FUTBOL

La Catalunya central té sis jugadors en l’arrencada de la Primera Divisió

Eric Garcia continua al Barça campió de Xavi i Toni Fuidias com a tercer porter del Girona, Èdgar González i Marc Pubill coincidiran a l’Almeria, Ilias Akhomach arriba al Vila-real buscant minuts i Áitor Ruibal podria canviar el Betis pel Mallorca

D'esquerra a dreta, Èdgar González, Eric Garcia, Ilias Akhomach (a la fila superior), Toni Fuidias, Marc Pubill i Aitor Ruibal (a la fila inferior)

D'esquerra a dreta, Èdgar González, Eric Garcia, Ilias Akhomach (a la fila superior), Toni Fuidias, Marc Pubill i Aitor Ruibal (a la fila inferior) / arxiu

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Sis futbolistes amb arrels a la Catalunya central són a la plantilla d’algun dels vint equips que a partir d’avui disputaran la 93a edició del campionat de lliga de Primera Divisió, amb el Barça defensor del títol i el Madrid com a principals aspirants. A l’equip de Xavi hi serà una temporada més Eric Garcia (Martorell, 2001); l’Almeria ha incorporat Marc Pubill (Terrassa, 2003), format al Manresa i el Gimnàstic, i Èdgar González (Sant Joan Despí, 1997), fill del sallentí i exjugador Lluís González; l’anoienc Ilias Akhomach (Hostalets de Pierola, 2004) ha deixat el planter blaugrana per incorporar-se al Vila-real; Toni Fuidias (Berga, 2001) continua a la plantilla del Girona i Aitor Ruibal (Sallent, 1996) a la del Betis si no hi ha canvis d’última hora.

JORNADA 1

Avui divendres

Almeria-Rayo (Movistar), 19.30 h

Sevilla-València (DAZN), 22.00 h

Dissabte

Reial Societat-Girona (DAZN), 17.00 h

Las Palmas-Mallorca (Gol, DAZN), 19.30 h

Athletic Club-Real Madrid (Movistar), 21.30 h

Diumenge

Celta-Osasuna (Movistar), 17.00 h

Vila-real-Betis (Movistar), 19.30 h

Getafe-Barça (DAZN), 21.30 h

Dilluns

Cadis-Alabès (DAZN), 19.30 h

At. Madrid-Granada (Movistar), 21.30 h

D’aquesta llista cauen el porter sallentí Joan García, que va baixar a Segona Divisió amb l’Espanyol i enguany lluitarà per l’ascens, i el manresà Ivan Martos, lateral esquerre de l’Almeria que després de recuperar-se d’una greu lesió va ser cedit el gener passat al Cartagena de Segona. El defensa format al Gimnàstic va fitxar fa uns dies per l’Osca, també de la categoria de plata del futbol espanyol.

El rol d’Eric Garcia al Barça es pot eixamplar si Xavi té pensat situar-lo de pivot defensiu al mig del camp com ja va fer en algun partit al final de la temporada passada. De l’eix de la defensa, on estan consolidats Araujo i Christensen i, en menor mesura, Koundé, al novembre en va caure Piqué, que es va retirar, però la competència pel de Martorell no afluixa a causa de l’arribada d’Íñigo Martínez procedent de l’Athletic Club. De la nòmina de centrals se suposa que no en formarà part Lenglet, cedit al Tottenham i pendent de fer les maletes de nou.

Les voltes que dona la vida han fet de Marc Pubill de nou jugador de Primera Divisió, com fa dues temporades. El de Terrassa, format al Manresa i el Gimnàstic, va veure com al seu Llevant se li escapava el retorn a l’elit en el minut 129 de la tornada de la darrera eliminatòria d’ascens contra l’Alabès. Abans d’ahir, però, es va confirmar el fitxatge del jove lateral dret per l’Almeria de Vicente Moreno amb un contracte per les properes sis temporades. 

Al Power Horse Stadium, Pubill compartirà línia defensiva amb el central Èdgar González, fill del sallentí Lluís González, golejador de l’Espanyol entre altres a la dècada dels 90. Nascut a Sant Joan Despí, Èdgar ha mantingut sempre el contacte amb la localitat bagenca i ara es disposa a iniciar un nou recorregut sense marxar d’Andalusia. Va arribar al Betis l’estiu del 2018, va jugar cedit un any a l’Oviedo de 2a Divisió i, ja integrat al primer equip verd-i-blanc, va guanyar la Copa del Rei del 2022. El jugador ha signat per cinc temporades, fins al 2028.

Company d’Èdgar al vestidor del Betis ha estat els darrers anys un altre sallentí, Aitor Ruibal, immers les hores prèvies a l’inici de la lliga en el típic dòmino del mercat de fitxatges. Pellegrini ja li ha comunitat que no el vol i Mallorca i Osasuna estan disposats a lluitar per incorporar un atacant amb contracte fins al 2025 i un preu de 5 milions d’euros. L’arribada al Villamarín d’Isco força la marxa del bagenc, que podria ocupar el forat que deixa Kang-in Lee a la banda dreta del Mallorca amb la marxa al PSG. Després del fitxatge de Darder, que anit semblava imminent, l’equip de Javier Aguirre podria intentar l’adquisició del futbolista. Si acaba a Palma, Ruibal coincidirà amb el preparador físic berguedà Pol Lorente.

Una de les fugues de talent que ha viscut el Barça aquest estiu és la d’Ilias Akhomach, que lluirà el 27 del Vila-real entrenat per Quique Setién. El jove extrem anoienc s’ha incorporat a la disciplina de l’equip groguet després de ser un dels jugadors més destacats de la selecció espanyola que va caure en les semifinals de l’Europeu de categoria sub-19. Ilias va debutar amb el primer equip blaugrana quan encara era juvenil el mateix dia de l’estrena de Xavi com a entrenador culé, el 20 de novembre del 2021 contra l’Espanyol amb victòria blaugrana per 1-0.

El jove d’Hostalets de Pierola va ser titular, al descans va entrar en el seu lloc Abde i Ilias va disputar encara dos partits més. El tècnic, però, va deixar de tenir-lo present i l’anoienc va decidir aquest estiu acceptar l’oferta del Vila-real, on portarà el 27 però estarà en dinàmica de primer equip.

També llueix un dorsal alt, concretament el 26, el porter berguedà Toni Fuidias, que inicia la segona temporada al Girona FC en teoria com a tercer porter per darrera del titular Gazzaniga i de Juan Carlos. Iniciat en equips com el Berga, el Manresa i el Gimnàstic, ha passat bona part de la seva vida esportiva al Madrid, que el va incorporar quan era aleví. A finals de la temporada 2021-22, però, es va desvincular del club blanc i ara intenta fer-se un lloc a Primera amb el Girona. Aquesta pretemporada ha jugat dos partits.

Subscriu-te per seguir llegint