La poca neu d'aquest pont de la Puríssima 2023 aboca el món de l’esquí a perdre el 15% del negoci anual

La Molina i Masella, a la Cerdanya, i Port del Comte, al Solsonès, obren els primers trams per iniciar la temporada 

Les pistes baixes de l'estació de la Molina, dilluns, amb una enfarinada caiguda durant la nit i els suports dels esquís buits esperant els aficionats

Les pistes baixes de l'estació de la Molina, dilluns, amb una enfarinada caiguda durant la nit i els suports dels esquís buits esperant els aficionats / Miquel Spa

Miquel Spa

Miquel Spa

Les precipitacions de neu a la Cerdanya i al Solsonès han estat pràcticament testimonials i això fa endarrerir l’inici efectiu de la temporada d’esquí. El previsible pobre inici de temporada pel pont de la Puríssima, si no canvia radicalment l’escenari meteorològic en les pròximes hores, pot suposar la pèrdua del 15% de la facturació de la indústria turística local. A les pistes de les tres estacions, només s’obren trams petits.

El pont de desembre suposa, no tan sols per les estacions d’esquí sinó que també per totes les empreses del sector turístic, amb vinculació directa o indirecta a la venda de forfets, prop del 15% del a facturació anual. Es tracta de la gran arrencada de la campanya d’hivern amb una punta de feina tan sols equiparable a les festes de Nadal, que suposa el 25% de la facturació en el sector de la neu, o de Setmana Santa, ja tradicionalment més inestable per l’arribada de la calor. 

La temporada, en xifres

L’estació de Masella va rebre durant la temporada passada 378.000 esquiadors, comptats com a dies d’esquí venuts, mentre que la Molina en va rebre 324.000. Entre les dues grans estacions alpines de la Baixa Cerdanya van aportar 702.000 aficionats. El 15% d’aquests esquiadors suposa 105.300 aficionats, per be que la facturació i el número d’esquiadors no es correlatiu perquè els forfets de temporada es venen tradicionalment ara.

Tradicionalment les dues estacions han rebut uns 50.000 esquiadors durant el pont de la Puríssima. La norma econòmica que estableix que de cada euro que els aficionats es gasten a les estacions d’esquí en repercuteixen vuit a la comarca situaria la xifra mínims de negoci que acostuma a moure el pont de desembre a la Cerdanya al voltant dels 20 milions d’euros.

El forfet de dia de la Molina costa 47 euros i el de Masella 50, la qual cosa enfilaria fins els 2.400.00 els euros invertits en forfets pels 50.000 esquiadors i en 20 milions la repercussió en la resta de subsectors del turisme a la Cerdanya. 

Manca de neu

I és que la manca de neu no afecta tan sols les estacions sinó que també al parc empresarial de la comarca, amb hotels, restaurants, empreses de lloguer i de serveis, d’alimentació i distribució. Les companyies que es dediquen directament al sector turístic facturen cada any 83,2 milions d’euros, una xifra que suposa el 30,2% de l’economia de la comarca. 

En aquest context, la Cerdanya registra un parc de 197 empreses dedicades directament al turisme, les quals generen un la feina de 1.053 treballadors, una xifra que suposa el 36,9% de la població laboral. 

Per suavitzar la situació els responsables de la Molina i Masella han obert aquest dimarts alguns sectors amb la neu que han pogut generar els canons i els pocs centímetres que esporàdicament han caigut en les últimes nits. Així, l’obertura d’alguns trams permetrà els aficionats fer els primers descensos i, alhora, generar ja les primeres facturacions a les empreses de serveis i restauració de l’entorn de les estacions.

En aquesta situació s’hi han trobat també les estacions de l’Alta Cerdanya. Portè-Pimorent va engegar els remuntadors el cap de setmana del 25 de novembre gràcies a una nevada de nord que va deixar gruixos de fins a 40 centímetres. Aquest últim cap de setmana, però, ha hagut de tornar a tancar i aquest dimarts ha anunciat que reobrirà els dies festius. 

Tot i tenir els remuntadors aturats, l’ocupació hotelera superarà de mitjana el 75%

Els hotelers de la Cerdanya apunten que amb neu o no tindran una ocupació acceptable per aquest pont de la Puríssima i la Constitució espanyola. Els establiments de la Cerdanya i el Pirineu ja tenen un volum de reserves fetes amb antelació que asseguren una ocupació superior al 75% que en alguns hotels i hostals pot superar el 80%. El fet que no hi hagi unes condicions òptimes de neu a les estacions condiciona especialment els hotels situats a peu de pistes, que no penjaran com en altres temporades el cartell de «complet». Sense neu, però, l’ocupació fora dels ponts festius, caurà en picat segons preveuen els hotelers. Amb tot, el turisme d’hivern va fer bones xifres de negoci el primer trimestre de l’any, amb la qual cosa el sector preveu també que per Nadal els hotels de la Cerdanya estaran també al 80%.

Subscriu-te per seguir llegint