Nil Anselmo, regidor de Sant Jaume de Frontanyà: «Vaig votar Vox com a reacció a l’agressió que vaig patir»

El regidor del PSC justifica el seu vot al partit d’ultradreta com a afectat pels trets que va rebre per part d’un home d’origen marroquí

El regidor Nil Anselmo és ramader

El regidor Nil Anselmo és ramader / Arxiu particular

El fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà i regidor de l’Ajuntament del poble per al PSC, Nil Anselmo, admet que va votar Vox arran dels trets que va rebre el mes passat per part d’un home d’origen marroquí. En declaracions a Regió7 ha volgut deixar clar que va ser un «vot de reacció» i que en cap es considera d’extrema dreta: «Per res del món soc d’ultradreta i no comparteixo les idees de Vox, però els vaig votar tenint en compte l’agressió».

El vot de Nil Anselmo és un dels 6 que es van comptabilitzar diumenge a les urnes de Sant Jaume de Frontanyà, el segon poble més petit de Catalunya després de Gisclareny i l’únic de Catalunya on va guanyar Vox. Va suposar el 54,5% dels vots vàlids (11). En total van votar 12 persones (d’un cens electoral de 23 persones). Els vots van quedar distribuïts així: 6 per a Vox, 2 per al PSC, 1 per a Junts, 1 per a ERC i 1 per al PP.

L’elevada abstenció (47,83%) va contribuir a accentuar la victòria de Vox. Segons Nil Anselmo, «va votar poca gent i els 6 vots de Vox suposen un percentatge molt elevat en un poble on si no s’hagués produït l’agressió Vox no hauria guanyat. Jo no els hauria votat segur i altres familiars meus tampoc. També vull que quedi clar que no tots els vots a Vox són de la meva família».

Manel Anselmo i Nil Anselmo davant de l'ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà

Manel Anselmo i Nil Anselmo davant de l'ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà / Arxiu/Marc Canturri

L’endemà de les eleccions, l’alcalde Manel Anselmo -que va deixar clar que havia votat al seu partit, el PSC- es mostrava dolgut pel resultat i atribuïa la victòria a motius feixistes. En concret als fets que van ocórrer a mitjans de juny quan un home de nacionalitat marroquina va disparar amb una escopeta de caça carregada de perdigons el seu fill Nil, de 25 anys. Nil Anselmo va resultar ferit pels trets que va rebre per part d’aquesta persona, un ocupa, per un conflicte relacionat amb la propietat de l’habitatge, una masia situada al terme de Les Llosses (Ripollès) però a tocar de Sant Jaume.

Aquesta agressió va generar ràbia i impotència al municipi i l’afectat, Nil Anselmo, encara amb el dolor dels perdigons al cos va reaccionar votant a Vox, un partit que promet mà dura contra la immigració il·legal i les ocupacions. Va ser una reacció visceral i un vot de càstig als partits en general, i al PSC en particular, per les polítiques d’immigració.

Nil Anselmo no s’amaga d’haver votat a Vox justificant-ne els motius: «No voldria pas que governés a Espanya l’extrema dreta i un partit amb un ideari que no és el meu, però l’agressió viscuda en pròpia pell em va empènyer a votar Vox». Se sent lluny de les idees de Vox tot i que veu que la defensa que fa per al sector rural és prou apropiada: «Soc ramader i vetllar per aquest àmbit és necessari, facilitar les coses en l’àmbit de la ramaderia, amb menys traves i menys burocràcia. Amb això és l’únic amb què estaria d’acord».

Sense haver estat víctima de l’agressió, Nil Anselmo assegura que no hagués votat a Vox. De fet, comenta que en aquestes eleccions generals segurament no hauria anat a votar: «Veient els tripijocs dels partits, em sembla que m’hagués abstingut».

Subscriu-te per seguir llegint