Els sindicats desconvoquen la vaga a Iberia per Nadal després que el govern s'hagi ofert a mediar

Les aturades estaven convocades per als dies 29, 30 i 31 de desembre i 1, 4, 5, 6 i 7 de gener

Una aeronau d'Iberia

Una aeronau d'Iberia / Iberia

ACN

Els sindicats UGT i CCOO han accedit a desconvocar la vaga a Iberia que coincidia amb les festes de Nadal en un "acte de responsabilitat" després que el govern espanyol s'hagi ofert a mediar en el conflicte. Direcció de la companyia, sindicats i executiu començaran a reunir-se a partir de demà. L'origen de l'enfrontament es troba en el concurs del servei de 'handling' que el grup IAG ha perdut a diversos aeroports espanyols, en uns resultats que la companyia no descarta recórrer a la justícia ordinària. Mentrestant els sindicats van demanar a Iberia que fes ella mateixa el servei de handling per a totes les firmes del grup IAG, opció que la direcció rebutja i que va motivar la convocatòria de vaga.

Segons expliquen els sindicats en un comunicat conjunt, al llarg del dia d'avui s'han mantingut reunions amb el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i Iberia per intentar trobar una solució al conflicte.

També recorden que la mediació del govern "ve provocada" per la seva decisió de convocar mobilitzacions.

Alhora subratllen que Iberia havia proposat crear una empresa liderada per una adjudicatària guanyadora dels concursos, amb una participació majoritària del 80%, i amb una empresa del grup IAG, probablement Yellow Handling, segons les mateixes fonts.

Els dos sindicats consideren que aquesta "invenció" és "il·legal" i que suposaria una "segregació" del negoci i "l'incompliment" de diferents acords signats en els últims convenis.

La proposta de l'autohandling feta pels sindicats subratllava que s'havien de respectar les condicions acordades al XXII Conveni Col·lectiu, però obria la porta a estudiar "fórmules" que permetessin fer viable el negoci dels serveis de terra.

Alhora, UGT i CCOO subratllen que també havien proposat un Expedient de Regulació d'Ocupació perquè l'empresa pogués reduir costos en aquest negoci.

Ara, davant "l'obertura d'un nou marc de negociació" amb la intervenció del govern espanyol, els dos sindicats han decidit ajornar la vaga convocada per als dies 29, 30 i 31 de desembre i 1, 4, 5, 6 i 7 de gener.

Iberia defensa la negociació bilateral

De la seva banda, la direcció d'Iberia ha afirmat després del comunicat dels sindicats que no ha pactat amb ells una mediació del govern. Assegura que assistirà a una reunió amb els altres dos actors "per a una primera presa de contacte" en la qual fixarà les seves "posicions de partida".

A partir d'aquí recorda que com a empresa privada que és negociarà "bilateralment" amb els sindicats "amb la millor voluntat d'arribar a acords". En tot cas, Iberia assegura que mantindrà informat el govern "en tot moment" dels avenços que hi hagi.