Un formatge d'Ampans amplia el rècord Guinness del restaurant amb la tria de formatges més gran del món

El Lúpulus de la formatgeria Muntanyola, propietat de la fundació manresana, és la primera varietat catalana que entra en l'assortiment que ofereix Les Grands Buffets, a Narbona

Gemma Camps

Gemma Camps

Es diu Les Grands Buffets. És un restaurant fundat a Narbona (França) el 1989 i pot presumir d'ostentar el rècord Guinness per disposar de l'assortiment de formatges més gran del món, a banda de ser considerat el restaurant més gran de França, tant per la seva gran oferta gastronòmica com per la seva facturació. En total, ofereix 111 formatges, als quals se sumarà a partir d'ara una nova varietat molt propera a casa nostra. La primera catalana que s'hi afegeix: un formatge artesanal de la formatgeria Muntanyola de la Fundació Ampans de Manresa. En concret, el Lúpulus de Formatges Muntanyola. A l'hora d'incorporar-lo n'han valorat la qualitat del producte i el projecte social que hi ha al darrere.

Des del 2014, en què la formatgeria Muntanyola va passar a mans de la Fundació Ampans d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, gràcies als coneixements dels seus mestres fundadors i també a la incorporació de nou talent, els Muntanyola han anat sumant premis i reconeixements a les seves varietats, com les Medalles d’Or, Plata i Bronze al World Cheese Awards, el Gourmet Quesos i els Premis Làctium. Entrar a formar part de Les Grands Buffets, que va rebre el reconeixement del rècord Guinness el 23 de febrer del 2020, és un nou pas endavant d'especial importància.

Algunes de les varietats de Formatges Muntayola

Algunes de les varietats de Formatges Muntayola / Arxiu/Formatges Muntanyola

Trenta metres lineals d'assortiment

El disseny de l'assortiment de formatges de Les Grands Buffets, a cura de Louis Privat, propietari i fundador del restaurant, amb l'ajuda de Xavier Thuret, Millor Artesà Formatger de França, va suposar quatre anys de feina fins a aconseguir les citades 111 varietats de tot el món. Es tracta d'un escenari de 30 metres lineals proveït i presentat a diari per David Marrant, el mestre formatger de la casa, i pel seu equip de tres persones, que treballen per oferir diverses seleccions temàtiques per tal que cada comensal descobreixi o redescobreixi els grans clàssics i també formatges insòlits a nivell nacional i internacional.

L'assortiment de Les Grands Buffets quan va rebre el Guinness

L'assortiment de Les Grands Buffets quan va rebre el Guinness / Arxiu/LGB

Formatges Muntanyola d'Ampans elabora varietats de formatge artesà des de Ca l'Urpina, una finca situada a recer del massís de Montserrat i que forma part del projecte social de la fundació. Inclou 14 varietats de formatge: blaus, tendres, curats, semicurats, amb pebre, amb herbes… i treballa amb quatre varietats de llet: de cabra, de búfala, de vaca i d’ovella. Totes elles de productors de proximitat o de ramat propis. En el procés d’elaboració dels formatges, des de la cura del ramat i fins que arriben a taula, hi intervenen persones amb discapacitat intel·lectual i situació de vulnerabilitat.

La presentació, aquest migdia

Aquest migdia, una delegació d'Ampans, encapçalada pel seu director general, Toni Espinal, i per Anna Prado, responsable de Formatges Muntanyola, ha estat rebuda a Les Grand Buffets de Narbona per Louis Privat per tal de fer la presentació de la incorporació del Lúpulus al bufet de formatges.

Després de visitar el restaurant i de fotografiar-se amb el formatge, Espinal ha explicat l’objectiu fonamental de Formatges Muntanyola, un dels projectes d’emprenedoria social d'Ampans, que dona feina a 12 persones. Ha agraït l’aposta de Les Grands Buffets per un formatge que té darrere seu un projecte sociolaboral per a persones amb capacitats diverses, i ha fet un reconeixement a l’equip de Formatges Muntanyola per l’assoliment d’aquest nou èxit. "Formar part d’aquest aparador dels millors formatges del món és, sense dubte, una nova oportunitat per donar a conèixer els nostres productes i les persones que hi ha al darrere", ha comentat.

Per la seva banda, Privat ha destacat la qualitat extraordinària del producte, que respon a les exigències de qualitat i excel·lència del restaurant, però també la seva vessant social, i ha felicitat a la Fundació Ampans pel seu treball al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les Grands Buffets  rep anualment 360.000 visitants, ofereix 500 quilos de formatges, hi treballen 180 persones i té 70 referències de vins i xampanys, entre d'altres. Segurament un dels aspectes que crida més l'atenció i que ha ajudat a la seva popularitat és que ofereix a la clientela tots els seus bufets (incloent-hi foie-gras, ostres i salmó fumat, entre d'altres) a un preu únic de 52,90 euros.

El formatge Lúpulus al bufet del restaurant francès

El formatge Lúpulus al bufet del restaurant francès / Santi Coll

El Lúpulus, inspirat en receptes ancestrals belgues

El formatge de vaca ecològic semicurat i rentat amb cervesa Lúpulus s’elabora a través d’un procés artesanal. La formatgeria Muntanyola utilitza llet de vaca d’una explotació ramadera amb producció i certificació ecològica. Té una maduració lenta de dos mesos on els llevats estimulen el desenvolupament dels ferments aportant-hi cremositat i una personalitat especial. De textura fina i tendre, el Lúpulus té un sabor molt equilibrat i una lleugera amargor. En boca s'experimenta un exterior ple de matisos de cereal mentre que el seu interior sorprèn amb un sabor típic dels formatges de llarga curació. Es tracta d'un dels primers formatges madurat amb cervesa de tota la península inspirat en receptes ancestrals belgues.

El formatge Lúpulus

El formatge Lúpulus / Formatgeria Muntanyola

Subscriu-te per seguir llegint