El Nou Congost supera de llarg l'assistència mitjana dels pavellons ACB

L'afició del Baxi Manresa esgota cada jornada les entrades disponibles i frega el ple

L'assistència ha crescut del 88,6 per cent dia del Madrid al 98,6 per cent del Girona

Els jugadors del Baxi celebren la victòria davant del Girona davant d'un Nou Congost ple

Els jugadors del Baxi celebren la victòria davant del Girona davant d'un Nou Congost ple / Oscar Bayona

Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea

El Baxi Manresa va aconseguir dimecres una victòria de prestigi al Palau Blaugrana i va trencar la imbatibilitat del Barça de Roger Grimau a la seva pista. Va ser una victòria de fe. "No pensava que fos gaire factible guanyar aquí", va dir en acabar el tècnic Pedro Martínez, qui no va tenir inconvenient a confessar que els seus jugadors "hi creien més que jo". La mateixa fe que l'afició del Manresa diposita jornada a jornada amb el seu equip al Nou Congost, fins al punt de ser un dels pavellons amb més assistència de tots els de la Lliga ACB, i situar-se molt per damunt del 90 per cent de l'aforament.

L'assistència mitjana als pavellons de l'ACB va ser del 68,5 per cent al setembre, del 84,9 per cent a l'octubre i del 84,5 per cent al novembre. En la comparativa, el Nou Congost hi guanya de llarg: al setembre, en el partit contra el Reial Madrid, l'assistència va ser del 88,6 per cent, a l'octubre, en què es va rebre la visita de Casademont Saragossa, Zunder Palència i Covirán Granada, va ser del 93,14, i al novembre, amb un únic partit també contra el Monbús Obradoiro, del 97 per cent.

És clar que hi ha diversos factors que expliquen aquestes dades i el resultat de la comparativa. En primer lloc, l'aforament. A l'ACB, hi ha pavellons amb capacitats distintes. N'hi ha 7 amb una capacitat entre 5.000 i 6.000 espectadors i 6 amb entre 10.000 i 16.000 espectadors. Els equips amb pavellons amb menor capacitat, tenen més facilitat per esgotar els seients.

Un altre factor és el rival. "Sí, l'entitat del rival hi juga, òbviament, però hi ha d'altres elements com l'horari que hi influeix més", explica el gerent del Baxi Manresa, Carles Sixto. En aquest sentit, afirma que, en contra del que pugui semblar, "el pitjor horari és el del diumenge al migdia" i els millors els de "dissabte a la tarda o al vespre, o diumenge a la tarda".

Un bon exemple seria el Bàsquet Girona, un rival que la temporada passada va ser l'únic equip que va fer esgotar oficialment les 5.000 localitats, en un enfrontament jugat el divendres 30 de desembre a les 21.00 h. Aquesta temporada, el Bàsquet Girona no va omplir la totalitat del pavelló, però ha estat de llarg el partit que més espectadors ha congregat. Es va jugar el dissabte 9 de desembre, a les 21.00 h, amb un 98,6 per cent d'ocupació. En canvi, els tres partits jugats aquesta temporada el diumenge a les 12.30 h, contra Zunder Palència, Covirán Granada, a l'octubre, i Monbús Obradoiro al novembre, les xifres han estat inferiors.

"Depenem molt dels abonats", explica el gerent del Baxi Manresa, perquè "les entrades disponibles per a cada jornada les esgotem sempre". És clar que hi ajuda la política del club de premiar els abonats amb "entrades de cortesia" perquè puguin convidar a una persona "a que visqui l'experiència del Nou Congost", explica Carles Sixto, "i s'animi a fer-se abonat". És la política de màrqueting del club, que ha descartat fer campanyes d'abonament o de venda d'entrades i aposta per aquest caràcter "més familiar". Els preus de les entrades oscil·len dels 30 als 70 euros, en funció de l'entitat del rival, de manera que treure's l'abonament "suposa un estalvi d'entre un 30 i 50 per cent", segons Sixto.

"I, esclar, la dinàmica de l'equip hi ajuda, per descomptat", diu el gerent del Baxi Manresa. L'evolució d'aquesta temporada n'és un exemple perfecte. La victòria al Palau Blaugrana de dimecres i la possibilitat, cada vegada més certa, de classificar-se per a la Copa del Rei de Màlaga al febrer és un factor positiu.