Bàsquet/Lliga Endesa

Bàsquet Manresa: El club buscarà una ampliació de capital que dobli el patrimoni actual, de 2,58 milions d'euros

El president interí, Albert Cots, explica que la mesura s'adopta per eixugar el deute de l'entitat, que estaria satisfet si es cobreixen dos milions d'euros i que s'haurà d'aprovar en una junta extraordinària d'accionistes

La consellera Montse Seubas, Albert Cots i el gerent, Carles Sixto, han presidit la junta

La consellera Montse Seubas, Albert Cots i el gerent, Carles Sixto, han presidit la junta / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

El president interí del Bàsquet Manresa SAE, Albert Cots, ha explicat en la junta d’accionistes que s'ha fet aquest vespre a l’Ateneu de les Bases de Manresa, que el club afrontarà una ampliació de capital per al qual s’emetran 2,58 milions d’euros en accions, amb la qual cosa es pretén doblar el capital social actual. Malgrat aquesta xifra, Cots també es mostraria satisfet «si s’arriba als dos milions d’euros, motiu pel qual estem fent campanya en tot el teixit empresarial de la ciutat perquè hi col·labori».

Cots ha explicat que la mesura es pren perquè «el deute històric de l’entitat es va reestructurar fa dos anys, amb els nous crèdits ICO demanats durant el temps de pandèmia, però els interessos ens estan llastant i impedeixen que el club pugui avançar com ho faria si aquesta motxilla no existís». Això sí, també ha detallat que primer s’haurà de tractar el tema en la reunió del consell executiu de l’entitat que es farà aquest divendres a les sis de la tarda i que s’haurà d’aprovar en una junta general d’accionistes extraordinària que encara no té data.

En la junta ordinària d'aquest dijous hi era present un dels membres del consell, Josep Maria Herms que, com va avançar el lloc web de Regió7 aquest dimecres, amb tota probabilitat es convertirà aquest divendres a la tarda en nou president de la societat anònima esportiva, però que no ha intervingut en l’acte, malgrat que ha estat molt al·ludit com a conseller clau, en el seu vessant de dissenyador, en una altra ampliació que amoïna tot l’entorn del Bàsquet Manresa, la del pavelló Nou Congost. 

Herms, a l'esquerra, al costat de la nova incorporació del consell, el notari Pedro Moro

Herms, a l'esquerra, al costat de la nova incorporació del consell, el notari Pedro Moro / Oscar Bayona

Vendre el producte

Després que el gerent, Carles Sixto, presentés unes xifres de la temporada passada que van ser aprovades bastant ràpidament, amb uns guanys de 16.612,07 euros, i plantegés el pressupost per a la temporada vinent, per a la qual es preveuen pèrdues de 95.000, sobretot en cas que es jugui en competició europea, Cots ha explicat que l’ampliació de capital «és una necessitat».

Ha començat amb una anèdota. «El meu pare [Agustí Cots], que va ser a la junta del club des del 1982 o 1983, em va demanar l’altre dia que quin era el deute total i real del club. Jo li vaig respondre que, més o menys, de 3,5 milions d’euros. La seva resposta va ser:‘encara?’. Ell no està ficat en el dia a dia del club, però ja tenia al cap aquesta xifra de quan ell hi era, i no ha baixat malgrat que durant tots aquests anys hem tingut anys millors, d’altres pitjors, reestructuracions i d’altres tipus d’operacions».

Per a Cots, que amb total seguretat afrontava la seva primera i última junta d’accionistes al capdavant de l’entitat, després de la renúncia de Jordi Serracanta el 30 de juny passat, «els crèdits actuals s’haurien de renegociar i ara és molt complicat fer-ho. Són crèdits ICO [de l’Institut de Crèdit Oficial] i les entitats financeres no accepten que puguis demanar préstecs per satisfer els anteriors ni que sigui avalant. El deute va molt bé durant un temps, però té la pega que s’ha de tornar i el deute ens està matant i l’any que ve s’incrementa en un 2%. Demà [per avui] en parlarem al consell i elevarem la proposta perquè es convoqui una junta extraordinària d’accionistes per posar en marxa aquest procediment. 

Preguntat sobre de quant seria aquesta aplicació, «volíem que fos una xifra fàcil de gestionar, però hem disparat alt. Emetrem accions per un valor de 2,58 milions d’euros, que és el doble del capital social del club. De tota manera, jo estaria content si cobríssim dos milions d’euros. I si llavors en cobrim un, o un i mig, o el que sigui, també anirà bé».

Cots ha ressaltat que aquest és un bon moment social per a l’entitat, i que les converses que ha iniciat per ara per convèncer el teixit empresarial manresà «estan anant bé. Jo els dic que el bàsquet a Manresa té quatre grans valors que cal tenir en compte:la formació dels joves perquè facin salut, la cohesió social, portar la marca Manresa al món i la formació en valors, com ara la cultura de l’esforç. Estic convençut que l’empresariat no deixarà passar aquesta oportunitat per apostar per nosaltres». També revelava que «explicant el nostre pla a algú amb recursos que no té res a veure amb el bàsquet em deia que no tanca la porta a col·laborar-hi».

Dates per al pavelló

Pel que fa a l’altra ampliació, la del pavelló, ha pres la paraula el regidor d’Esports, Anjo Valentí que, com ha admès en una entrevista publicada aquesta setmana a Regió7, ha posat el 2025 com a data de principi de les obres. De tota manera, no s'ha volgut mullar sobre si seria al principi o al final, ja que «primer s’ha de presentar el projecte, a l’abril, iniciar la licitació i, paral·lelament estem buscant finançament. Amb la Diputació les coses van bé i intentarem elevar esmenes als pressupostos generals de l’estat perquè aquest hi col·labori. D’aquí també n’ha de derivar el suport posterior de la Generalitat».

Canvis en el consell

En la junta d’aquest dijous també s'ha explicat que hi haurà canvis en el consell executiu del Bàsquet Manresa. En surt Marc Bernadich, que hi ha estat un dels puntals en els últims mesos, al costat del president interí, Albert Cots, i que va rebre un reconeixement per part dels assistents en forma d’aplaudiment. Hi entra el notari Pedro Moro García i la resta queda com estava. Posteriorment a la junta, Bernadich ha fet una piulada a la xarxa social X en què agraïa l’ajut de tothom durant els anys en què ha estat al consell d’administració i afirmava que «més enllà de consideracions personals i professionals, crec en la renovació directiva».