El Consell del Berguedà dóna llum verda a l’augment del 5% del rebut d’escombraries

El ple de l'ens comarcal informa que Francesc Bertran substituirà Rosa Pujols a la gerència

Ple d'aquest dimecres al Consell Comarcal del Berguedà amb Rosa Pujols a primert terme

Ple d'aquest dimecres al Consell Comarcal del Berguedà amb Rosa Pujols a primert terme / Anna Costa

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat l’augment del rebut de les escombraries de l’any que ve en un 5% que repercutirà a la ciutadania i un altre 5% que assumiran els ajuntaments de la comarca (excepte Gironella i Puig-reig que tenen gestió municipal). Els ciutadans passaran de pagar 139 euros a pagar-ne 145,95. A més, el Consell hi aportarà 300.000 euros.

El ple d’aquest dimecres ha aprovat la proposta amb els vots a favor dels consellers del govern (Junts, ERC, la CUP i Més x Gironella) i els vots en contra dels partits a l’oposició, el PSC i Som Avià.

La consellera i alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha criticat a l’equip de govern d’optar per «la solució fàcil» quan un servei és deficitari: «No s’hauria de picar la porta dels ajuntaments sinó insistir en institucions superiors, com la Generalitat». En la mateixa línia, el portaveu socialista, Abel Garcia, ha argumentat que els ajuntaments «estan infradotats a nivell pressupostari» i que assumir un 5% del servei de recollida d’escombraries és una càrrega més.

El president del Consell, Ramon Caballé (Junts), ha respost que entén l’esforç que suposa per als ajuntaments, però que és una mesura per a l’any que ve per no perjudicar més les finances del consell.

Canvi de gerent

Rosa Pujols, actual gerent del Consell Comarcal del Berguedà, serà substituïda per Francesc Bertran. El govern de Junts, ERC, la CUP i Més x Gironella ha optat per fer un canvi en aquest càrrec de confiança que Pujols ocupava des del març del 2021, amb Junts, PSC, Agrupació d’Electors i Bagà Endavant al govern.

El president comarcal, Ramon Caballé ha destacat i agraït a Rosa Pujols la feina feta en aquests dos anys i mig. La gerent també s’ha acomiadat del Consell, i ho ha fet agraint la confiança i el treball conjunt amb l'anterior equip de govern, i també amb l'actual. També ha donat les gràcies al personal del consell per "l'esforç, la dedicació, la vocació de servei, el compromís i el treball".

A partir del 13 de novembre, Rosa Pujols tornarà a treballar a l’Agència de Desenvolupament i prendrà el relleu Francesc Bertran, de Puig-reig i llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració. Coneix bé les administracions públiques i, concretament el Consell Comarcal del Berguedà on va treballar durant més de set anys en la coordinació de les ajudes Feder, per exemple. Des del 2021 i fins ara ha treballat al sector privat com a tècnic de tramitació, gestió i justificació de subvencions, entre altres activitats. Una de les primeres tasques que haurà d’abordar és la preparació del pressupost del 2024.