Jordi Santasusagna puja a escena l’obra teatral premiada a Manacor

· El dramaturg cardoní estrenarà el thriller polític «El magatzem» el darrer cap de setmana de mes, a l’Auditori Valentí Fuster de la localitat bagenca, amb direcció a càrrec de Núria Juberó

· El mateix Santasusagna i Xavier Moraleda són els intèrprets d’una intriga sobre política i periodisme

Jordi Santasusagna ensenya el guardó que va rebre a Manacor

Jordi Santasusagna ensenya el guardó que va rebre a Manacor / ARXIU PARTICULAR

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El cardoní Jordi Santasusagna (1971) va escriure el text guanyador del Premi Jaume Vidal i Alcover de teatre, lliurat a Manacor, i ara afronta la posada en escena d’El magatzem amb la seva productora, Udurae, en un projecte de factura professional en el que també hi són Núria Juberó com a directora i l’actor Xavier Moraleda. L’estrena tindrà lloc els dies 27 i 28 de gener a l’Auditori Valentí Fuster de Cardona, en el marc del cicle Batecs Culturals, i Santasusagna en serà un dels intèrprets.

«Quants polítics tenen un discurs de cara al públic però alhora amaguen coses?» es pregunta Núria Juberó, que va llegir el text de Jordi Santasusagna, la seva parella, abans de ser premiat, i li va suggerir un canvi que el dramaturg va incorporar. El magatzem explica el diàleg que mantenen el candidat favorit a les eleccions municipals d’una gran ciutat i el seu cunyat, un periodista a l’atur més jove que ell. Ambdós acaben coincidint i vivint en un lloc inesperat: un magatzem abandonat.

«Hem decidit entomar nosaltres mateixos la producció de l’espectacle perquè volem que sigui professional», indica Santasusagna: «a més, hem obtingut un ajut del Departament de Cultura per a nous muntatges teatrals i una de les condicions és fer un mínim de deu funcions». Després de l’estrena del darrer cap de setmana d’aquest mes de gener, la intenció és poder fer un gira per Catalunya.

Els textos teatrals que obtenen l’Alcover arriben a vegades als escenaris a través d’una companyia local, que se’n va interessar el dia de la gala dels premis, però en aquesta ocasió se’n farà càrrec Udurae amb la voluntat de donar-li una sortida professional. Després de merèixer la distinció el passat mes de juny, Santasusagna i la resta de l’equip van deixar passar l’estiu i al setembre es van iniciar els preparatius per a un projecte que s’estrenarà d’aquí a dues setmanes a la vila ducal.

El magatzem és un thriller polític on «els fets que van passant es presenten a l’espectador de tal manera que s’ha de qüestionar si estan planejats pels personatges o no ho estan, la incògnita no es destapa fins al final de l’obra». En Gori Fortuny és el favorit a guanyar l’alcaldia d’un municipi rellevant, però viu en «una contradicció», ja que a les seves altes expectatives professionals hi contraposa la realitat de viure en un magatzem. «És una situació estranya, però al públic ja se li fa saber que el Gori s’ha donat un temps de separació amb la seva dona i, també, que té problemes econòmics», afegeix Juberó.

La seva estranya i delicada situació personal s’entarinya quan, uns pocs dies abans dels comicis, el seu cunyat Nil, un periodista que està a l’atur, es presenta al magatzem per instal·lar-s’hi. La convivència saltarà pels aires a causa de les diferències ideològiques i d’un secret que pot tenir implicacions fins i tot per a la ciutat. Dues maneres d’entendre el món es miren cara a cara amb un resultat de conseqüències explosives. «Tot el que fa el Nil és una estratègia?» es pregunta de forma retòrica Juberó convidant els espectadors a no perdre’s l’estrena.

El magatzem va aparèixer publicat amb el segell Edicions Món de Llibres, que cada any s’encarrega de donar sortida a les obres guanyadores en els Premis Ciutat de Manacor. Santasusagna va sumar a les illes Balears un nou reconeixement en una trajectòria que inclou també el Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana de novel·la negra que va obtenir el 2021 per la ficció Porcs.

Una escenografia «sorprenent»

Els responsables de la producció estan preparant un espai escènic adequat a les notables dimensions de l’Auditori Valentí Fuster, tot i que la intenció és poder actuar en tota mena de teatres. De fet, Santasusagna reconeix que «l’obra lluirà molt en escenaris petits» perquè el combat dialèctic entre la política i el periodisme, encarnat en els dos protagonistes, té lloc en un magatzem, un espai que resulta un punt «angoixant», tal com el descriu Juberó. I «sorprenent», remata Santasusagna.

No hi faltarà el mobiliari propi d’un magatzem ni els palets que donaran una idiosincràsia particular a l’espai. I en un indret amb unes característiques tan particulars es propicia una «reflexió» sobre la «decadència» del polític que ho té tot a favor menys les circumstàncies personals.

La directora, amb experiència en muntatges de la companyia cardonina El Traspunt, explica que ha respectat el text de Santasusagna, on la intenció inicial era desplegar la convivència entre els dos personatges al llarg d’una setmana tot i que, finalment, l’acció se centra en una sola nit. I la confrontació es limita a l’eix social i no entra en el nacional perquè les vicissituds de la política catalana podien fer envellir ràpidament el contingut si l’autor hagués estat massa concret, tal com ell mateix va explicar a aquest diari en guanyar el premi a Manacor.

Udurae Produccions atesora ja un destacat bagatge en el terreny de les visites teatralitzades i l’escena amateur. Fa uns anys va crear l’espectacle de teatre musical El tron, que commemorava in situ el mil·lenari de la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona, amb un notable èxit de públic. 

Les dues funcions d’estrena tindran lloc el dissabte 27 de gener a les 20 h i l’endemà diumenge a les 18 h, amb una durada prevista d’una hora i mitja. Les entrades tenen un preu de 12 euros i es poden adquirir a través de la web entrades.cardonaturisme.cat/ca/ producte/elmagatzem.