Comencen les obres de construcció de l'estació d'autobusos de Gironella

Els treballs van a càrrec de la Generalitat, tenen un cost de 835.000 euros i és previst que s'enllesteixin en quatre mesos

L'estació de busos de Gironella serà la primera del Berguedà, per davant de la de Berga

Inici de les obres de l'estació d'autobusos de Gironella, aquest dilluns

Inici de les obres de l'estació d'autobusos de Gironella, aquest dilluns / Ajuntament de Gironella

Gironella tindrà estació de busos d’aquí a quatre mesos, si les previsions es compleixen. Aquest dilluns han començat les obres que permetran a la vila disposar de la primera estació d’autobusos del Berguedà, per davant de la de Berga, que està pendent de l’aprovació del projecte i que no avançarà sense una modificació urbanística de la zona de la Rasa dels Molins.

L’inici de les obres comporta l’eliminació de la zona d’aparcament de l’esplanada de davant del supermercat Bon Preu de Gironella, que és on s’ubicarà l'estació. Suposarà una transformació d’aquest espai de l’Avinguda Catalunya, que es reurbanitzarà. Les màquines ja s’han posat en marxa i això fa que la circulació al carrer 1 d’Octubre hagi quedat limitada a l’accés al supermercat.

Els treballs, a càrrec de departament de Territori de la Generalitat, s’han adjudicat a l'empresa berguedana Serviobres Queralt per un import de 835.000 euros. Contemplen la creació d’un vial paral·lel a l’avinguda i una nova vorera que servirà de separació entre la zona d’aturada dels autobusos i l’Avinguda de Catalunya, alhora que es mantindrà la connexió amb la vialitat existent. A les noves voreres de l’estació hi haurà zones enjardinades delimitades amb xapa d’acer.  

La nova estació disposarà de quatre andanes, de manera que fins a quatre autobusos hi podran accedir simultàniament. L’entrada i sortida dels vehicles serà per la mateixa avinguda de Catalunya. 

A la zona on parin els busos es preveu la col·locació de dues pèrgoles en estructura metàl·lica d’acer, que crearan dues zones d’ombra i donaran protecció als vianants i passatgers en cas de pluja. Així mateix, el projecte inclou la construcció d’una marquesina com espai per a l’espera de les persones usuàries. Aquesta estructura estarà construïda amb acer i amb un tancament envidrat.

Imatge virtual de la futura estació de busos de Gironella

Imatge virtual de la futura estació de busos de Gironella / Departament de Territori de la Generalitat

L’equipament permetrà millorar el servei per les persones usuàries, així com promoure l’ús del transport públic i afavorir la connectivitat del municipi. 

A més, l’estació disposarà de carregadors per a telèfons mòbils, aparcament per a bicicletes, aparcament amb carregadors per a patinets elèctrics, un monitor informatiu amb els horaris dels autobusos i diverses càmeres de seguretat. També es preveu renovar tot l’enllumenat dins de l’àmbit de la nova parada.

Les línies d’autobusos que circulen per Gironella són la L0393 que uneix la Farga de Moles amb Barcelona; la L0414 que uneix La Pobla de Lillet i Cambrils; la L0462 que uneix Llívia i Barcelona; la L1596 que uneix Prats de Lluçanès i Berga; la L0225 que uneix La Pobla de Lillet i Barcelona; i la L0157 que uneix Gironella i Berga. A banda, també hi ha les línies de transport a la demana que uneixen, respectivament, Montclar i la Quar amb Gironella.