L'Ó i Els Casals conserven l'estrella Michelin, mentre que Jordi Cruz en perd una

El televisiu xef bagenc perd una de les dues estrelles que tenia al restaurant Angle, situat a Barcelona

El moianès Nando Jubany revalida un any més el distintiu a Can Jubany, situat a Calldetenes

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch dalt de l'escenari de la gala Michelin, en què han rebut la tercera estrella

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch dalt de l'escenari de la gala Michelin, en què han rebut la tercera estrella / ACN

ACN

L'Ó de Sant Fruitós i Els Casals de Sagàs han aconseguit mantenir un any més mantenir l'estrella Michelin que el distingeix, mentre que els projectes a Barcelona del xef manresà Jordi Cruz passen de sumar-ne 6 a 5. En una cerimònia celebrada a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, en què s'han conegut els canvis anuals de la prestigiosa guia vermella, s'ha fet públic que el bagenc manté tres estrelles de l'ABaC i la que tenia a l'Atempo, mentre que el seu projecte Angle passa de tenir-ne dues a conformar-se amb una.

Després de l'actualització, amb pocs canvis pel que fa a les comarques de cobertura d'aquest diari, els únics restaurants de la Catalunya central que mantenen la seva distinció són L'Ó, situat a Sant Fruitós de Bages, liderat pel xef Ivan Margalef, i Els Casals, a Sagàs, amb el cuiner Oriol Rovira al capdavant. En el cas de l'establiment santfruitosenc, l'equip ha agraït en un comunicat el guardó i ha assegurat que "és un reconeixement  a la feina en equip, la creativitat al servei de l'alta gastronomia, a la reinterpretació de la cuina del territori, al producte i a l'entusiasme i l'energia de tot l'equip humà".

Per la seva part, el moianès Nando Jubany revalida un any més l'estrella del seu restaurant Can Jubany de Calldetenes

Ja treient el focus de les comarques centrals, el Disfrutar ha rubricat aquest dimarts un any històric d’ascens a l’Olimp gastronòmic entrant a la selecta categoria de restaurants amb tres estrelles Michelin. La prestigiosa guia vermella ha distingit la proposta avantguardista capitanejada per Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch amb una nova estrella només cinc mesos després que l'establiment fos escollit com el segon millor restaurant del món pel rànquing 'The World's 50 best'. En la gala, també ha estat premiat Josep 'Pitu' Roca del Celler de Can Roca com a millor sommelier, Joan Carles Ibáñez, del Lasarte de Barcelona com a millor cap de sala i Martina Puigvert, de les Cols d'Olot, el de millor xef jove.

70 establiments a Catalunya

Catalunya comptarà en la Guia Michelin 2024 -la primera sense la veïna Portugal- amb un total 70 estrelles, una més que en l'edició anterior. A més de la que suma el Disfrutar, l'establiment barceloní de cuina avantguardista i creativa obert des del desembre del 2014 per tres excaps de cuina d'elBulli, hi ha hagut dos restaurants més que s'han estrenat amb una. Es tracta del Suto, del xef Yoshikazu Sutu -de l'escola del Disfrutar, que ha pujat a l'escenari visiblement emocionat-; i el Quirat, de Víctor Torres, també a la capital catalana. Es queda sense l'estrella que ostentava l'establiment La Cuina de San Simón, a Tossa de Mar (Selva).

L’Emporium de Castelló d’Empúries, dels cuiners Màrius i Joan Jordà, ha rebut una estrella verda que n’acredita els esforços en pro de la sostenibilitat, la mateixa distinció que ha rebut L’Algadir del Delta, de Joan Capilla, a Amposta.

La gala celebrada aquest any a la capital catalana ha comptat amb Andreu Buenafuente com a mestre de cerimònies i ha incorporat figurants vestits amb inspiració de l'art de Joan Miró o l'arquitectura d'Antoni Gaudí. Incialment, l'escenari s'ha convertit en un plató a l'estil del presentador, per on han passat personalitats com l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o els responsables de Michelin. L'acte també ha servit per recordar Daniel Redondo, cap de cuina del Celler de Can Roca que va morir fa uns dies en un accident de trànsit.