Ens quedarem sense el Pont de desembre? Alerta a la previsió del temps

Aquest final de setmana arriba una massa d'aire fred que farà baixar les temperatures de forma notable, especialment dilluns, a les portes d'un dels períodes de vacances més esperats

Dues senyores es tapen pel fred; les temperatures baixaran abans del Pont de Desembre

Dues senyores es tapen pel fred; les temperatures baixaran abans del Pont de Desembre / HÉCTOR FUENTES

La setmana que ve arriba el Pont de desembre del 2023, el període comprès entre els festius del dimecres 6 i el divendres 8 de desembre i que, per als més afortunats, s'allargarà també fins al 9 i 10, que són cap de setmana). Són uns dels dies més importants abans de Nadal i, tot i que no se celebri res tradicional ni festiu, aquestes dates, centrades en la Constitució i la Immaculada Concepció, o bé s'aprofiten per fer una bona escapada, decorar la llar, o fer les compres necessàries per tenir-ho tot a punt per a quan arribi Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any (en el cas dels més previsors).

Per als qui fan plans, la principal preocupació és quin temps farà aquest Pont de desembre. Aquestes solen ser unes dates amb meteorologia molt variable i també cal tenir en compte el nostre destí, ja que no té res a veure el temps que pugui fer a Barcelona, a la Vall d'Aran, a la Costa Valenciana, el País Basc, Madrid o Andalusia. I és que, mentre al sud de la península i a les illes el temps de desembre sol estar exempt de pluges i la temperatura és moderada, a l'interior, els termòmetres fàcilment cauen fins als 0 graus i cal tenir a punt el paraigua si vas cap al nord-oest.

Són dies de moviment. L'any passat, el 2022, quan es va viure un Pont de desembre sense pluja i amb poc fred, la DGT va calcular que hi va haver uns 13,5 milions de desplaçaments, només comptant el trànsit per carretera. La majoria, en direcció a la muntanya, zones turístiques de descans i segones residències.

Advertència de l'AEMET per als dies anteriors al Pont de desembre

Tot i que el pont comença oficialment el dia 6 de desembre, hi ha qui ja arrencarà les vacances aquest cap de setmana mateix, 2 i 3 de desembre, i farà un aqüeducte que inclourà el dilluns 4 i el dimarts 5. A tots ells, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) els ha llançat una advertència: la temperatura baixarà de forma dràstica a partir de dilluns. La raó és una massa d'aire fred que passarà per sobre de la península Ibèrica, entrant per Galícia i Portugal ja diumenge.

Quant al Pont de desembre 2023, des del portal meteorològic Meteored avisen de la possible arribada d'un front atlàntic (atlantic ridge) que provocarà l'arribada d'aire encara més fred, polar que, a més d'una caiguda dels termòmetres, també podria provocar gelades i nevades.

"Gir radical del temps"

Mario Picazo, meteoròleg del portal eltiempo.es, també alerta que aquests dies previs al Pont de desembre es produirà un "gir radical del temps" que deixarà enrere la "treva anticiclònica" que ha portat temperatures altes -i alguna gota d'aigua- aquests dies.

Segons la lectura dels models que fa Picazo, valida la idea que s'apropa un seguit de borrasques atlàntiques que sembraran pluges per tota la Península aquest cap de setmana i caldrà veure fins quan dura aquesta situació.

En el cas concret de Catalunya, el Meteocat ja comença a dibuixar com serà aquesta arribada del fred. A partir de dijous, poden caure precipitacions a qualsevol punt del país, i divendres, els termòmetres aniran avall.

Aventurar-se a fer una previsió a llarg termini és complicat. Amb tot, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que a Manresa, els primers dies del Pont de desembre seran tapats i amb temperatures que no passaran dels 15 graus. A Berga, també hi haurà inestabilitat i més fred: màximes d'uns 10 graus. On sí que caldrà anar fent un seguiment de la previsió és a Puigcerdà i a la Cerdanya. Allà, s'esperen nevades i xàfecs el dia 5 (vegeu segon gràfic).

Previsió del temps per als propers dies a Manresa

Previsió del temps per als propers dies a Manresa / Meteocat

Previsió del temps per als propers dies a Puigcerdà

Previsió del temps per als propers dies a Puigcerdà / Meteocat

En aquest mateix sentit, el viral Jorge Rey també ha pronosticat pluges i gelades en la seva darrera predicció.