Què opinen els pediatres sobre la prohibició del mòbil als menors de 16 anys

L'ús dels mòbils en els menors s'està extralimitant: contingut sexual i violència

Què poden fer els pares per ajudar en la regulació del mòbil en infants?

Menors amb mòbils: quin risc hi ha?

Menors amb mòbils: quin risc hi ha? / freepik

Ja fa uns quants anys que, l'Internet, els mòbils i les xarxes socials ja no són cosa només d'adults. Avui dia, tots o quasi tots els menors d'edat tenen accés a aquests aparells i continguts. La mala gestió per part dels adults, donant aquests aparells a menors de 16 anys està provocant molts problemes físics, emocionals i de comportament social i individual. 

L'accés als dispositius comença des del primer any de vida fins a l'edat adulta, en la qual ells mateixos ja són els responsables de què consumeixen a través del mòbil, per exemple. Malauradament, aquesta deixadesa, està provocant que vegin continguts pornogràfics irreals, tant a xarxes socials com a pàgines dedicades exclusivament a això. A més, tenen accés a contingut violent de tota mena. Així doncs, qui està adoctrinant als nostres fills?

Les mesures que s'estan prenent

Fa poc la Comissió Europea va demanar a Meta i Snap que expliquessin que estaven fent per protegir la salut mental i física dels menors a les seves xarxes socials. Aquestes explicacions s'estan començant a demanar gràcies a les disposicions de la Llei de Serveis Digitals de la Unió Europea, la qual obliga les tecnològiques a retirar continguts il·legals d'Internet i reforçar la protecció a la infància i adolescència. Aquesta demanda també es farà a Google, TikTok i altres magnats de la Internet, perquè ara mateix, protegir el menor és primordial.

També hi ha algunes escoles i instituts que estan prohibint l'ús de dispositius mòbils al centre i s'ha comprovat que, des que s'ha fet aquest canvi, la violència ha baixat dràsticament. I de segur, que moltes altres situacions canviaran de forma positiva en prendre aquesta mesura.

I ara, què n'opinen els pediatres?

Els pediatres del grup de treball de Salut Digital del Comitè de Promoció de la Salut de l'Associació Espanyola de Pediatria (EAP) expliquen que hi ha evidència científica que fer un mal ús de la tecnologia digital afecta la salut física, mental, sexual i social del menor. I a més a més, també afecta el neurodesenvolupament i l'aprenentatge del menor.

Mares, pares, centres escolars, institucions, empreses tecnològiques i la societat hauria de fer un consens general per protegir els menors de les pantalles i del contingut

EAP (Salut Digital del Comitè de Promoció de la Salut de l'Associació Espanyola de Pediatria)

Els pares tenen un paper fonamental en l'educació de les noves tecnologies:

  • Si els pares fan servir molt el mòbil, els fills també ho faran. Si veuen que miren TikTok sempre o els hi mostren, ells ja s'espavilaran per crear-se un compte i fer Tiktoks. A més, hi ha moltíssims pares que obren comptes als fills i fan vídeos amb ells, sense pensar en la música que posen i la privacitat del menor, entre altres.
  • S'han de marcar uns límits horaris
  • Han d'ensenyar quina és la finalitat del mòbil i la Internet
  • El tipus de contingut que miren
  • Utilitzar el mòbil sense la supervisió adulta és una greu errada
  • No es pot utilitzar a tots els llocs: si estic dinant, no s'utilitza, si soc al parc, jugo amb els amics o els meus pares, però no amb el mòbil
  • Depèn de l'edat són molt petits per comprendre i assumir el contingut que hi apareix, sense pensar en les connotacions negatives que això tindrà sobre ells

Els fills acaben fent el mateix que els pares i a més, després ho comparteixen amb els altres companys i amics de l'escola, extraescolars... Provocant un efecte massiu al mal ús!

Des de l'EAP aconsellen que les aplicacions infantils haurien de complir certs estàndards, com donar recomanacions segons l'edat, el temps per jugar-hi i sobretot, que les empreses creadores d'aquest contingut no puguin oferir publicitat a menors, utilitzant les seves dades (privacitat).

Tot i, haver-hi recomanacions i certes limitacions, això se salta fàcilment. És necessari aconseguir sistemes per limitar l'accés de menors a contingut per a adults.

No totes les famílies tenen la capacitat o el nivell educatiu per protegir de la mateixa manera els seus fills, d'una situació que afecta encara més als entorns més desfavorables"

EAP

L'ajuda dels pediatres

"Estem a disposició de les famílies per ajudar a resoldre els dubtes sobre aquestes qüestions. La clau és aprendre a fer un ús saludable dels dispositius digitals a qualsevol edat, tal com s'exposa en el Pla Digital Familiar de l'AEP".