Comencen les obres per protegir les restes arqueològiques i les lluminàries del Castell de Berga

L'objectiu dels treballs és la consolidació i preservació, evitar el deteriorament i garantir la seguretat dels visitants

Treballs per protegir les restes arqueològiques del Castell de Berga

Treballs per protegir les restes arqueològiques del Castell de Berga / Consell Comarcal del Berguedà

Redacció

Les obres de consolidació per protegir les restes arqueològiques i les lluminàries del Castell de Berga ja estan en marxa. El Consell Comarcal del Berguedà vol assegurar i protegir un espai catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) a través d’una actuació que, entre altres, té l’objectiu de garantir l’estabilitat de diferents murs que es troben en risc d’ensorrament.

Preservar les restes arqueològiques existents, evitar que continuïn deteriorant-se i garantir la seguretat dels visitants al castell són les premisses principals d’unes obres de protecció que se sumen a les diferents actuacions dutes a terme al Castell de Berga per part de l’ens comarcal en els últims anys.

A més, la intervenció millorarà també la seguretat dels accessos al Castell de Berga i es vetllarà especialment per protegir el sistema d’il·luminació que es va estrenar el novembre de 2020.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha assegurat que "les obres de consolidació del Castell de Berga continuen amb la línia marcada per l’ens comarcal de preservar i dignificar el nostre patrimoni". Segons Lara, "l’actuació impulsada ara pel Consell Comarcal del Berguedà és molt rellevant per assegurar la seguretat de tots aquells visitants que vulguin descobrir un tros de la història de la nostre comarca". Els treballs de consolidació esmentats al castell formen part d’una fase preliminar de les actuacions previstes al Pla Director del Castell de Berga.

L’obra licitada pel Consell Comarcal del Berguedà té un cost de 75.840,44 euros amb IVA inclòs i ha estat finançada fons del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del període 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya.

El Castell de Berga, propietat del Consell Comarcal del Berguedà, es troba ubicat sobre el nucli antic de la ciutat de Berga i manté part dels murs de la fortalesa. Les edificacions originals s’han perdut a causa del seguit d’enderrocs, reconstruccions i canvis d’ús que va tenir el castell al llarg de la seva història.

En els últims anys l’ens comarcal s’ha esforçat per preservar el Castell de Berga amb diverses actuacions com la instal·lació de la nova il·luminació el 2020 o la retirada del vas de l’antiga piscina el 2021.