La nevada emblanquina punts alts del Bages i deixa només volves a Manresa

La neu s'ha deixat veure a cotes de la comarca situades entre els 100 i els 300 metres | A Montserrat, ha quedat un gruix suficient perquè famílies gaudissin amb la neu

Redacció/ACN

Manresa no veia nevar des del febrer del 2018 i aquest dimarts, com en aquella ocasió, la neu ha estat escassa i no ha arribat a emblanquinar els carrers ni ha provocat cap afectació a la via pública. Ha estat una nevada fina i que ha començat cap a les 12 del migdia i després ha tingut dos pics poc importants cap a les 2 i les 4. On sí que ha pres la neu ha estat a les cotes altres de la Catalunya central i Moià, Castellterçol, Montserrat i Mura, per exemple, han quedat emblanquinats.

Tal com havien advertit els meteoròlegs, les nevades han aparegut a primera hora del matí a les comarques gironines. Ripoll i Llagostera han estat dels primers llocs on s'ha reportat neu. La cota s'ha situat entre els 100 i els 300 metres i les precipitacions en forma de flocs de neu han anat escombrant Catalunya des del nord-est cap als sud-oest.

Primers flocs de neu a Manresa

David Bricollé / Arnau Valverde

A partir del migdia, la neu s'ha estès gairebé a tot el territori del Bages i també ha arribat a zones on és poc habitual veure'n, com és la part alta de Barcelona, Terrassa, Mollet del Vallès, alguns punts del Maresme i Sabadell, on s'ha vist nevar amb una temperatura superior als 3ºC.  A Manresa, a les vuit del matí, els termòmetres marcaven -0,3ºC.

Quatre centímetres de neu a Sant Jeroni

Montserrat, a 720 metres, és un dels punts de la Catalunya central on més neu s'ha acumulat. Les carreteres d'accés al Parc Natural no han presentat problemes ja que les màquines de sal han treballat intensament, però les vies secundàries sí que han quedat cobertes per la nevada. La neu ha atret curiosos a Montserrat, com algunes famílies que volien estrenar el trineu, però també ha dissuadit alguns escaladors. A Sant Jeroni, a la cota 1.200, s'han arribat a acumular gruixos de fins a quatre centímetres.

Una família aprofita la neu per jugar amb el trineu a Can Massana, a Montserrat

Una família aprofita la neu per jugar amb el trineu a Can Massana, a Montserrat / ACN/Nia Escolà

Retorn anticipat dels alumnes de l'escola de Mura

El Consell Comarcal del Bages ha anticipat el retorn del servei de transport escolar a l'escola Vall de Néspola a Mura. L'Ajuntament ha decidit el tancament del centre educatiu i des de les àrees de Protecció Civil i Educació del Consell Comarcal s'ha avançat el retorn de l'alumnat a les 2 del migdia amb un autobús.

En directo

Problemes al tram gironí de la C-25

La principal incidència viària a la Catalunya Central ha estat a la C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners, on s'ha prohibit el pas a vehicles pesants per la neu i el gel. També s'ha restringit el pas de camions al tram de Sant Julià de Vilatorta fins a Calldetenes i de Santa Coloma de Farners a Brunyola. Així mateix, des del Servei Català de Trànsit han informat d'un despreniment a aquesta via al seu pas per Sant Bartomeu del Grau (Osona).

Nova matinada amb temperatures sota zero

Així mateix, Protecció Civil manté l'alerta per onada de fred a pràcticament tot el país. La regió central ha repetit avui una jornada amb els termòmetres sota zero, tot i que amb temperatures més elevades que en les darreres dues jornades. A Manresa, per exemple, els termòmetres han passat dels -5,6ºC registrats ahir a les set del matí, als -1,7ºC. A la resta de comarques de la Catalunya central, s'han registrat a primera hora -8,6ºC a Puigcerdà, -2,4ºC a Solsona, -2,2ºC a Moià-, 1,7ºC a Berga, i 0,8ºC a Igualada.

[object Object]

L'onada de fred polar que pateix Catalunya des de la setmana passada és la més extensa i duradora -es preveu que duri encara diversos dies- des de l'any 2012 i la matinada de dilluns va ser la més freda d'aquest hivern. Al Bages, els termòmetres es van desplomar ahir fins als -7ºC a primera hora. Sant Salvador de Guardiola, Cardona i Artés han estat els tres municipis bagencs amb les mínimes més baixes registrades a les vuit del matí, amb -7,8ºC , -7,4ºC i -6,3ºC respectivament. A Manresa, a les 8 hores, els termòmetres han marcat fins a -5,6ºC.

Segons dades del Meteocat, en general aquests dies les temperatures estan sent entre 8 i 9 graus per sota de la mitjana climàtica i s'espera que es mantinguin fredes durant almenys uns sis o set dies més. Davant aquesta situació, caldrà estar alerta per aquesta onada de fred fins, com a mínim, el dimarts 31 de gener, i amb especial incidència a les comarques de la Catalunya central, les comarques de Ponent, el Pirineu i el Prepirineu i el prelitoral i litoral central. En conseqüència, el Meteocat ha demanat precaució a l'hora de circular per les carreteres per la possible presència de plaques de gel en zones ombries i carreteres secundàries.

Fins quan durarà l’onada de fred?

Es preveu un canvi de tendència a l’inici de la setmana vinent, la que farà de frontissa entre el gener i el febrer, però com a màxim serà una pujada dels termòmetres que durarà durant un parell de dies per situar-se en una temperatura més conforme a la que tocaria. I després, tornaran a baixar i deixaran el mercuri en uns registres entre dos o tres graus per sota de la mitjana històrica.

Subscriu-te per seguir llegint