Tanquen el parc de l'Agulla tres setmanes per unes obres que obliguen a buidar el llac

Es tancarà entre el 23 de gener i el 15 de febrer, i també es trauran els peixos que hi ha al llac

Jordi Morros

Jordi Morros

El parc de l’Agulla es tancarà al públic durant tres setmanes a partir del pròxim 23 de gener, a causa d’unes obres per millorar la qualitat de l’aigua, que s’acaba convertint en aigua de boca de Manresa un cop passa per la planta potabilitzadora. L’últim cop que es va buidar el llac va ser el 2011, tot i que llavors es va buidar la meitat i no es va tancar tot el parc.

En aquesta ocasió sí que serà necessari fer-ho, segons Aigües de Manresa. Es buidarà el llac, es faran obres al seu interior i gran rases a tot el seu entorn, han explicat portaveus de l’empresa municipal. Asseguren que s’han valorat diverses possibilitats abans d’optar pel tancament total de l’Agulla, però que per seguretat i per garantir que l’obra es faci dins els terminis previstos, s’ha decidit finalment tancar el parc.

Una zona de seguretat

Cal una zona de seguretat àmplia, asseguren. Si es buida el llac es posarà al descobert el fang que hi ha al fons i a les parets, el que farà que hi hagi un entorn perillós. Això, sumat al volum de l’obra podria comprometre la seguretat dels usuaris del parc.

El llac es començarà a buidar el mateix 23 de gener, el primer dia dels treballs i el primer dia, també, que es tancarà l’equipament. Bé, de fet no es tracta pròpiament de buidar-lo. El que es farà és distribuir l’aigua que hi ha com s’està fent fins ara. Es divideix entre la que va a la planta potabilitzadora dels dipòsits nous -a on es tracta per repartir-la per tota la ciutat- i al regadiu del Poal i Viladordis. L’únic que no n’entrarà de nova, d’aigua. Es calcula que l’operació de buidatge pot durar 4 o 5 dies.

S’aprofitarà per portar a terme un estudi sobre la fauna del llac i la seva gestió. Ho farà l’empresa especialitzada Phragmites. Els peixos que hi ha al llac es capturaran. Les espècies que siguin autòctones es conservaran, i les que es consideren invasores, s’actuarà en funció del que digui la normatica en funció de l’espècie.

Els treballs són la segona fase de les obres per la construcció d’un bypass que permetrà fer arribar aigua a la planta potabilitzadora de Manresa, al sector Concòrdia, sense necessitat que passi primer pel llac de l’Agulla com ara. La primera es va fer el setembre. La d’ara ha de durar tres mesos i ha de servir per millorar la qualitat de l’aigua que arriba a la planta potabilitzadora. Es podrà podrà canalitzar per conductes diferents sense necessitat que sigui la que està emmagatzemada al llac. Facilitarà tasques de manteniment i evitarà problemes de qualitat. Amb les obres també es millorarà la circulació de l’aigua dins del llac i es construiran tres noves sortides als canals de reg del Poal i Viladordis.

Les obres tenen un pressupost de 757.000 euros.

L’aigua de Manresa es capta al Llobregat i s’emmagatzema a l’Agulla, on hi arriba a través de la Séquia. De l’Agulla es canalitza fins a la planta potabilitzadora, on es fa el tractament per, a partir d’aquí, distribuir-la per la ciutat. Ara també es podrà canalitzar per conductes diferents sense necessitat que sigui la que està emmagatzemada al llac.

Subscriu-te per seguir llegint