Puigcerdà proposarà a la resta de comarca tenir dos centres de gestió de brossa

L’Ajuntament té el vist-i-plau de l’Agència de Residus i ara li falta un acord amb el Consell sobre el rol del centre de transferència de Bellver

L’antic abocador de Puigcerdà, al Camí de la Vinyola, que podria acollir la nova deixalleria | MIQUEL SPA

L’antic abocador de Puigcerdà, al Camí de la Vinyola, que podria acollir la nova deixalleria | MIQUEL SPA / Miquel Spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Puigcerdà proposarà al Consell Comarcal un acord per fer viable dos centres de transferència i tractament de residus, el nou que vol crear el consistori puigcerdanès al seu terme i el que la resta de municipis impulsen a Bellver. La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Puigcerdà ha iniciat la neteja de l’antic abocador, un terreny al Camí de la Vinyola, que podria acollir l’estació municipal per a la gestió de la brossa. També acolliria una nova deixalleria domèstica i la industrial. El procés final de neteja està condicionat a la possibilitat d’obrir aquest nou equipament, el qual ja té el primer vist i plau de l’Agència Catalana de Residus i queda pendent d’un acord amb el Consell. L’òrgan comarcal és el competent en matèria de recollida de residus i impulsa amb la resta de municipis de Cerdanya la posada en marxa d’un centre de transferència a Cortàs, al terme de Bellver. Puigcerdà ja ha celebrat una reunió amb l’Agència de Residus i ara està pendent d’asseure’s amb el Consell.

La proposta de l’Ajuntament de Puigcerdà implicaria crear al seu terme un centre propi de compactació i transferència amb residus de la mateixa capi tal cerdana i dels municipis propers, la qual cosa li permetria reduir la despesa de transport. Alhora, facilitaria als industrials, la major part dels quals també són a Puigcerdà, tenir més a prop la seva deixalleria. No obstant això, la regidoria de Medi Ambient de Puigcerdà ha comunicat a l’Agència de Residus que en cap cas vol executar cap projecte que vagi en detriment del que impulsen la resta de la comarca a Cortàs, ja que els ajuntaments ja hi han destinat inversions. La millora de les dades de recollida és un tema pendent a la Cerdanya.

L'entitat Acció pel Clima insta el consistori a actuar

Cerdanya Acció pel Clima ha emès un comunicat en el qual qüestiona la gestió que l’Ajuntament de Puigcerdà està fent de l’antic abocador i l’ha instat a complir quatre reptes: «que es faci la neteja dels terrenys en un temps raonable; que es doni una sortida digna als nous contenidors acumulats; que si cal canviar el model de recollida de deixalles, que es projecti de manera correcta i amb prou consens per part de tothom; i que es projecti ràpidament una nova deixalleria i que s’instal·li en un lloc adient on no origini molèsties als veïns».