El director de l’ACA diu que la sequera era «impensable» i les mesures «extraordinàries»

Samuel Reyes explica que la situació és crítica perquè des del temporal Gloria del gener del 2020 «no plou el què seria normal»

Estat del pantà de la Baells, el mes passat

Estat del pantà de la Baells, el mes passat / Mireia Arso

Queralt Gilibets

L’episodi de sequera que viu Catalunya és excepcional, amb els embassaments a unes capacitats que no es veien des de fa anys. El pantà de la Baells, per exemple, es troba al 26% de la seva capacitat, un percentatge que equival a la meitat d’aigua que hi havia fa un any. Un nivell d'aquestes característiques no es veia des de l'any 2008, quan també vam viure un altre episodi de sequera extrema.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha qualificat la situació «d’extraordinària i impensable». Ha recordat que «fa trenta mesos que no plou de manera normal, i això ha fet que els pantans estiguin en una situació límit».

Samuel Reyes ha fet aquestes declaracions aquest matí a Berga, on ha visitat la depuradora per inaugurar les plaques solars que serviran d’autoconsum per a aquesta instal·lació. Reyes, que aquesta setmana ja advertia que hi pot haver restriccions al subministrament d’aigua de boca a finals d’any si persisteix la sequera, ha explicat que «s’han trencat tots els pronòstics» i que des del temporal Gloria del gener del 2020, «no ha plogut el què seria normal», per la qual cosa, la situació és crítica.

El director de l’ACA ha comparat les entrades d’aigua embassaments del sistema Ter-Llobregat en època de pluges normals, on de mitjana entraven 1600 hectòmetres cúbics en trenta mesos. Durant la sequera del 2005-2008 hi van entrar 1100 hectòmetres cúbics. I ara, uns 900.

D’altra banda, s’ha referit a la bona adaptació per poder-hi fer front, recordant que les les dues dessaladores que s’han construït amb aquests últims anys «han estat una gran ajuda» i «també s’ha potenciat la regeneració que ha permès disposar de 190 hectòmetres que ara estan en els embassaments».

Segons Samuel Reyes, «la idea és continuar fent més inversions perquè si aquesta és la nova normalitat ens haurem d’adaptar i, ser més eficients en els nostres municipis i cases».

Decret de sequera

El Parlament va convalidar aquest dimecres el decret de sequera del Govern. La majoria de grups van retreure al Govern que el decret arriba amb retard.

El decret permet a l’ACA suspendre durant 48 hores la captació d’aigua per a usos diferents de l’abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. També augmenta les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d’alerta i emergència per sequera.

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de Junts que insta el Govern a aprovar un nou decret per combatre la sequera.