Les Escodines inaugura el mural de la seva gent gran

L’obra és un homenatge a la vellesa i a la història recent del barri a través dels retrats d’una vintena de persones

El mural d'homenage a la vellesa el firma xema Rico i es pot veure al carrer Caputxins

El mural d'homenage a la vellesa el firma xema Rico i es pot veure al carrer Caputxins / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Un tros de la història de les Escodines de Manresa ha quedat immortalitzat a partir d’aquest dimecres, en un mural pintat en tram de paret del carrer Caputxins, just davant de la Clínica de Sant Josep. Hi ha retrats d’una vintena de persones que pel seu caràcter, tarannà i la seva dedicació a la vida comunitària, han deixat empremta al barri i, per tant, també a Manresa.

Es tracta d’un mural que és un homenatge a la vellesa. L’ha pintat l’artista Txema Rico. És una iniciativa de l’Associació de Veïns de les Escodines que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la complicitat de Fundació Germà Tomàs Canet.

Aquest dimecres al matí, mig plovisquejant, s’ha donat per inaugurat, encara que a causa del temps l’acte s’ha celebrat al casal del barri. Tot i això, molta gent s’ha acostat al carrer Caputxins per contemplar-lo. Sobretot familiars i coneguts de la gent que ha quedat immortalitzada.

El mural s'ha pintat al carrer Caputxins

El mural s'ha pintat al carrer Caputxins / J.M.G.

Alguns, com la Rosa Vila, de 86 anys i veïna del carrer Sant Bartomeu, hi surten i s’ha pogut veure al mural. Igual que la religiosa Maria Isabel, de les Germanetes dels Pobres.

Rosa Vila, que surt al mural, amb el seu marit Pere Puig, veïns del carrer Sant Bartomeu, i el seu fill Toni Puig

Rosa Vila, que surt al mural, amb el seu marit Pere Puig, veïns del carrer Sant Bartomeu, i el seu fill Toni Puig / J.M.G.

La sala del Casal de les Escodines on s’ha fet la inauguració formal ha quedat petita.

La inauguració formal del mural s'ha fet al casal de les Escodines

La inauguració formal del mural s'ha fet al casal de les Escodines / J.M.G.

La presidenta de l’Associació de Veïns de les Escodines, Carme Carrió, ha repassat tota la gent que hi surt. La Joaquima, una veïna del carrer Santa Clara que té 100 anys i el seu marit, ja difunt. L’esmentada Rosa Vila, «per homenatjar les dones i homes humils del barri». El Josep de Cal Bana, que fins fa poc encara se’l podia veure amb el seu carro tibat pel seu cavall, com a símbol de la pagesia. La Júlia i el Ventura, actius al barri i ja morts. La Maria Camps, que era a l’acte i que, segons va dir ella mateixa, «només tinc 94 anys». Quatre nonagenàries: la Paquita, la Lorenza, la Carmen i la Lola. L’esmentada germana Maria Isabel. L’Encarna, escodinaire de tota la vida. El Sixto, que «ens cuida molt a tots». La Llúcia, morta fa pos dies a 106 anys, i la Victòria, que es pot veure fent un petó «al barri». També, i en un lloc destacat, Agustí Perramon, històric dirigent veïnal.

Gent del barri

Carrió ha afirmat que era un dia de festa per tota la gent del barri gràcies a la suma de tres esforços: la gent del barri, l’Ajuntament i la Fundació Tomàs Canet on hi ha l’antiga residència de les Germanetes dels Pobres.

A l’acte hi ha assistit la regidora de Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs, i el regidor d’Acció Comunitària, Lluís Vidal Sixto.

Homs ha destacat que hi ha històries individuals que, juntes, fan una història col·lectiva, i aquesta és la del barri i la de Manresa.

També ha intervingut a l’acte l’artista Txema Rico, que ha dit que «el pintor pinta i no ha de parlar molt». Tot i això ha afirmat que a partir d’ara «ja ens coneixerem per sempre perquè us he mirat de molt a prop». Ha comptat amb l'ajuda de la també artista Cristina.