La cooperativa d'enterraments de Manresa premiada per la confederació veïnal de Catalunya

Ha obtingut el guardó al millor projecte d'intervenció comunitària del 2023

Participants en l’acte de la constitució oficial de la cooperativa Recer

Participants en l’acte de la constitució oficial de la cooperativa Recer / Arxiu Particular

Redacció

La cooperativa d’enterraments Recer, impulsada per la Federació d’Associacions Veïnals de Manresa, ha guanyat el premi al millor projecte d'intervenció comunitària del 2023 de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya.

El guardó l'ha obtingut per "impulsar un projecte d’economia social i solidària que posa atenció en els valors de la cooperació, la solidaritat i democratitza un dret universal: un aterrament digne per a tothom".

La CONFAVC ha atorgat el premi per a donar visibilitat i rellevància social a lluites i projectes comunitaris promoguts per entitats veïnals, i que aporten benestar als barris.

La cooperativa té per objecte donar continuïtat i més solidesa a les tradicionals seccions d'enterrament de les associacions de veïns, algunes de les quals es remunten a fa 40 anys. La manca de relleu generacional per portar-les, juntament amb la preocupació per poder-ne garantir al cent per cent la viabilitat econòmica i la continuïtat, a més a més del fet que, normativament, no estan protegides per la Llei, han motivat el naixement de la cooperativa.

El lliurament de premis s'ha fet a la 5a Jornada dels (Re)coneixements Veïnals a Can Batlló, que es porta a terme cada dos anys.

Enguany s’han presentat 9 projectes d’intervenció comunitària i 6 lluites veïnals amb una gran varietat territorial d'entitats veïnals de 12 municipis de Catalunya: Manresa, Barcelona, Badalona, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida , Arenys de Mar, Santa Coloma de Gramenet, Badia del Vallès i Montcada i Reixac.

Una de les novetats destacables d’aquesta cinquena edició ha estat la presència d’Òscar Camps, fundador de l’ONG Open Arms, qui ha estat membre del jurat, juntament amb el director d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Xavier Godàs; representants de la Plataforma Salvem Can Raventós – lluita guanyadora en l'anterior edició- i el mateix president de la CONFAVC, Jordi Giró.

Lluita contra l'amiant

El Premi a la Millor Lluita 2023 ha estat per, la lluita contra l'amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona. El jurat va destacar que ha estat una iniciativa amb molt bona resposta veïnal per denunciar la mala praxi de les administracions públiques i de les empreses constructores. 

També es va donar un accèssit a la candidatura "Padró per a totes" de la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona “perquè integra a molts col·lectius, sobretot els més vulnerables, i representa el primer accés i porta a serveis bàsics”.

L'accèssit al millor projecte comunitari va ser per a "Ravaleando" de l’AV del Raval de Santa Coloma de Gramenet, una “iniciativa capaç d’aglutinar diferents cultures en una jornada que culmina un treball de llarg camí, entre col·lectius tan diversos, amb l’anhel de crear ponts estables de convivència entre la població diversa d’un barri”.

Pel que fa a les votacions populars, que en aquesta edició s’ha arribat a la xifra de 535 persones que han participat en les votacions obertes el mes de novembre a través d'un formulari a la web de la CONFAVC. De les candidatures presentades les persones han escollit:

  • Millor lluita, amb un total de 165, a l'acció contra l'amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona. Repeteix la candidatura guanyadora com l'any passat.
  • Millor projecte, amb 126 vots, a "Cultura i Barri" de l’Associació Veïnal de Can Sant Joan de Montcada i Reixac.