Coneixes l'edat límit per demanar una hipoteca?

Compte perquè el Banc d'Espanya aconsella ser menor de 45 anys

Tot i això, hi ha altres alternatives si en tens més de 45

Signatura d’una hipoteca en una fotografia d’arxiu.

Signatura d’una hipoteca en una fotografia d’arxiu. / EUROPA PRESS PAULA BLANCO. MADRID

La història de l'habitatge a Espanya ha canviat al llarg del segle XXI, si tens ganes de descobrir com ha canviat i si vols saber com aconseguir que et concedeixin una hipoteca per comprar el teu habitatge, continua llegint perquè l'edat és un factor clau per fer-ho possible, però també hi ha altres opcions si ets major de 45.

Abans de la crisi de la bombolla immobiliària del 2008, era molt més senzill comprar una casa o pis i hipotecar-te. La veritat és que pocs entrebancs hi havia. Es concedien hipoteques a tort i a dret sense importar gaire les teves condicions econòmiques, però en la majoria dels casos, per no enganxar-se els dits, els bancs demanaven un aval físic: pares, germans o algun altre familiar, per exemple, per tal de poder cobrar o embargar si tu no feies front al pagament mensual de la teva hipoteca.

Però tot això ha canviat i molt. Després de la crisi immobiliària i bancària, tot ha canviat i ara és molt difícil demanar un préstec hipotecari o aconseguir unes bones condicions de compra / finançament. A més, a això se li ha de sumar que totes les ciutats i llocs turístics han apujat els seus preus, tant de lloguer com de compra, creant una impossibilitat a l'hora d'adquirir un immoble, ja que els sous han crescut, però el nivell de vida encara ho ha fet molt més.

L'edat dels clients és molt important a l'hora de demanar una hipoteca, no tothom ho pot fer!

Si tens més de 45 anys no et voldran concedir un préstec hipotecari

Si tens més de 45 anys no et voldran concedir un préstec hipotecari / @ 8PHOTO

Els bancs decideixen si la pots demanar: les seves condicions:

  • Si tens 55 anys i la demanes a 25 anys, et diran un no rotund perquè quan acabis de pagar la hipoteca tindràs 80 anys. En aquestes edats no sabem si tindràs una bona jubilació, com serà el teu estat de salut o si hauràs mort. 
  • Si tens els diners en efectiu, et diran que si directament, tinguis l'edat que tinguis. Sempre que, siguis major d'edat.
  • Els bancs fan una suma per veure si te la poden concedir: agafen la teva edat, li sumen el termini de la hipoteca i, el resultat mai pot passar els 75 anys. En el cas que els passi, et denegaran la hipoteca.

Si tens 50 anys i et donen una hipoteca a 25 anys serà factible, segons el banc. Si tens 65 anys, només tindràs 10 anys per pagar-la. En cas que, no puguis, se't denegaria el préstec hipotecari. Però, qui es pot permetre pagar un préstec hipotecari a 10 anys?

La llei no marca aquestes normatives i condicions que delimita el banc. Aquesta suma la decideix l'entitat bancària, la qual ha de concedir el préstec i s'ha d'assegurar de rebre els diners deixats amb tots els interessos en un termini fixat, sense impediments.

No hi ha un límit d'anys, segons normativa o llei. Amb això vull dir que, si vols una hipoteca a 50 anys, fent-ho exagerat, en principi, t'ho podrien fer, però no sol ser així, ja que, el Banc d'Espanya recomana que el préstec es liquidi en 30 anys a tot tardar. Amb aquesta referència l'edat màxima ideal per sol·licitar una hipoteca és de 45 anys.

Tot i això, cada banc és un món i s'aconsella anar-ne a visitar diversos per veure quin té les millors condicions segons el nostre context i particularitats.

I si vull una hipoteca, i l'edat és un problema?

Hi ha una alternativa: si poses una segona persona com a titular del préstec hipotecari, te'l poden concedir, sempre que, aquesta persona sigui més jove que tu i tingui unes condicions econòmiques solvents segons l'entitat. Això es fa perquè si tu no pots acabar de liquidar el deute, l'altra persona ho farà per tu; és una mena d'aval, però amb titularitat.

A més, si veuen que amb això no n'hi ha prou, et poden exigir contractar una assegurança de vida per tal de cobrir-se les espatlles i quedar coberts si no pots pagar. I aquesta assegurança l'has de contractar amb ells i amb les seves condicions, és clar.