Centenars de persones llancen un clam des de Manresa en suport del poble palestí

Els assistents a la concentració van demanar no romandre impassibles davant l'ofensiva israeliana

Centenars de persones llancen un clam des de Manresa en suport del poble palestí

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Crits de solidaritat amb Palestina i contra l'ofensiva militar israeliana a Gaza van ressonar a la plaça Major de Manresa. Quatre-centes persones, segons la Policia Local, es van concentrar per reclamar la fi de l'acció militar en represàlia per l'atac de Hamàs del 7 d'octubre.

Famílies, nens jugant i manifestants amb banderes i fent el signe de la victòria van cridar a l'uníson "Palestina llibertat" en àrab i en català per posar el seu gra de sorra per mostrar el seu suport a la lluita del poble palestí.

Van lamentar els fets que van ser el detonant de l'operació militar israeliana, però el nervi central de la manifestació va ser evidenciar que hi ha un poble ocupant i un poble ocupat, i cal arribar a una solució que posi fi a un problema enquistat des de fa dècades davant del qual la comunitat internacional ha optat per inhibir-se.

Aspecte de la plaça Major de Manresa

Aspecte de la plaça Major de Manresa / Francesc Galindo

Solució estructural

Davant d'una pancarta que deia "Aturem el genocidi a Gaza. Manresa amb el poble palestí" es va exposar la necessitat de capgirar la situació d'opressió estructural que pateix el poble palestí: control de moviments, subministraments i serveis bàsics de forma institucionalitzada, detencions administratives generalitzades, bloqueig amb murs de tota mena, expansió de colònies.

 "No és un conflicte de base religiosa sinó una lluita per la vida", asseguraven els organitzadors.

Entre els assistents, pancartes que es referien a "La ironia de convertir-se en allò que un cop vas odiar", amb un dibuix de Hitler, mentre la multitud cridava "Israel assassí del poble palestí".

Van lamentar que el suport a Ucraïna hagués estat clar a Europa mentre que es justificava Israel per donar continuïtat al colonialisme occidental. "No es pot deixar sola Palestina", "cal aturar la neteja ètnica", "l'opressió i la violència patida durant generacions" van ser queixes expressades mentre ressonaven els crits continus de llibertat per a Palestina.

Van reclamar que no hi hagi una doble vara de mesurar el dolor i la mort.