Avià necessita més voluntaris per tenir cura de les tres colònies de gats

Més de quaranta felins de carrer esterilitzats reben alimentació i atenció veterinària i higiènica

Caseta de fusta per als gats del nucli de la Plana, a Avià

Caseta de fusta per als gats del nucli de la Plana, a Avià / Anna Costa

L’Ajuntament d’Avià i quatre persones voluntàries tenen cura de les tres colònies de gats que hi ha al municipi, amb uns 45 gats de carrer. A part d’aquests gats, el voluntariat s’ha trobat que les últimes setmanes ha hagut de recollir gatets abandonats acabats de néixer. Quan es donen aquests casos, la situació se’ls desborda, i per això fan una crida per captar voluntaris.

Segons ha explicat a Regió7 l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, «fan falta més voluntaris perquè les persones que tenen cura de les colònies de gats no estiguin tan lligades a la tasca d’alimentar diàriament als gats, que hi pugui haver rotació».

A part d'alimentar els gats de les colònies, aquestes últimes setmanes han hagut de donar biberons als gats petits. Gràcies a famílies d'acollida durant el primer mes de vida dels gatets, la situació s'ha resolt, ha dit l'alcaldessa: "Ens vam veure col·lapsats perquè els gatets necessitaven molta atenció. Ara, un cop passades les primeres setmanes de vida, com que ja mengen sols, els que no han adoptat s'han pogut portar a la protectora".

Aquests gats petits no es queden a les colònies de gats perquè estan pensades per als gats ferals, que són els que no estan socialitzats i no són adoptables. Es tracta de gats de carrer vulnerables, que es reproduïen amb molta facilitat, que rebien menjar de la ciutadania i que acabaven embrutant l'entorn. Per això, per acabar amb aquest problema de salubritat, l'Ajuntament d'Avià va impulsar fa un parell d'anys el model de colònies controlades de gats.

Ara, hi ha tres colònies de gats al municipi, una a sota del camp de futbol d'Avià amb una vintena de gats, una altra a la colònia de la Plana amb uns deu gats, i una altra al barri de la Creu amb una quinzena més. Les dues primeres ja disposen de casetes de fusta equipades amb dispensador de menjar i abeuradors.

Tots aquests felins han estat esterilitzats i reben la visita periòdica de les voluntàries que s'encarreguen de fer-ne un seguiment adequat, pel que fa a alimentació i atenció veterinària i higiènica. Les dues voluntàries d’Avià i les dues de la Plana compten amb el suport i l’ajut de voluntàries de Progat Alt Berguedà.

L'alcaldessa d'Avià valora molt positivament el funcionament de les colònies de gats, ja que gràcies als beneficis que aporten aquests espais sans i controlats, els veïns i veïnes poden conviure amb els gats sense molèsties. "Gràcies a l'aposta per les colònies de gats, i sobretot a les voluntàries, vam acabar amb els problemes de salubritat que teníem, sobretot a la zona del camp de futbol. Ho vam solucionar i vam aconseguir que els veïns no els donessin menjar, ja que amb les colònies els gats ja tenen llocs habilitats".

L'Ajuntament d'Avià destina uns 6.000 euros anuals a les colònies de gats per pagar l'alimentació, les esterilitzacions, els antiparasitaris, altres tractaments i els productes d'higiene. L'alcaldessa reconeix que "són diners sí, però és una obligació que tenim com a ajuntament d'invertir-hi. No hi ha debat ètic ni moral". Una feina, segons ha remarcat, "que el consistori pot fer gràcies al voluntariat". Ha agraït "l'alt grau d'implicació de les persones que cada dia vetllen per protegir, millorar i donar qualitat de vida als gats de les colònies".

Caseta de fusta per a la colònia de gats d'Avià, a sota del camp de futbol

Caseta de fusta per a la colònia de gats d'Avià, a sota del camp de futbol / Anna Costa

Subscriu-te per seguir llegint