a prop de la Copa de Màlaga. Potser amb un triomf més en tres partits és suficient. Amb dos segur. Però l'alegria que ha donat l'equip a molts aficionats traslladats a Barcelona i als de casa seva ja és com un trofeu.

Tots dos equips han començat amb un gran encert des de la línia de tres. Kalinic, dues vegades, ha neutralitzat els encerts de Sagnia i Taylor, tot en un ritme desenfrenat que semblava més adequat al que volia el Baxi. Malgrat que costava defensar Jabari Parker, molt adaptat ja al joc europeu (10-6), els manresans aconseguien molestar molt en la seva defensa, provocaven moltes pèrdues, i un 2+1 amb una gran cistella de Travanté Williams, amb molts animadors a la grada, girava el marcador (10-11).

El partit estava embogit, amb moltes errades per les dues bandes en el tir. Però el Baxi tenia dues coses al seu favor: les pilotes que recuperava amb facilitat i els rebots ofensius que li donaven segones opcions. Així, tot i no estar particularment lúcid en atac, un bàsquet de Steinbergs i un triple de Dani García feien aturar el partit Roger Grimau amb 10-16. Pero encara faltava el millor. El triples seguits de Williams i Sagnia i un càstig del balanç defensiu de Geben feien inútils quatre punts de Brizuela i permetien acabar el quart amb un prometedor 14-24.

I encara més bé començaven les coses al segon quart amb el tercer triple de Sagnia sense errada. Però el Barça s'ha despertat en defensa i, de la mà de les penatracios de Brizuela, ha generat joc per clavar un parcial de 9-0 (23-27) i fer parar el partit a Pedro Martínez. Semblava que els locals ja havien aturat el cop, però una antiesportiva de Da Silva a Dani García precedia a dos tirs lliures i a un triple de Valtonen i tornaven els nou punts (25-34).

El tram final del període ha estat un estira-i-arronsa. El Baxi s'ha arribat a escapar fins a nou punts, després d'una contra de llibre amb esmaixada de Steinbergs (30-39), però el Barça necessitava poca estona per reduir distància, com amb dues accions de Laprovittola, un triple i una gran assistència a Vesely (35-39) després d'un parell d'errors de Taylor. El mateix argentí ha afegit un pun més i el Baxi ha marxat al descans guanyant de tres (36-39), llançat 20 vegades de tres i 13 de dos i amb Badio i Robinson sense anotar.

Resistint Laprovittola

Tota l'exuberància ofensiva dels primers minuts ha semblat aturar-se a l'inici de la represa. El Barça ha empatat aviat amb un triple de Da Silva i ha semblat haver trobat la manera de tallar la circulació dels manresans, que era molt bona a la primera meitat. Taylor s'ha obcecat amb els canvis amb Vesely i dues jugades d'esquena de Satoransky i un triple del txec han capgirat el marcador (47-44, a 5.40).

El Baxi, per fi, afegia Robinson a la llista d'actius amb dues cistelles seguides i ara el Barça es refiava d'un Laprovittola que anotava i carregava el millor base dels manresans, Dani García, amb quatre faltes (55-52 després d'un 2+1). Però el Baxi no es rendeix mai, i dues bones rèpliques de Taylor i un triple de Geben tornaven a girar el resultat (55-60). El Barça ha tornat a busca Satoransky i l'entrada de Brizuela, però entre Valtonen i el tretzè triple de l'equip, segon de Steinbergs, l'avantatge encara era bagenc al final del tercer quart (60-65).

L'inici del darrer període ha estat un duel de titans. El Baxi explotava el rebot en atac i el Barça s'encomanava a Parker i Hernangómez per mirar de reduir la distància (64-67), malgrat que tot el que oferien a davant, permetien a darrere, com amb una penetració de Valtonen. Qui estava endollat, però, era Brizuela, imparable amb set punts que giraven el lideratge (73-71) aprofitant les faltes de Badio.

El Barça havia fet un canvi de ritme físic, i entre Kalinic i Jokubaitis li donaven la màxima diferència (77-71, a 5.11). Però el partit no estava acabat. Oriola i Robinson han reduït la distància i Badio ha tingut un triple per donar a donar avantatge als visitants. Tot estava obert amb 77-75, a 3.48 quan el mateix senegalès ha comès la quarta falta. I encara estava obert, amb 81-77, quan Travanté Williams ha rebut una falta molt protestada pels visitants de Vesely. Les protestes li han costat una tècnica a Pedro Martínez, però amb 82-77 encara hi havia opcions.

Robinson ha capturat un gran rebot en atac a dos minuts (82-79). Després, Brizuela ha errat de tres i Dani García li ha tret una falta al basc per posar el 82-81 a 1.18. Travanté ha estat a punt de robar i Parker ha fallat i ha comès falta a 58 segons que ha permès a Steinbergs només empatar a 82. La defensa del Baxi ha pres la pilota a Vesely, Travanté l'ha recuperat i Dani García ha tingut la bola decisiva. Ha rebut una falta i ha anotat un tir lliure a 4 segons. Després, Laprovittola s'ha jugat l'última penetració, però ni ell, ni Vesely no han evitat allò que el Baxi mereixia.