Una vintena de futurs pares han format part del primer Grup de Preparació a la Paternitat només per a homes amb l’objectiu d’aconseguir un major grau d’implicació en la criança i cura de les criatures des de l’embaràs mateix (vegeu Regió7 del 12 d'octubre).

La iniciativa l’han impulsat el servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’ICS Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa.

Els futurs pares han dut a terme una trobada setmanal des de principis d’octubre i fins a finals de novembre al CAP Bages. En total, vuit sessions. Aquesta setmana s’ha dut a terme l’última. Des del principi han estat dinamitzades per la llevadora i responsable de l’ASSIR Bages-Moianès-Solsonès, Nàyade Crespo, i pel psicòleg del projecte ‘Temps de viure’, Marc Ros, del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Balanç positiu

Els impulsors del programa ‘Seré pare!’ han fet un balanç positiu de la iniciativa «per l’alta participació i implicació dels pares participants». Les vint places es van omplir de seguida. Han expressat la seva esperança que hi pugui haver una segona edició pròximament.

El perfil dels assistents ha estat majoritàriament el de pares primerencs, d’entre 30 i 40 anys.

L’objectiu és aconseguir un major grau d'implicació en la criança i la cura dels fills i filles, la millora de les seves capacitats parentals i afectives a través de l’anàlisi dels nous models de masculinitat que faciliten l’equitat entre homes i dones.

El curs l’han fet si les parelles dels futurs pares han complert com a mínim 14 setmanes de gestació.

Nou escenari: la criança compartida

Segons l’ICS a la Catalunya central, el projecte neix de la necessitat d’atendre la població en un context de profunds canvis en el concepte de família. «La disminució de la natalitat, la consolidació dels models heterogenis de família, les polítiques socials de conciliació familiar, així com la reformulació dels conceptes de paternitat/maternitat, marquen un nou escenari de relacions entre dones i homes que assumeixen una nova realitat: la criança compartida», valora Crespo.

‘Seré pare!’ pretén ajudar a detectar i atendre les necessitats dels homes en relació amb la seva paternitat, necessitats que sintonitzen amb el canvi social respecte a la coparticipació en la criança de les criatures per aconseguir una societat més igualitària i corresponsable en els processos relacionats amb la maternitat/paternitat.

Imatge d'una de les sessions del Grup de Preparació a la Paternitat ICS

En aquest sentit Ros detalla que “una de les primeres inquietuds amb què arriben els futurs pares al grup és saber quin lloc hauran d'ocupar en tot el procés: hi ha un gran interès per no ser tan perifèrics i sentir-se partícips en l’embaràs i la cura dels nadons”, tasca històricament atribuïda a les mares.

D’aquí a uns mesos, quan tots els nens i nenes hagin nascut, és previst fer una trobada amb pars i nadons.

Manresa és el segon lloc de la Catalunya Central on s’impulsen grups exclusius per a futurs pares des de l’atenció primària. El primer va ser a Vic el juny de l'any passat.

Els primers grups de Preparació a la Paternitat van néixer el 2016 sota el guiatge de l’ASSIR Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, a través del projecte ‘Canviem-ho’.

A Manresa, en canvi, fa més de 20 anys que es van començar a fer sessions d’educació maternal. En un primer moment només assistien les dones embarassades. A poc a poc hi van començar a anar les parelles, també, i ara el nou context social ha fet que també hi hagi sessions d’educació per als pares.