Deu morts per covid a Manresa el darrer mes amb els casos a la baixa

Durant el desembre hi ha hagut 109 hospitalitzats a causa de l'epidèmia a Althaia i a Sant Andreu

Atenció sanitària a Sant Joan de Déu

Atenció sanitària a Sant Joan de Déu / Arxiu/Mireia Arso

Francesc Galindo

Francesc Galindo

La mortalitat a causa de l'epidèmia de covid-19 ha augmentat als centres assistencials de Manresa. El darrer mes s'han produït deu defuncions, set a Althaia i tres a Sant Andreu. El mes anterior hi va haver cinc morts, a l'octubre quatre i al setembre un.

Althaia va precisar ahir que la mitjana d’edat de les defuncions que s'havien produït a les seves instal·lacions era de 82 anys.

Amb les deu morts del mes de desembre, el nombre total als centres assistencials de Manresa ascendia a 655, 469 de les quals a Althaia i 186 a Sant Andreu.

Això marca una tendència a l'alça que caldrà veure si es confirma o no el mes de gener després de les festes nadalenques.

Ahir hi havia 12 ingressats, una xifra notablement inferior als 31 de fa un mes

Durant el darrer mes, 109 persones han necessitat hospitalització a causa de l'epidèmia, 66 a Althaia i 43 a Sant Andreu.

Ahir no hi havia cap ingressat amb necessitat de cures intensives.

Pel que fa a la xifra acumulada d'altes continuava ascendint i s'acostava a les quatre mil set-centes.

Menys diagnosticats

Al conjunt de la Catalunya central, la situació actual és molt diferent a la de fa un mes. A finals de novembre i principis de desembre es va arribar al darrer punt d'inflexió d'augment de casos.

En una setmana es van diagnosticar 1.087 nous infectats a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès, Anoia i Osona.

Es va arribar a aquesta xifra després de set setmanes seguides d'escalada. A principis d'octubre es van declarar a l'entorn de 430 nous contagiats setmanals i el nombre es va anar engruixint fins superar el miler les dues setmanes finals de novembre.

Davant l'evidència, la reacció va ser, en el cas de la Fundació Althaia, tornar a restringir l’horari d’acompanyament de pacients hospitalitzats després de gairebé 6 mesos en els quals les visites s'hi podien estar les 24 hores del dia.

La millora de la situació epidemiològica i la reducció de casos que es va començar a produir abans de l’estiu va fer que Althaia, seguint el seu protocol d’accessibilitat, eliminés el límit horari d’acompanyament en els pacients ingressats a mitjan mes de juny. Amb l’empitjorament detectat, el protocol determina que calia tornar a restringir l’accés.

Com s'ha dit, però, des de finals de novembre i principis de desembre les xifres setmanals han anat a la baixa.

La setmana del 5 a l'11 de desembre es van detectar 690 nous positius; la setmana següent van ser 637 i la darrera analitzada, la del 19 al 25 de desembre, 367.

Això sí, el mes que ve caldrà veure com ha afectat la celebració de les festes i el retrobament familiar a l'evolució de l'epidèmia.

L'afectació per edat continua sent inferior en els majors de 60 anys que en els menors d'aquesta edat.

Dels 367 nous positius de la darrera setmana, 157 tenen més de 60 anys i 210, menys.

La major concentració de nous casos afecta a les persones que tenen entre 15 i 44 anys.

Subscriu-te per seguir llegint