La Mediterrània es tanca amb el 84% d'ocupació en espectacles de pagament

La fira manresana ha mostrat "l'excel·lent moment creatiu de les arts d'arrel tradicional" en una edició que clou la primera etapa del seu director artístic

La 27a edició se celebrarà del 10 al 13 d'octubre del 2024 amb la intenció de mantenir un focus més enllà de la Mediterrània i la implicació de les entitats ciutadanes

Les imatges de la Fira Mediterrània 2023 de diumenge 8 d'octubre

Les imatges de la Fira Mediterrània 2023 de diumenge 8 d'octubre / Oscar Bayona

Susana Paz

Susana Paz

Aquest any sí. Sense presses, sense virus i sense pluja (encara que sigui molt necessària). Aquesta ha estat la quadratura del cercle que ha fet que la 26a Fira Mediterrània de Manresa es tanqui avui amb la "sensació" que, finalment, "estem recollint els fruits dels darrers cinc anys", ha explicat avui en la valoració del mercat, que acaba en unes hores, el seu director artístic, Jordi Fosas. Això vol dir, en definitiva, haver pogut fer una graella internacional, mediterrània i ensenyar el que es cou en el sector, propiciat per dues eines creades durant la pandèmia: l'Obrador d'arrel i el Pla d'Impuls a la dansa (amb 28 propostes). Unes eines que han ajudat en aquesta i les últimes edicions a posar sobre l'escenari "artistes joves que utilitzen el llenguatge tradicional per crear, de manera desacomplexada, les seves propostes". La IA seria un bon exemple.

Per a Fosas, artísticament "estem molt contents: hem eixamplat les costures de la fira". I això passa perquè, avui, "vivim un excel·lent moment per crear a partir de la tradició" el que implica "consolidar la marca d'arts d'arrel tradicional" com a concepte de present. Ara, la tradició no fa "mandra". Un canvi de xip que ha d'obrir mercat. El director artístic, que continuarà com a mínim tres anys més en el càrrec, està convençut que els 84 espectacles -73% d'estrenes- que s'hauran pogut veure a la fira són un fiable "termòmetre" per saber què està passant en el país i a nivell internacional en el món tradicional. La idea de Fosas és continuar aquest camí: la internacionalitat, la mediterraneïtat, la implicació de les entitats ciutadanes -en l'àmbit artístic i pedagògic- i aquest focus més enllà de la Mediterrània que aquests dies han protagonitzat les propostes de Galícia i Portugal i que, amb la presència d'una seixantena de professionals convidats al mercat, ja ha propiciat diferents "intercanvis" per als artistes catalans. Apuntin les noves dates: la 25a edició es farà del 10 al 13 d'octubre del 2024.

Quant a les xifres, la Mediterrània es tanca amb el 84% d'ocupació amb 44 sessions de pagament que han exhaurit localitats, amb "una gentada al carrer" i un "lleuger augment de professionals acreditats, 1.159" (l'any passat, 1.122). D'aquests, 923 de Catalunya; 137 de l'estat i 99 internacionals. Per a Fosas, una "xifra importantíssima, que hem de posar en valor". Com la consolidadació de l'àrea professional al Casino, que va propiciar la pandèmia. Un espai, al rovell de l'ou, molt ben valorat pels professionals.

A la roda de premsa, a més de Fosas, hi ha assistit Cristina Sanchís, subdirectora general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. Sanchís va reiterar el compromís de la Generalitat amb el mercat manresa com a "fira estratègica" i Aloy va subratllar el "privilegi" per a la ciutat de tenir una fira com la Mediterrània; un "actiu" per a la capital del Bages però també "per al país i per a la cultura". I ha apuntat "l'impacte econòmic", que no té xifres actuals -més enllà d'un estudi del 2017- però que implica una ocupació del 100% quant a pernoctacions i un augment de visitants -artistes, periodistes, programadors i espectadors- que "consumeixen" a benefici dels restauradors. Aloy no es va oblidar de la vessant pedagògica de la fira (amb 1.400 alumnes de la comarca "que també es fan seva la fira") i va destacar, més enllà dels beneficis culturals i econòmics, "la gratitud de programadors i artistes que se senten ben acollits a Manresa". Els agraïments de Fosas cap al seu "equip" han tancat un balanç just abans que organitzadors i autoritats enfilessin cap al teatre Kursaal. La fira encara no ha acabat.