El mètode Smishing: compte amb els SMS del mòbil

Els delinqüents saben com accedir a les teves dades personals

L'OCU ens explica com evitar-ho!

Compte amb els fraus per Smishing

Compte amb els fraus per Smishing / freepik

L'Smishing no és una nova tàctica que utilitzen els ciberdelinqüents. Aquest mètode ja el porten utilitzant des de fa molt de temps, igual que el Pishing, el Qrishing, etcètera. La veritat és que estafes online n'hi ha moltíssimes, però, saps què fer perquè no t'estafin a tu? L'OCU ens refresca l'Smishing i ens explica què fer en cas de patir-ne: atent!

L'Smishing

Aquest tipus de frau consisteix en el fet que t'envien un missatge SMS del "banc". Tu, per descomptat, confies que el missatge és de la teva entitat i hi fa clic a sobre i aquí és quan tens el gran problema.

En aquest missatge SMS apareixerà informació d'alerta sobre el teu compte bancari. T'informaran sobre que hi ha hagut moviments sospitosos al teu compte, o que hi ha hagut certs problemes amb la teva targeta de dèbit o crèdit, un càrrec no autoritzat, que han entrat al teu compte des d'un dispositiu que no és el teu, etc. D'aquesta manera i com ho han fet, el més probable és que caiguis en el parany i facis clic per veure què ha passat o què està passant amb el teu compte, targeta, etc.

Faig clic a l'enllaç de l'SMS

Si optes per entrar en l'enllaç del missatge de text, arribaràs a una web falsa. En ella, et demanarà les teves dades personals, bancàries, etc. La pàgina estarà ben feta, amb el logotip de l'entitat bancària, etc. Però sempre hi haurà un punt que serà clau per esbrinar que aquella pàgina és falsa.

Quins bancs s'han simulat amb l'Smishing

Si t'arriba un missatge d'ING, ABANCA, Banc Sabadell, Bankinter, Laboral Kutxa, BBVA, Banc Santander, Caja Sur, CaixaBank o Deutsche Bank, compte, perquè pot ser una estafa, segons ens informa l'OCU i L'Oficina de Seguretat de l'Internauta.

Com actuo si rebo un SMS del banc

Et donem les claus perquè no t'enganyin. Segueix els passos que t'expliquem i evitaràs que et buidin els comptes bancaris:

  • No obris cap SMS del banc
  • No entris a l'enllaç
  • No facilitis les teves dades personals, el banc ja les sap; així doncs, aquesta és un senyal d'alerta
  • Bloqueja el número que te l'ha enviat
  • Elimina l'SMS del mòbil
Compte amb l'Smishing

Compte amb l'Smishing / user18526052

En cas que hagis fet clic a l'enllaç:

  • Avisa al teu banc, de forma física, email o telèfon que tu coneguis. Utilitzar l'aplicació del banc pot ser una bona opció per informar si no hi pots anar presencialment
  • Informa INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat)
  • Controla regularment el teu compte bancari: moviments. Pot ser que s'efectuïn càrrecs no autoritzats. En cas que això succeeixi avisa immediatament al teu banc
  • En cas que et treguin diners del compte, denuncia a la policia 

Com prevenir el frau segons l'OCU

  • Si reps un missatge (SMS) de l'administració pública o entitat bancària, desconfia
  • Accedeix al teu compte del banc per comprovar si la informació que has rebut per SMS és certa; però mai ho facis a través de l'enllaç que t'han enviat
  • Tingues un bon antivirus instal·lat al mòbil