Localitzen la vídua de Ramon Cols Sant, que quan tenia 9 anys va fer un quadern explicant com va ser la Patum de 1936. Mercè Marginet Parramon, que té 95 anys i viu a la residència de Les Germanetes, havia estat la parella de Ramon Cols Sant. L’autor del quadern va morir d’un tumor cerebral el 1984, a l’edat de 58 anys. Roser Farràs, veïna de Berga, va contactar amb Perramon després de la presentació del llibre de l’11 de juny.

Ramon Cols va néixer a l’Aiguadora i de ben petit va viure a Berga. Fou alumne de l’escola de Sant Joan i guardava el quadern amb estima, Quan va esclatar la guerra va anar a viure al municipi de La Baells, que va ser engolit anys més tard amb la construcció del pantà.

Amb la Mercè es van casar a l’església de La Baells després de 10 anys de festeig. Van viure una curta temporada al carrer Castellar del Riu, després a la Plaça Viladomat, i més tard al carrer Cercs, sempre a Berga.

Ramon Cols Sant era miner i treballava a Fígols. En el seu enterrament, a la Plaça Sant Pere, es van acomiadar d’ell unes 300 persones.