Tigre de Paper publica un llibre sobre la repressió independentista del 92

El segell manresà rememora l'Operació Garzón prèvia als Jocs de Barcelona a l'obra "En encesa espera" de l'advocat i activista gironí Benet Salellas

Benet Salellas, en un acte que va tenir lloc a Manresa

Benet Salellas, en un acte que va tenir lloc a Manresa / ARXIU/OSCAR BAYONA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

L'advocat i activista Benet Salellas (Girona, 1977) és l'autor del llibre En encesa espera, on aprofundeix en la repressió de l'independentisme català que va tenir lloc abans dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Una quarantena de persones van ser detingudes per ordre del polèmic jutge Baltasar Garzón i van patir maltractaments i tortures als calabossos de la Guàrdia Civil, un episodi de la història recent del país que recupera el segell manresà Tigre de paper en un volum de 308 pàgines que es posa a la venda al preu de 21.90 euros.

Després de la repressió instigada per l'estat espanyol contra els independentistes catalans arran del referèndum de l'1 d'octubre, viatjar enrere en el temps fins a l'estiu del 1992, quan Barcelona estava a punt de rebre milers d'atletes i visitants, adquireix una nova dimensió. En uns temps en què el fenomen independentista era marginal, la pressió judicial, política i policial va maniobrar per evitar cap manifestació que pogués enterbolir la cita olímpica i deixés Espanya en mal lloc.

Salellas ha construït un relat coral amb els testimonis, els fets, el sumari judicial i altres elements de l'anomenada Operació Garzón. Una persecució indiscriminada que va portar el Tribunal d'Estrasburg a condemnar el Regne d'Espanya per no haver investigat el que havia passat. Des de l'òptica del 2024, el llibre permet entendre moltes de les actituds dels poders de l'estat espanyol en els darrers temps contra el moviment independentista català.

Benet Salellas és llicenciat en Filologia Grega i en Dret i exerceix d'advocat des del 2003, especialment en l'àmbit penal i en la defensa de persones represaliades pels sistemes polític i econòmic. El gironí va ser diputat de la CUP en la XI legislatura al Parlament de Catalunya.

De moment, el segell editorial manresà té programades dues presentacions del llibre. El 28 de febrer (19 h), Salellas parlarà d'En encesa espera a l'Ateneu Barcelonès en una trobada en la qual també participaran Mònica Terribas, Ramon Piqué i Carme Porta. Dos dies després, l'1 de març, la conversa es desenvoluparà al Centre d'El Foment de Girona (19 h), amb Raquel Vilar i Josep Maria Terricabras acompanyant l'autor.