L'estació de busos de Berga no pot avançar sense una modificació urbanística

El projecte del futur equipament a la part sud de la Rasa dels Molins es menja una part de zona verda

Part sud de la Rasa dels Molins on es preveu fer la futura estació d'autobusos

Part sud de la Rasa dels Molins on es preveu fer la futura estació d'autobusos / Jordi Puntas

La futura estació de busos de Berga a la part sud de la Rasa dels Molins topa amb un nou entrebanc. Per tirar endavant el projecte cal, primer de tot, una modificació urbanística. Així ho va admetre el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra (CUP) al ple d'aquest dijous, després que la regidora a l'oposició Judit Vinyes, de Berga Grup Independent (BeGI), advertís a l'equip de govern que "ara mateix no es pot licitar l'obra de l'estació", veient agosarat parlar de fer front comú per demanar el vial d'accés a la C-16 sense haver resolt "un problema de base", del qual, segons Vinyes, BeGI ja els havia advertit abans d'entrar a l'Ajuntament.

Vinyes va argumentar que «nosaltres sempre hem defensat fer l’estació a la Font del Ros i no la veiem bé a la Rasa dels Molins, entre altres coses perquè la ubicació no encaixa amb la realitat del projecte perquè es menja una part de zona verda». I va afegir: «Vam detectar l’error i els ho vam fer saber, incidint que tècnicament no hi cap l’estació».

La zona verda que detalla el planejament urbanístic (POUM) es fica lleugerament dins del carrer Pere III i aquesta part afecta la construcció de l’equipament. L’equip de govern ja era conscient d’aquesta realitat. Fa uns mesos, però, segons Aleix Serra, «no representava un problema per anar avançant. Segons ens van dir des de la Generalitat, el POUM es podria adaptar a posteriori, perquè era una afectació petita». Ara, s’ha de fer.

El projecte de l'estació d'autobusos de Berga està redactat, la Generalitat l'ha d'aprovar, rebre i respondre al·legacions si és el cas, fer l'aprovació definitiva, licitar l'obra i executar-la. El gruix de la feina és del Govern Català, però l'Ajuntament de Berga ha de fer el primer pas de modificar el POUM, i, d'altra banda, ha de cedir els terrenys on s'haurà de construir la futura estació.

El regidor Aleix Serra s'ha compromès a iniciar al més aviat possible el procés per fer la modificació urbanística, amb la consulta pública necessària. És conscient que és un entrebanc en el calendari, però "no és una modificació tècnicament difícil".

La modificació del POUM no només corregirà aquesta afectació de zona verda sinó el desajust de la Rasa dels Molins que reflecteix el POUM del 2005 i que marca la realitat actual. Tal com va argumentar el regidor Serra, "hi ha un defecte urbanístic que es resoldrà amb la modificació del POUM. Un inconvenient que els alenteix el procés, però seguim ferms en la defensa de l'estació d'autobusos al sud de la Rasa dels Molins, si pot ser amb un vial d'accés a la C-16 millor, i si no també ha de tirar endavant".

En aquest sentit, la regidora a l'oposició Judit Vinyes també va preguntar si s'ha presentat el projecte d'urbanització i reparcel·lació de la part del terraplè de la Rasa dels Molins. I el regidor Serra va respondre que la major part d'aquest sector està en mans de l'àmbit privat "i la iniciativa de tirar endavant la urbanització no és de l'Ajuntament, està per compensació i la porten els privats. L'Ajuntament forma part de la junta com a propietari, però no en porta la iniciativa".

TEMES