El PSC de Manresa admet que va renunciar a exigir la retirada de l'estelada per estar al govern

Argumenta que els resultats electorals no els van donar prou força per evitar que continuïn els símbols independentistes

L'estelada penjada a la façana de l'ajuntament de Manresa

L'estelada penjada a la façana de l'ajuntament de Manresa / Sebastián Pulido

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El plantejament en campanya electoral del candidat socialista a l’alcaldia de Manresa, Anjo Valentí, era clar:«Per pactar hauran de treure l’estelada». Va dir que la primera condició d’un acord amb ells seria que no hi hagués «símbols que no ens representin a tots». Però la realitat ha estat una altra.

Tot i que el PSC manté en el seu ideari «retornar l’ajuntament i tots els llocs oficials que en depenen a tots els manresans i les manresanes traient les estelades i els símbols que no siguin els oficials del país i de la ciutat», que això no sigui així no ha estat un obstacle insalvable a l’hora de signar un pacte de govern amb un alcalde d’ERC que ha deixat ben clar que l’estelada continuarà.

Valentí ha argumentat que hi ha un acord verbal amb els socis de govern ERC i Impulsem per demanar un informe jurídic al Secretari municipal sobre la qüestió i ha advertit que la jurisprudència és clara sobre la presència de símbols no oficials en espais que sí ho són o que depenen de poders públics.

Però Valentí ha afirmat que «el PSC no interposarà cap recurs en aquest sentit, en conseqüència amb el fet de ser una força de govern que ha pactat respectar els acords de ple i la llibertat de posicionament polític de cada formació».

Era un plantejament "de màxims"

El número 1 socialista ha explicat que el plantejament «de màxims» que feia en campanya només es podia aplicar en el cas que obtingués un suport electoral que no ha estat el que les urnes els van concedir el 28-M. «Així que el que hem fet és un pacte prioritzant les necessitats dels manresans i no els símbols».

Anjo Valentí, primer tinent d'alcalde de Manresa

Anjo Valentí, primer tinent d'alcalde de Manresa / Arxiu/Mireia Arso

Es tracta d’una conseqüència de la política real pel fet de «no tenir la paella pel mànec», explica el polític socialista, i haver de conformar un govern a partir dels comuns denominadors de tres forces diferents. I en aquesta arranada va caure el tema de l’estelada. El president del grup municipal socialista afirma que un cop es va acceptar aquesta situació va quedar clar que l’estelada «no ha de ser un problema. Els símbols no ens han d’impedir arribar a acords que beneficiïn la ciutat», assegura el polític socialista.

El polític socialista ha explicat que durant la negociació no es va començar per posar aspectes insalvables sobre la taula, sinó a l’inrevés, detectant punts de coincidència i els beneficis per a Manresa que podria aportar tenir un govern fort i estable que treballi per assolir-los.

En aquest sentit, Valentí es mostra convençut que les prioritats establertes són les correctes.

En els comicis de diumenge, el PSC de Manresa va obtenir gairebé deu mil vots i pràcticament va doblar el nombre de suports que van aconseguir tant Junts com Esquerra.

Subscriu-te per seguir llegint