Josep Genescà rep el premi del món de la ràdio per la seva trajectòria

La periodista Gemma Nierga va ser l'encarregada de donar el guardó d'honor al periodista impulsor de Ràdio Puig-reig i del Fòrum 10

L'alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, destaca la llarga trajectòria, el compromís en un activitat voluntària i el paper que han tingut els debats del Fòrum

Gemma Nierga i Josep Genescà en el moment de rebe el premi

Gemma Nierga i Josep Genescà en el moment de rebe el premi / Arxiu Particular

Enric Badia/ACN

Josep Genescà Baraldés, puig-regenc, impulsor de Ràdio Puig-reig i del debat sobre periodisme Fòrum 10, una de les singularitat del país per on han desfilat els noms més importants dels mitjans de comunicació catalans, va rebre ahir al vespre el reconeixement del mon de la ràdio del país. Genescà va ser distingit amb un dels guardons d'honor a radiofonistes destacats en l’acte dels Premis Ràdio Associació de Catalunya, de la mà d’una de les grans a la ràdio, Gemma Nierga.

Enguany, la gala tenia una significació molt especial perquè se celebren els cent anys de la ràdio a Catalunya. La cerimònia va tenir lloc al Palau de la Música, a Barcelona, entre molts dels grans noms radiofònics del país, Josep Cuní, Luis del Olmo, Anotni Basas, Jordi Basté -que presentava-, Toni Clapés o la mateixa Gemma Nierga, entre molts d’altres, i amb la màxima representativitat del govern català, amb el president Pere Aragonès, i del Parlament, amb la presidenta, Anna Erra

Genescà, que ha sabut ser perseverant en la presència en antena, va estar acompanyament a la sala d’alguns dels membres fundadors de l’emissora, com Jaume Serra i Ramon Rosell, l’alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, el regidor de Cultura, Pol Vila, i el de Comunicació, Josep Parera, i membres de la seva família.

Eva Serra destacava al final de l’acte la importància que té haver continuat al davant d’un mitjà on tot és voluntariat, tants anys. «Dubto -explicava- que al Berguedà hi hagi cap ràdio amb una vida tan llarga» i destacava el valor del reconeixement: «per a nosaltres és un orgull com a poble que avui el Josep Genescà rebi un premi tan important». Serra també ha destacat el paper que ha vet Genescà com a impulsor del Fòrum 10, un espai de debat que té com a convidats els protagonistes dels mitjans de comunicació. 

La fotografia amb tots els premiats a l'escenari del Palau de la Música

La fotografia amb tots els premiats a l'escenari del Palau de la Música / ACN

Genescà va rebre la menció d’honor al costat dels periodistes Carles Pérez i Carles Godó. I en la mateixa gala es va premiar ex-aequo com a millor programa el Tot Costa de Catalunya Ràdio i a les Transmissions esportives de Rac1. En aquesta 24a edició, l'entitat també ha reconegut el podcast 'La ronda perversa', de Radiofònics en la categoria d'Innovació i el programa 'D'on ets tu?', de Ràdio 4, en la d'Inclusió. Pel que fa al Millor Programa de Ràdio Local s'ha reconegut 'El Dominical', de Ràdio Arenys. Carles Pérez, el citat Josep Genescà i Carles Godó han rebut les mencions d'honor per la seva trajectòria en un any en que s'ha prioritzat les categories específicament radiofòniques, coincidint amb la commemoració del centenari de la ràdio.

En la categoria de Millor Programa de Ràdio, el premi ha estat ex-aequo als programes esportius 'Tot Costa' de Catalunya Ràdio i a les transmissions esportives de RAC1 per "la seva aposta decidida en la generació de llenguatge esportiu en català, adaptació a l'actualitat de nous formats, i complir una de les primeres funcions que va tenir la ràdio al nostre país: compartir la passió per l'esport amb l'oient".

Durant la gala, que s'ha celebrat aquest vespre al Palau de la Música Catalana, els equips de les dues emissores han agraït el premi, celebrant que s'hagi reconegut els seus programes i subratllant que al país es fa "molt bona ràdio i, sobretot, molt bona ràdio esportiva". També han posat en valor la "paciència" de les famílies, i dels oients, i han reivindicat la importància que totes aquestes transmissions es facin en llengua catalana.

En la categoria d'Innovació, s'ha atorgat el premi a 'La ronda perversa', de Radiofònics, un podcast dirigit per David Balaguer que planteja "un joc lingüístic a través del qual es van coneixent aspectes de la personalitat dels personatges populars convidats". Balaguer ha donat les gràcies en nom de tot l'equip, posant en valor que la idea va sorgir fa només "uns mesos", però que ja permet "aprendre coses noves". "És una fantasia que teníem i que s'ha fet realitat", ha insistit.

