El 95% dels alumnes de primària de la Catalunya Central ha utilitzat el val escolar per adquirir material escolar fins al 30 de novembre, data en la qual finalitzava el termini per utilitzar-los. En concret, segons dades facilitades per la delegació de Govern, han estat 49.180 els vals bescanviats. En el conjunt de Catalunya l’han fet servir un 95,1% dels estudiants. En total, 424.838 alumnes han aprofitat aquest ajut en els més de 2.000 establiments que es van adherir a la iniciativa. S’han bescanviat 849.619 vals (un 94,2% del total) per un import de 42,3 milions d’euros.

El Govern repetirà la iniciativa el curs vinent per un import de 70 euros i l’estendrà als alumnes d’ESO

El Govern ha fet balanç aquest dimarts de la campanya d’ajut de 100 euros en concepte de material escolar, que va posar en marxa l’estiu passat, destinat als infants d’educació primària escolaritzats el curs 2023-2024 en un centre públic o concertat de Catalunya.

Els vals, que es van distribuir entre tots els alumnes de primària d’escoles públiques i concertades, es van fer arribar per correu postal durant els mesos d’estiu. Segons el Departament, els vals –també descarregables des de la web valescolar.cat– s’han destinat a la compra de llibres, diccionaris, papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius. L’objectiu era «pal·liar l’increment de les despeses relacionades amb l’escolarització i contribuir a crear un escut econòmic i social que ajudés a atenuar l’impacte que estan notant les famílies en el cost de la vida».

790.000 beneficiaris per al curs 2024-2025

«Vist l’èxit de la mesura, i donat el context econòmic actual, el Govern ha decidit repetir la iniciativa», segons han fet públic fonts del Departament i fer-la extensiva als alumnes de secundària de tots els centres públics i concertats per al curs 2024-2025. Això vol dir que als gairebé mig milió d’alumnes que l’han rebut aquest any, s’hi sumaran uns 330.000 alumnes d’ESO: prop 790.000 beneficiaris en total. L’import de l’ajut serà de 70 euros, distribuït en dos vals de 35 euros, tant per a l’alumnat de 1r a 6è de primària com de 1r a 4t de l’ESO. Per al curs vinent, s'està valorant que el val es pugui bescanviar als establiments adherits o bé que l’import es pugui compensar de la quota escolar per a material escolar. El cost estimat d’aquesta mesura és de 55,3 milions d’euros.