Esclata la Patum i l'eufòria col·lectiva

Les maces, les guites i els gegants vells van saltar envoltades de milers de persones que es van entregar de ple al primer acte fort de la festa

La Patum 2023 esclata amb els primers salts del passacarrers

Anna Costa

A Berga ja ha esclatat la Patum i l’eufòria col·lectiva. Els berguedans viuen amb entusiame, emoció i orgull una festa que al llarg de cinc dies portarà a Berga milers de visitants. Ahir, ja va ser una jornada multitudinària. El passacarrers del vespre va arrencar amb una plaça de Sant Pere plena a vessar, i la previsió era que anés guanyant adeptes a mida que avançava pels carrers de la ciutat. A l’hora de tancar l’edició d’aquest diari, les maces, les guites i els gegants vells havien recorregut una part del barri vell i la nit era llarga. Els músics de la Cobla Pirineu tenien clar que els esperaven entre set i vuit hores de passacarrers, de tocar les melodies que fan ballar els gegants i embogir els milers de persones que ahir no es van voler perdre el primer dia de Patum.

El dimecres de Corpus és el dia més esperat de l’any per a molts berguedans. Un d’aquests és l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez: «Per a mi no hi ha res comparable a un dimecres de Corpus, quan sonen les primeres notes, i sobretot amb el primer ball de gegants, a les 8 del vespre». Un primer salt ja amb empentes i complicacions per obrir rotllana però amb un resultat «impressionant», segons expressaven alguns dels assistents.

Per a una altra veïna de Berga, Maria Antònia Carrasco, el dimecres també és el dia més esperat: «És el més emocionant perquè és l’inici, és l’esclat de la festa». Esclat de Patum i esclat de fuets amb les maces i les guites, les altres dues comparses protagonistes del passacarrers de la nit, juntament amb els gegants vells. 

Envoltades de milers de persones, les comparses saltaven ahir als llocs que han escollit les autoritats locals fins acabar amb els tirabols a les places de Sant Joan i de Sant Pere a altes hores de la matinada. A les 8 del vespre, la nit prometia, i tot apuntava que el públic més familiar, amb molts infants, que s’aplegaven a primera hora del vespre a la plaça, donarien pas als joves que també s’hi feien lloc des de bon començament. Igual que parelles més grans o grups d’amics de totes edats.

Altres optaven per fer cua i aconseguir un dels cinquanta tiquets que l’Ajuntament repartia perquè els ciutadans poguessin presenciar des del balcó de l’ajuntament els salts que es van fer a la plaça, abans d’entrar barri vell endins. Els berguedans i patumaires no van fallar a la primera cita de la Patum de la normalitat. De fet, la passada d’ahir al migdia ja va aplegar molta gent disposada a seguir el tabaler i els quatre gegants. L’èxit del migdia es va multiplicar al vespre, quan van sortir per primer cop maces i guites i van escampar la característica olor de pólvora dels fuets. L’olor, la música i l’ambient de Patum envaïen els carrers de Berga.

I avui, dijous de Corpus, es viurà un plat fort amb la Patum de lluïment al migdia i la Patum completa a la nit, amb el salts de plens com a moment àlgid. Està previst que la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assisteixi a la festa. La d’avui dijous també serà la primera de les tres nits de concerts de Patum, a la zona de Barraques.

La Patum d’aquest any (del 7 a l’11 de juny) -que a Regió7 seguim amb especial atenció i amb un apartat especial al web- tindrà el pressupost més alt de la història, 455.000 euros, i això li permet guanyar múscul i organitzar més activitats paral·leles.

[object Object]

Descarrega’t en aquest enllaç el programa oficial de La Patum 2023. A més dels actes i el pòrtic de l'equip de govern també inclou un text de l'historiador berguedà Albert Rumbo sobre el 18è aniversari de la declaració de la Patum com a Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.