Les proves d'ADN confirmen que el cos trobat fa sis mesos al pantà de la Llosa del Cavall és el del mossèn Xavier Castelló

El capellà, de 78 anys i resident al seminari de Solsona, va desaparèixer a la Mola de Lord el novembre de l'any passat

El mossèn Xavier Castelló en una imatge d'arxiu

El mossèn Xavier Castelló en una imatge d'arxiu / ARXIU

Redacció

Les proves d'anàlisi de l'ADN han confirmat que el cos sense vida que uns pescadors van trobar fa sis mesos al pantà de la Llosa del Cavall correspon al del mossèn Xavier Castelló i Baille, que va desaparèixer el novembre del 2022, a la Mola de Lord, a Sant Llorenç de Morunys. La família del difunt, juntament amb el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, han acordat celebrar una missa en sufragi del mossèn a l’església parroquial de Mollerussa, el dia 25 de novembre a les 12 del migdia.

Xavier Castelló, de 78 anys i resident al seminari de Solsona, va ser vist per última vegada el 17 de novembre de 2022, poc després que arribés al santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, acompanyant el vicari general del bisbat de Solsona, Marc Majà, que hi havia anat a fer una visita. Poc després d'arribar, al voltant de 2/4 de 12, va dir que anava a passejar per l'entorn del santuari. Aquesta va ser l'última vegada que se'l va veure, més concretament a la zona del cementiri. 

En veure que no apareixia ni a resar el rosari ni a dinar, els residents al santuari es van preocupar i, després de fer una petita recerca pel seu compte al voltant del complex i a Sant Llorenç de Morunys, van decidir avisar els serveis d'emergència a 2/4 de 4 de la tarda. Bombers va iniciar un dispositiu de recerca que va durar sis dies. Durant les tasques de cerca van revisar el perímetre del pantà de la Llosa del Cavall amb barca per descartar que el cos de Castelló no es trobés a l'embassament. Els efectius no van trobar res al pantà i van tancar la recerca fins a nous indicis el 21 de novembre.

Durant els dies que va durar l'operatiu es va cobrir un perímetre de 1.700 hectàrees per terra i per aire, centrant l'atenció en la muntanya on es troba el santuari de Lord, coneguda també com la Mola de Lord, perquè es va creure que degut a la seva edat no podria haver anat molt lluny caminant pel seu compte, segons explicaven fonts dels Bombers. Hi van participar grups especialistes dels Bombers com els GRAE, els EPAF, els GROS, la unitat canina i també es va comptar amb el suport d'helicòpters i drons. 

Després de quatre mesos, el 21 de març del 2023, uns pescadors van trobar un cadàver al pantà de la Llosa del Cavall surant en una zona de difícil accés de l'embassament, al terme de Navès. Els serveis d'emergències van rebre l'avís a les 4 de la tarda, però no va ser fins al dilluns següent quan amb l'helicòpter dels Mossos i la unitat aquàtica van poder recuperar el cadàver. En aquell moment, no es va poder confirmar la identitat de la víctima, a l'espera de les proves d'ADN i l'autòpsia que ara han permès identificar el cos que correspon al capellà desaparegut.

Tant la diòcesi de Solsona com la família, agraeixen l’interès i les mostres d’afecte que, durant tots aquests mesos, han arribat d’arreu, i preguen pel mossèn difunt.