El servei d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals s’obrirà en un espai provisional, a Manresa

La Catalunya central rebrà 29,6 milions d’euros per tirar endavant projectes social, ha anunciat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la seva intervenció a l'acte de presentació de les actuacions finançades amb el fons Next Generation EU

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la seva intervenció a l'acte de presentació de les actuacions finançades amb el fons Next Generation EU / Nia Escolà

Jordi Morros

Jordi Morros

El servei d’atenció a nens i joves que han patit violència sexual, un projecte anomenat Barnahus, obrirà a Manresa en un espai provisional mentre durin les obres per construir la seva seu definitiva al carrer Joan Fuster, cruïlla amb carretera del Pont. Les obres havien de començar aquest any segons va assegurar l’aleshores consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una visita durant la qual va anunciar que Manresa seria una de les ciutats que disposaria del servei. El projecte, però, va tard. No serà fins a l’any que ve que començaran les obres, i la previsió és que s'enllesteixin el 2026.

L’anunci de la posada en marxa del servei l’ha fet aquest dijous a Manresa la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del departament de Drets Socials, Núria Valls. El Barnahus començarà a funcionar a principis de l’any vinent en uns locals provisionals a la carretera de Vic. Se’n farà càrrec la Fundació Cots, que treballa amb infants en situació de vulnerabilitat. Els professionals que hi treballaran s’estan formant.

Valls ho ha dit durant la presentació a Manresa de la inversió social que es farà a Catalunya amb fons europeus Next Generation: 400 milions d’euros. Un pressupost extraordinari, ha assegurat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha presidit l’acte. Ha afirmat que permetran fer una inversió rècord en infraestructures, projectes socials, accessibilitat i innovació. D’aquests, 29,6 es destinaran fins al 2026 a 73 projectes de la Catalunya central.

Entre ells el Barnahus, una iniciativa pionera a Catalunya per atendre nens i adolescents que hagin estat víctimes d’abusos sexuals. L’impulsa Drets Socials en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes. El pressupost del centre de Manresa és d’1,2 milions. També n’hi haurà un a la Seu d’Urgell, on es destinaran 1,4 milions.

És un dels projectes que Drets Socials ha anunciat a l’acte que aquest dijous al matí ha reunit al Museu de l’Aigua i el Tèxtil alcaldes, regidors, tècnics municipals i representants d’entitats del tercer sector.

Equipaments nous

A les comarques centrals es construiran vuit equipaments nous i se’n remodelaran i ampliaran una desena més.

Entre els centres de nova construcció destaquen els dos equipaments per a persones grans a Calaf i Sallent, pels quals els ajuntaments d’aquests municipis rebran una subvenció d’1,7 milions cadascun.

Per altra part l’entitat APINAS rebrà més de 3 milions per a la construcció d’una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual a Prats de Rei, i la residència Sant Roc de Gironella, 1,7 milions per fer obres de reforma i rehabilitació. La directora del centre, Montserrat Cutal, ha explicat que es rehabilitaran totes les habitacions, es faran nous habitatges tutelats i espais per a les famílies i treballadors.

Montserrat Culat, de la residència Sant Roc de Gironella, asseguda a l'acte de les inversions socials

Montserrat Culat, de la residència Sant Roc de Gironella, asseguda, ha explica la inversió que s'hi farà / J.M.G.

Projectes d'Innovació

Per fomentar la innovació es finançaran 11 projectes, entre els quals un d’Althaia per millorar l’atenció social i sanitària en salut mental.

Segons ha explicat a l’acte la psicòloga de la fundació sanitària Gemma Prats, una millor eficiència es tradueix no tan sols en més bons resultats clínics, sinó també benestar i qualitat de vida per als usuaris. El projecte ha rebut 200.000 euros, i Ampans en rebrà 300.000 per desenvolupar una aplicació mòbil per l’acompanyament dels familiars cuidadors de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.

Han sigut alguns dels exemples que s’han exposat a l’acte als quals s’hi han de sumar altres de més transversals com la millora de l’accessibilitat física i sensorial. 14 municipis de la vegueria central rebran 614.000 euros.

La regidora de Drets Socials de Manresa, Mariona Homs, ha intervingut a l'acte

La regidora de Drets Socials de Manresa, Mariona Homs, ha intervingut a l'acte / J.M.G.

Segons Campuzano, l’objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que a Catalunya ningú no quedi enrere». També ha dit que no no són despeses, sinó inversions socials que a més a més ajudaran a generar activitat econòmica.

El conseller Campuzano ha tancat l’acte, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha sigut l’encarregat d’obrir-lo per donar la benvinguda als assistents. Ha remarcat la importància de «teixir aliances territorials».

Ha conduït l’acte la periodista Tània Infante. També ha comptat amb l'actuació de Sara Roy.

La residència del Xup, res de res

La promesa residència geriàtrica pública del barri del Xup de Manresa ja hauria d'estar feta, però no hi ha cap previsió per construir-la. Aquest dijous, aprofitant la visita a la capital del Bages del conseller de Drets Socials, la Plataforma de la Gent Gran ha convocat una concentració per reclamar l'inici de les obres. Tanmateix, el conseller Carles Campuzano ha remès la decisió a una qüestió pressupostària, però també de planificació.

"M'agradaria que l'any que ve poguéssim donar una resposta tant a l'Ajuntament com a la plataforma que aquesta ciutat necessita nous recursos residencials per atendre la llista d'espera", ha dit Campuzano. A curt termini, el conseller ha recordat que aquest any hi haurà 31 noves places concertades. El conseller s'ha reunit amb portaveus de la plataforma.