El Càntut recupera per segon any consecutiu l’esperit de les tavernes durant la Mediterrània

 La iniciativa pretén agermanar dinars i cantades de cançons tradicionals al Bar dels Carlins de Manresa

El duet Quedem en Paus, a la primera edició del l'Hostal Càntut a Manresa

El duet Quedem en Paus, a la primera edició del l'Hostal Càntut a Manresa / ARXIU/OSCAR BAYONA

Redacció

L’Hostal Càntut torna a la Fira Mediterrània de Manresa amb cançons tradicionals i bons àpats. La iniciativa té l’objectiu de recuperar el rol de les trobades a bars i tavernes d’amics, que de la mà de la música tradicional i d’arrel servien per a divertir-se i ofegar penes plegats. D’aquesta manera, es busca mantenir viu el repertori de cançons de transmissió oral. Per segon any consecutiu, la proposta se celebrarà a Manresa durant la Mediterrània, enguany, però, canviant de local, i instal·lant-se al Bar Els Carlins.

Les actuacions programades per amenitzar i cantar durant els dinars dels dies 6, 7 i 8 d’octubre apostaran per artistes amb bagatge sobre els escenaris. Per a l’actuació, els músics fugiran del seu format habitual, centrant-se en actuacions acústiques, combinant peces pròpies amb cançons tradicionals populars. El cicle començarà amb l’actuació de Clàudia García-Albea i Clara Colom, exmembres del grup del Camp de Tarragona, Roba Estesa. L’endemà, serà l’artista i activista aranesa Alidé Sans qui farà cantar els comensals. La proposta la tancaran Os do Fondo da Barra, que portaran la música tradicional gallega al menjador del bar dels Carlins. Totes les propostes, a més, comptaran amb la presència de membres del grup de folk banyolí Germà Negre, així com de l’organització del Càntut, que acompanyaran els artistes convidats i dinamitzaran les actuacions.

Les entrades tenen un cost de 24,50€ i es poden comprar des d’avui a la pàgina web de la Fira Mediterrània de Manresa. El preu inclou l’actuació i el dinar. En el menú, que serà el mateix els tres dies, hi haurà entrants per compartir amb pa de coca amb tomàquet, fusta de formatges i embotits, carpaccio de carbassó amb parmesà i pesto, braves i musclos al vapor. El plat principal serà pollastre al forn, i un duet de fruites conformaran les postres. A més, el preu inclou els vins i les aigües.

El projecte Càntut

És una iniciativa nascuda el 2012 a les comarques gironines amb l’objectiu de recollir i difondre música de transmissió oral. Càntut està format per tres grans branques: un cançoner digital amb més de 1700 cançons enregistrades sonorament o amb vídeo, a més de la transcripció de la seva partitura; el Festival Càntut, que entre el 17 i el 19 de novembre es celebrarà a Cassà de la Selva, on, a part d’escoltar música tradicional, s’hi fan tallers i xerrades; i les produccions pròpies, propostes que vinculen tradició i actualitat.

El 2022, la iniciativa va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el Premi al Projecte Social dels Alícia, que reparteix l’Acadèmia Catalana de la Música, i el Premi Accèssit al Patrimoni dels Temps de les Arts.