Memoria.cat publica els noms de 913 soldats que van estar ingressats a l'hospital militar de Montserrat el 1938

Es tracta d'una informació inèdita que signa Àngels Rius, bibliotecària de l’Abadia de Montserrat i membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa

Aquest és un dels pocs documents de l'anomenada Clínica militar Z que va sobreviure al desallotjament precipitat de les instal·lacions de l'hospital de Montserrat.

Rius és l'autora del llibre "Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat (1936-1939), de què es nodreix el treball del nou web de l'entitat

Primeres pàgines del llibre de registre dels soldats ingressats a l’hospital militar de Montserrat l’agost del 1938

Primeres pàgines del llibre de registre dels soldats ingressats a l’hospital militar de Montserrat l’agost del 1938 / memoria.cat

Redacció

El portal Memoria.cat publica els noms de 913 soldats que van estar ingressats a l'hospital militar de Montserrat el 1938, una informació inèdita que es pot consultar des d'avui al nou web de l'entitat (https://www.memoria.cat/hospital-militar-montserrat/) i que signa Àngels Rius i Bou, bibliotecària de l'Abadia de Montserrat, historiadora de l'art, que fa poc ha entrat a formar part de l'Associació Memòria i Història de Manresa. Rius és autora del llibre Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat (1936-1939), un llibre que tractava per primer cop la interrelació profunda entre els tres mons que hi van conviure des del mes de setembre de 1936 i recuperava l'únic exemple conegut d'una biblioteca de l'exèrcit republicà que ha sobreviscut. De fet, els escrits del web són un extracte del seu llibre. Ara, però, a través de memoria.cat es donen a conèixer els 913 noms i cognoms, procedències, diagnóstics, dates d'entarda i sortida d'aquests soldats.

Durant la Guerra Civil hi hagué al monestir de Montserrat un hospital militar, conegut com a Clínica militar Z. S'anomenava així perquè era l'últim lloc on arribaven alguns soldats ferits de l'exèrcit de la República per tal de recuperar-se i poder tornar al front. El centre sanitari va començar albergant 1.300 soldats fins a arribar, a principis de gener de 1939, a tenir-ne 2.700.

Amb la marxa precipitada de les tropes republicanes, el gener de 1939, restà al monestir un llibre de registre de 913 soldats d'una de les sales de l'hospital durant el mes d'agost de 1938. Aquest és un dels pocs documents de l'anomenada Clínica militar Z que sobrevisqué al desallotjament precipitat de les instal·lacions de l'hospital de Montserrat.

Durant molts anys aquest document va quedar extraviat entre els llibres de majordomia i administració propis del monestir, ja que tenien les cobertes molt semblants (com els antics llibres de comptabilitat) fins que l'arxiver de Montserrat, el germà Josep Galobart, el va localitzar i va facilitar el seu estudi i difusió.

En aquest web us oferim digitalitzat aquest llibre i un Excel amb tots els noms, cognoms i altres informacions dels 913 soldats ingressats a l'hospital militar. Segons aquest llistat 200 d'aquests soldats procedien dels hospitals militars de Manresa, 144 de Cervera, 59 de Girona, 45 d'Olot, 40 de Figueres i 34 de Terrassa.

També podeu trobar diverses imatges, una introducció de context sobre la Guerra Civil i la confiscació del monestir de Montserrat, una explicació detallada del funcionament de l'hospital militar de Montserrat i els seus voltants i sobre l'evacuació del monestir el gener del 1939.