El Patronat de la Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'Arrel tradicional, ha renovat aquest matí el nomenament de Jordi Fosas com a director artístic de Fira Mediterrània de Manresa. L'olotí, que acabava el seu període com a director artístic de la Fira a finals del mes de desembre després de cinc anys ocupant el càrrec, s'havia tornat a presentar a la nova convocatòria per proveir la plaça a principis de juny, tal i com va explicar aquest diari el passat 29 d'agost. Després d'estudiar la seva proposta, la comissió de valoració va decidir elevar la proposta del seu nomenament al Patronat, que avui l'ha fet efectiva. A principis de gener de 2024, Fosas signarà contracte com a director artístic per un període de tres anys, renovables dos anys més.

Com a director artístic haurà de dissenyar, executar i fer el seguiment del projecte artístic de la Fira, garantint-ne la qualitat i l'interdisciplinarietat, i contribuir en el disseny de les línies de l'activitat professional. El seu objectiu ha de ser mantenir i potenciar el mercat d'espectacles com un referent de qualitat artística.

També durà a terme l'encàrrec de seleccionar projectes de producció i coproducció dedicats a les arts amb accent en el patrimoni, basats en la transmissió de la cultura popular, el creuament entre creació contemporània i arrel tradicional, la participació i l'ampliació de la base social de la cultura; les músiques del món i folk, músiques vinculades a l'arrel des d'òptiques tant tradicionals com contemporànies, i les arts escèniques, especialment les de l'arc mediterrani. També fomentarà la coproducció bilateral entre festivals, fires, mostres i/o altres espais d'exhibició mitjançant acords de col·laboració que afavoreixin la visibilitat de la Fira.

A l'hora de confegir la programació de la Fira, tindrà en compte els acords vigents en relació a la programació dels offs, els diferents premis i concursos vinculats a la Fira i d'altres acords que puguin ser assignats pels òrgans de govern de la Fundació.

També activarà i organitzarà el Pla d'impuls a la dansa d'arrel i futurs plans d'impuls d'activitats artístiques, de caràcter musical, d'arts escèniques o vinculades amb la cultura d'arrel i l'associacionisme culturals, que puguin ser assignats pels òrgans del govern de la Fundació, així com l'Obrador d'Arrel, programa de suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular. Finalment, el director artístic també haurà de dur a terme tasques de representació de la Fira i haurà de proposar accions per al desenvolupament de nous públics.

La trajectòria

Jordi Fosas té una llarga trajectòria vinculada amb el món de la cultura popular, mitjançant el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i el Festival Ésdansa de Les Preses. A banda de la seva vinculació amb el món de la cultura popular, Fosas ha estat escollit pel contingut del projecte artístic presentat, a més de per la seva experiència contrastada.

Jordi Fosas, nascut a Olot l'any 1976, va ser de 1996 a 2019 president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat especialitzada en la recerca, formació, creació i difusió de la dansa d'arrel tradicional, i va ser des del 2001 i fins al 2019, director del Festival Ésdansa de Les Preses, on també va ocupar el càrrec de gerent durant els anys 2006 i 2007. Jordi Fosas també va estar relacionat professionalment amb el món de la producció de grans esdeveniments, com a soci cofundador i director-gerent de l'empresa La Caraba Produccions - serveis a la cultura SL, empresa especialitzada en la producció i serveis tècnics integrals per a esdeveniments.

La comissió de valoració

La comissió de valoració de candidatures ha estat formada per Cristina Sanchís, cap del Servei de Promoció i Dinamització de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Promoció Cultural (DGCPAPC), en qualitat de presidenta; i de Verònica Guarch, cap del Servei de Recerca i Protecció de la DGCPAPC; Pol Fàbregas, tècnic superior de la DGCPAPC; Jordi Basomba, gerent de Manresana d'Equipaments Escènics; Assumpta Bermúdez, tècnica superior de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, i Lídia Hinojo, gerent de la Fundació Mediterrània, com a vocals.