«Berlín»: El lladre enamorat

Dos dels personatges més estimats de «La casa de papel», a més de Berlín, apareixen en el «spin off» de la reeixida sèrie de Netflix

Berlín (Pedro Alonso) i la seva banda en la sèrie «Berlín»

Berlín (Pedro Alonso) i la seva banda en la sèrie «Berlín» / netflix

Inés Álvarez

Era un dels atracadors més menyspreables de La casa de papel, un veritable psicòpata, amb un rerefons d’home culte i sibarita, que va acabar emmalaltint i morint en ple tancament a la Casa de la Moneda. Però Álex Pina i Esther Martínez Lobato, els seus creadors, coneixedors del seu potencial, es van resistir a desprendre’s d’ell i per això el «ressuscitaven» de tant en tant en les últimes temporades de la sèrie en Netflix amb flashbacks que recollien la seva vida encara feliç com a lladre refinat, amant de la bona vida i addicte a la seducció.

I així es mostra Berlín en la preqüela que porta el seu nom, que ha estrenat la plataforma, una sèrie que només conserva de l’original a aquest personatge –i a altres dos molt carismàtics: Lisboa (Itziar Ituño) i la inspectora Sierra (Najwa Nimri), que fan una breu aparició–, ja que té un to de comèdia romàntica i d’aquestes pel·lícules de robatoris sense violència i molt d’art pròpies dels anys 70 que li allunyen d’aquella salvatge i reivindicativa ficció en què es va acabar convertint en un fenomen mundial.

Perquè aquí Berlín apareix com un David Copperfield del robatori i un triler de l’amor, que dona curs a totes dues passions envoltat de tota mena de luxes, plaers i art, molt d’art, en la bellíssima ciutat de París, secundat per una banda molt jove (a excepció d’un d’ells, el seu gran amic Damián), que aporta unes maneres de fer i d’estimar a la sèrie que agradaran als joves.

L'avantsala de la «La casa de papel»

L'avantsala de la «La casa de papel» / netflix

Però qui són els personatges de Berlín i els actors que els donen vida?

Berlín/ Pedro Alonso

Berlín és el líder de la banda. Per a ell tant el robatori com les conquestes amoroses són un art i gaudirà de totes dues d’una manera obsessiva i, en el cas de l’amor, tòxica. La seva gran meta és fer-se amb un botí de valuoses joies i, de pas, amb la dona de l’encarregat de custodiar-les.

A Pedro Alonso, que ha participat en diverses sèries de la televisió gallega TVG (Maridos e mulleres, Padre Casares…), abans de conèixer la fama amb el paper de l’atracador de La casa de papel l’havíem vist en la pell del dolent de la sèrie d’Antena 3 Gran Hotel, així com en Bajo sospecha, La embajada i Traición, entre altres.

Damián / Tristán Ulloa

És l’altre veterà de la banda, amic de Berlín i el seu Pep Consciències, ja que és qui posa una mica de sentit comú davant les seves excentricitats. Ell també sofrirà d’amors, i això podria posar en perill el pla que pensen executar.

Tristán Ulloa, a més de ser amic del col·legi en la vida real de Pedro Alonso i amb qui va iniciar la seva vocació per l’actuació, és un actor conegut i reconegut pel públic espanyol. A més dels seus treballs en cinema i teatre, ha intervingut en sèries d’èxit com a Gran Reserva, El tiempo entre costuras, Los nuestros, La embajada, Narcos, Fariña, La catedral del mar, La chica de la nieve i aviat el veurem en El caso Asunta.

Cameron/ Begoña Vargas

Ve a ser la Tòquio de Berlín pel seu físic i personalitat. Cameron és una jove atractiva, molt sexi, decidida, impulsiva i amant de l’adrenalina que s’incorpora al robatori per una raó per esbrinar. Li agrada jugar i coquetejar amb Fernández, un altre jove de la banda.

Begoña Vargas és una actriu, model i ballarina que es va donar a conèixer en la sèrie La otra mirada i que després ha intervingut en Alta mar, Boca Norte, Paradiso i Bienvenidos a Edén, a més d’en les pel·lícules Malasaña 32, Las leyes de la frontera i Centauro.

Keila / Michelle Jenner

Keila, l’encarregada dels temes informàtics en la banda, és una crac en tot el relatiu a les tecnologies, però un veritable desastre a l’hora de sortir-se’n el terreny social. La seva timidesa li juga males passades i li impedeix donar curs als seus desitjos.

Michelle Jenner, l’actriu que li dona vida, té una solvent carrera en l’audiovisual espanyol que va iniciar en TV3 amb El cor de la ciutat i Porca Misèria i que veuria enlairar amb el seu paper en Los hombres de Paco, ja a nivell nacional. Entre els seus grans títols de sèries estan Isabel, El continental, La catedral del mar, La cocinera de Castamar, Los herederos de la tierra i Tu también lo harías.

Roi / Julio Peña

Roi és el deixeble de Berlín, a qui professa una gran admiració i sentit de la gratitud per haver-li tret d’un passat que prefereix oblidar i haver-li donat un futur, encara que aquest estigui relacionat amb la delinqüència. Només Cameron li fa oblidar quin és el seu deure dins de la banda.

Julio Peña és un actor i cantant que va començar la seva carrera en la sèrie de Disney Channel Llatinoamèrica Bia i després va participar en Acacias 38. No obstant això, el seu gran paper protagonista li va venir amb la pel·lícula de Netflix A través de mi ventana, a la qual seguiria A través del mar després vindrà A través de tu mirada, encara per estrenar en la plataforma.

Bruce / Joel Sánchez

Bruce és un jove despreocupat, caracteritzat per tenir més múscul que cervell, que s’incorpora a la banda per les seves grans habilitats amb els dispositius i les armes. No obstant això, després d’aquesta aparença de jove eixelebrat i superficial s’amaga un tipus amb cor.

Joel Sánchez és un model canari per a qui el seu paper a Berlín suposa el seu debut en la interpretació.