El Museu del Barroc desperta entusiasme el primer dia de visites

Les jornades de portes obertes exhaureixen entrades, amb 425 assistents, que destaquen la modernitat, l’amplitud i l’audiovisual amb vuit pantalles

Les visites guiades estan apropant el barroc a la ciutadania

Les visites guiades estan apropant el barroc a la ciutadania / MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Els millors desitjos han donat pas a l’entusiasme i l’admiració. El nou Museu del Barroc de Catalunya neix amb un pa sota el braç si fem cas als rostres de satisfacció i els comentaris de positiva sorpresa que van expressar molts dels qui van assistir dissabte, 24 de febrer, a la primera jornada de visites guiades, que es va fer coincidir amb una Fira de l’Aixada que durant el cap de setmana omple de gom a gom els carrers i les places del nucli antic de Manresa. «M’ha encantat», van dir molts dels presents després del guiatge d’una hora culminat amb la projecció audiovisual simultània en vuit pantalles a la sala més gran del recorregut.

Les xifres d’assistència a la jornada inaugural del dimecres passat, festivitat de la Llum, van superar les expectatives: les imatges de la plaça Sant Ignasi plena contribuïen a donar una gran imatge a l’estrena del nou equipament. S’esperaven 350 ciutadans en la primera oportunitat per visitar el museu i, a l’hora de la veritat, van ser més de quatrecents. Demà diumenge al matí, quan el centre tanqui portes, hauran estat 425 concurrents més, resultat de les 17 visites guiades conduïdes pel Jordi Bonvehí, la Marta Sánchez i el Ferran Ramírez.

El guia Jordi Bonvehí explica el darrer àmbit del museu als visitants

El guia Jordi Bonvehí explica el darrer àmbit del museu als visitants / MIREIA ARSO

«Ens ha agradat molt», van dir molts visitants, als quals la modernitat de les instal·lacions, la projecció multipantalla, l’amplitud dels espais i la qualitat d’obres com els fragments del retaule del Roser de l’antic convent de Sant Pere Màrtir de Manresa van satisfer enormement. Amb la recompensa final afegida de l’ascens al mirador de la segona planta, que regala unes vistes impagables a la basílica de la Seu.

Dues amigues que van agafar el cotxe per venir a Manresa, assídues a museus, es mostraven entusiasmades després de la visita i abans de creuar la via Sant Ignasi per anar a la Fira de l’Aixada i gaudir d’un bon dinar. Manresans i foranis van fer el mateix recorregut al llarg del matí, durant el qual també van conèixer la serenor del claustre que està obert al públic i crea un passadís que connecta amb la plaça.

Els guies van explicar les bondats del museu i les singularitats del barroc català i manresà a uns participants que van poder conèixer, primer, el vestíbul de recepció on ja es poden agafar fulletons turístics de la ciutat i comprar els primers objectes de marxandatge disponibles: tasses, llibretes, bolígrafs, punts de llibre i postals. En el futur, l’espai s’ha d’enriquir amb la presència d’una llibreria i un racó gastronòmic i ha de doblar l’espai d’exposició amb la meitat del primer pis encara tancada al públic.

Encara falta la meitat de l'espai

Avui en dia, el museu ocupa 675 m2 del primer pis, i quan s'enllesteixi tot el projecte seran 1.319 m2. Abans, però, caldrà desnonar l'Arxiu Comarcal del Bages per donar-li una nova vida en l'edifici que s'ha de construir darrere l'Ajuntament. La resta del projecte de Sant Ignasi contempla la creació del Museu de Manresa, malauradament tancat des de fa anys pels problemes en les obres de rehabilitació de l'antic col·legi, a la segona planta i l'Espai Mestres Cabanes a la tercera.

A partir d’aquí, acompanyats del guia, els visitants van pujar per la rampa de color taronja que porta a les escales del nou cubicle afegit a l’estructura de l’edifici, per arribar al primer pis. Les visites, d’una hora de durada, van situar el context del barroc com a estil i com a època, que s’ha d’ubicar al final del segle XVI, el XVII i, en el cas català, part del XVIII. El mateix edifici és de factura barroca i esdevé, en aquest sentit, tot i la necessària transformació interior per bastir un museu del XXI, un contenidor idoni per a un museu que comença a fer-se un nom i on on s'ajunten els fons propis del Museu de Manresa i els préstecs d'institucions com el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu de Montserrat i el Museu de Solsona.

ENTREVISTA

"És important que les primeres imatges siguin del museu ple de gent"

L'historiador manresà Jordi Bonvehí va fer dissabte la primera visita d’un guiatge que també va comptar amb Marta Sánchez i Ferran Ramírez

La primera visita guiada oberta al públic la va realitzar dissabte al matí Jordi Bonvehí (Manresa, 1984), conegut pels seus treballs com a historiador, entre els quals el blog Històries manresanes. Membre del Centre d’Estudis del Bages, afirma convençut que ha arribat el moment de posar el barroc al lloc que li pertoca.

Hem viscut d’esquena al barroc?

En l’àmbit català, sembla que estigui en un tercer graó. El romànic i el gòtic són les estrelles, els estils que la gent coneix més, i del barroc no se’n tenen tants referents. Però a Manresa hi va haver tallers molt importants, com els del Grau i el Sunyer, i això s’ha de saber. Hem de donar valor a l’antic museu de Manresa i a l’estil barroc, hem de fer la que gent el conegui i que vinguin a veure el museu.

Catalunya ha jugat a valorar l’art dels temps d’esplendor.

Els renaixentistes deien que el barroc era extravagant i desordenat.

Què li transmetent els visitants?

La gent se sorprèn que les instal·lacions siguin modernes i que el museu sigui fàcil d’interpretar, que no sigui carregat. Pel que comenten, s’estan enduent una sorpresa agradable, i si la primera sensació és bona, aquesta és la millor campanya de màrqueting que podem tenir. Els manresans som els primers que hem de fer campanya turística.

El museu pot tibar la promoció d’altres atractius turístics?

Cal obrir-se i que la gent que vingui a Manresa descobreixi el barroc però també que vagin a la basílica de la Seu, al carrer del Balç, ... Hem d’aconseguir que els visitants facin tot aquest recorregut.

Les primeres xifres són un èxit?

Jo vaig quedar parat dimecres, en la inauguració, perquè hi havia prevista una afluència de 350 persones i al final van ser més de quatre-centes, la plaça estava plena. En aquest sentit, crec que és molt rellevant que les primeres imatges que generi el museu siguin aquestes.