Els increments salarials del nou conveni de l'ICS es cobraran a partir del gener de forma retroactiva

Es creen complements per reconèixer les infermeres especialistes o especialitzades i els metges cobraran més des del MIR

Una infermera prepara la vacuna contra el virus respiratori sincicial al CAP Onze de Setembre de Lleida

Una infermera prepara la vacuna contra el virus respiratori sincicial al CAP Onze de Setembre de Lleida / Anna Berga

Laura Fíguls / Redacció (ACN)

Els increments salarials que recull el tercer conveni de l'Institut Català de la Salut (ICS), que ha motivat diverses convocatòries de vaga aquesta setmana pel malestar que ha generat en alguns col·lectius, es començaran a cobrar a la nòmina de gener, però de forma retroactiva des del 23 de novembre, l'endemà que es firmés l'acord. Entre les mesures que recull, el sou fix de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals i es creen complements per reconèixer les especialistes amb títol reconegut (1.500 euros anuals) i les especialitzades via màster o expertesa (entre 1.000 i 750 euros), segons ha detallat Salut aquest dijous. Quant als metges, tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i també es creen alguns complements.

L’ICS va arribar a un acord el 22 de novembre amb la majoria de sindicats amb representació a la Mesa sectorial per al tercer conveni d’aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP i alguns hospitals de Catalunya i que té més de 55.000 treballadors, disset anys després del segon, del 2006.

Amb la ratificació de l’acord per part del Govern aquest dimarts, els increments salarials previstos es podran començar a aplicar el 31 de gener, amb la nòmina d’aquell mes, però de forma retroactiva des de la signatura de l’acord, expliquen des del Departament de Salut.

Les organitzacions CCOO, UGT, Metges de Catalunya i la d’infermeria SATSE van signar l’acord, però no els dos representants de CATAC-CTS, que per aquesta setmana, juntament amb quatre sindicats més, havia convocat vaga dimarts i dimecres dirigida a tots els professionals de l’ICS.

Un altre sindicat, Infermeres de Catalunya, ha convocat una vaga indefinida que va començar dimarts, ja que per a ell, el tercer acord és “la gota que ha fet vessar el got” del “malestar” que hi ha en aquesta professió que ha canviat molt en els últims anys i que ara es troba en una situació "límit". A més, aquest divendres, hi ha una altra convocatòria de vaga del sindicat Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (FTPS) a la primària de l’ICS.

Infermeres: increment de 1.700 euros l’any i complements pels torns als hospitals

Entre les mesures del conveni, en el cas de les infermeres, el col·lectiu més nombrós dins de l’ICS, amb unes 16.000 professionals, es redueix la jornada en 43 hores anuals, de manera que passa de 1.642 a 1.599 en el torn de dia i de 1.472 a 1.445 en el de nit, segons informació detallada que el Departament de Salut ha facilitat aquest dijous.

El sou fix de les infermeres incrementarà en 2.200 euros anuals, però 500 passen de la direcció per objectius (DPO) variable a fix, de manera que l’augment real és de 1.700 euros. També s’incrementarà el sou d’una part del col·lectiu a través d’un complement per reconèixer aquelles professionals especialistes amb títol reconegut i que serà de 1.500 euros.

Algunes infermeres estan molt especialitzades tot i no tenir el títol reconegut i per això es crea un complement per a aquelles que puguin acreditar aquests coneixements via màster o expertesa (quart any de la carrera professional i 10 anys d’especialitzada). En aquest cas serà de 1.000 euros anuals (crítics, quiròfans, anestèsia i cremats) i 750 la resta de serveis medicoquirúrgics.

En el cas de les infermeres que treballen en un dels vuit hospitals de l’ICS, entre altres mesures, es crea un complement per treballar en el sistema de torns, de 450 euros anuals, i un d’encavalcament o contínuum assistencial de fins a 300 euros, per compensar el solapament del temps dedicat en els canvis de torn d’infermeria.

El conveni també fixa que totes les infermeres passin a percebre el màxim nivell de complement específic a l’hospital (fins ara n’hi havia tres) i això suposa un increment d’entre 500 i 1.000 euros, i canvia una mica el sistema de guàrdies el diumenge.  

Segons els càlculs de la conselleria, la infermera que treballi en un hospital passarà de cobrar 35.042 euros de mitjana (incloent DPO) d'acord amb el segon conveni a 40.977 (inclou DPO, especialista, jornada continuada diumenges i plus torn i encavalcament) segons el tercer. 

Pel que fa a les infermeres d’atenció primària, el departament assenyala que, amb el nou conveni, passaran de cobrar, de mitjana -ja que hi ha moltes casuístiques-, 35.548 euros (inclou DPO) a 40.100 o 41.600 -si s’hi afegeix el complement d’especialista-.

En el cas de la primària, s’han simplificat els complements que es perceben segons si es treballa en àmbit rural (8.571) o urbà (7.546), i també els de desplaçament, amb tres tipologies segons si s’exerceix en ciutat o fora de les àrees més poblades (entre 2.750 i 3.750 euros). A més, en els llocs de difícil cobertura, rebran un import superior.

En el cas de les llevadores, Salut indica que el sou puja en 1.200 euros anuals per complement d’homologació i en 1.500 de carrera professional pel fet de ser especialista. Les llevadores en àrea de difícil cobertura també cobraran 2.000 euros anuals més de desplaçament. Segons els càlculs de la conselleria, el sou mitjà passarà de 36.547 a 39.497 en àrea urbana i de 38.288 a 43.522 a l’àrea rural.  

Metges: millores en la carrera professional i les guàrdies

Els metges milloren la seva carrera professional, tant perquè l’obtenen abans computant els anys de MIR com perquè s’incrementa la retribució en 1.000 euros. També es crea un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies, que va dels 1.000 euros als 3.000 anuals, en funció de l’edat de l’exempció i del nombre de guàrdies que hagi fet de mitjana. El complement específic del lloc de treball s’equipara amb el del SISCAT tant per als metges d’hospital com per als d’atenció primària.

El preu de la guàrdia presencial incrementa un 30% de mitjana i es garanteix el descans després de la guàrdia de 24 hores en una jornada laboral. Es regulen les guàrdies de crida o localitzades i se’n fixa l’abonament segons la disponibilitat i l’activació. Es garanteix l’exoneració als metges de més edat.

Es redueix la jornada laboral dels professionals mèdics d’hospital en 86 hores anuals (de 1.728 a 1.642) i el límit de jornada anual se situa en 2.187 hores, comptant la jornada ordinària i la complementària. Es calcula que els metges cobraran com a mínim uns 65.000 euros anuals des del seu primer any, comptant el sou base i tots els complements, cosa que suposa increments del 7 al 20%.