En l'apartat del Premi Ràdio Associació a la Inclusió, el guardó ha estat per 'D'on ets tu?', de Ràdio 4, que "dona veu i presenta la vida quotidiana, dificultats, avantatges i curiositats de joves catalans d’origen divers d’una manera distesa i completa", segons el jurat. L'encarregat de donar veu a l'equip ha estat el periodista Mohamed El Amrani, que ha insistit que parlar de "diversitat" és també parlar de "ràdio".

"Tothom parla de què vol dir ser català i, de fet és la gran pregunta", ha apuntat, "hem de fer una reflexió pausada i una crida a tornar al seny, perquè aquest debat deixi de ser un instrument que ens fa ser un país més petit". En aquest sentit, El Amrani ha demanat "no deixar-se arrossegar pels discursos d'odi", i ha insistit en la importància dels mitjans "com a reflex" de la societat.

Finalment, el premi al millor programa de ràdio local ha estat per 'El Dominical', de Ràdio Arenys, com a exemple de "perseverança i seguiment de l'actualitat, ja que és un dels programés més longeus de les emissores municipals, que parteix del primer espai radiofònic que va tenir Ràdio Arenys l'any 1979". Els responsables de l'espai han donat les gràcies a tots aquells que han fet possible la seva emissió durant els darrers trenta anys, i han dedicat el guardó als col·laboradors. "La informació és un dret, i la radio local una forma d'exercir-lo, per això és fonamental que els ajuntaments apostin per impulsa-la, igual que fan amb altres serveis", han insistit.

Els premiats d'honor

Els premiats d'honor / ACN

Pérez, Genescà i Godó: mencions d'honor

En l'apartat de mencions d'honor, el jurat, a proposta pròpia i del Consell Rector de Ràdio Associació de Catalunya, ha acordat atorgar-los a Carles Pérez, "per la seva trajectòria com a locutor i guionista en diversos espais de Catalunya Ràdio, que va ser cap de programes durant la recuperació en democràcia de Ràdio Associació ara fa 40 anys"; a Josep Genescà, fundador i director de Ràdio Puig-reig que "des de 1991 ha impulsat el debat i la divulgació de la radiodifusió a través de l’organització de la jornada anual 'Fòrum 10 Comunicació'", i a Carles Godó, responsable del Sistema Informàtic d'àudio i veu institucional de RAC1 per "la seva activitat en aquesta emissora i en d'altres, i pel divers i complet conjunt de funcions que hi ha desenvolupat".

El jurat està presidit per berguedà Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit. Durant el transcurs de la gala, tots tres han celebrat el reconeixement, que han rebut de la mà de professionals com Gemma Nierga o Jordi Hurtado. Pérez ha assegurat que se sent "un privilegiat" i ha remarcat la importància de fer ràdio amb "honestedat, rigor i humilitat". "Si fem això, tenim ràdio per anys i panys", ha insistit.

Josep Genescà adreçant unes paraules d'agraïment en rebre el premi

Josep Genescà adreçant unes paraules d'agraïment en rebre el premi / ACN

Genescà, visiblement emocionat, ha assegurat que es tracta d'un dels fets més importants que els podien haver passat i ha celebrat que la gala hagi aplegat "tots els mestres de la comunicació". Pel que fa a Godó, ha donat les gràcies a tots aquells que han confiat en ell i ha dedicat el premi a David Marca, de RAC1, mort el passat mes de juny del 2023.

Una gala dedicada al centenari de la ràdio

La gala de lliurament de premis i 'Gala del Centenari' s'ha celebrat al Palau de la Música Catalana, presentada i dirigida pel periodista Jordi Basté. Enguany s'ha celebrat també en unes dates diferents a les habituals en motiu d'aquesta efemèride. L'encarregat de cloure l'acte, que ha durat prop de dues hores, ha estat el president del Govern, Pere Aragonès, que ha aprofitat per destacar "la bona salut" de la ràdio en català.

El lliurament de premis

El lliurament de premis / ACN

El president ha subratllat que la ràdio és "sinònim de llibertat" i que els professionals que s'hi dediquen ho han de fer amb "honestedat i transparència", ja que es tracta d'un mitjà que des del primer moment "ha jugat un paper protagonista en el procés democratitzador del país". El cap de l'executiu també ha valorat positivament que sigui una de les fonts a qui els ciutadans donen més "credibilitat", un fet que mostra que s'està fent una "bona feina".

A més del president, també han assistit a l'acte altres personalitats del món polític, com diferents representants municipals, de partits o la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra. A més, ha comptat amb la presència de personalitats conegudes del món radiofònic i dels mitjans de comunicació.